.

Visa Europe, împreună cu băncile membre din România, derulează în perioada 15 ianuarie – 31 martie 2014 a cincea ediție anuală a campaniei naționale de promovare a utilizării cardului pentru plata taxelor și impozitelor locale. "Visa Europe s-a angajat să promoveze plata taxelor și impozitelor locale cu cardul și ne bucurăm că putem număra deja cinci ani consecutivi de când organizăm această campanie națională, care va fi cea mai amplă dintre toate edițiile derulate până în prezent. Totodată, dorim să salutăm inițiativele tot mai numeroase ale primăriilor de a deveni susținători activi ai plății taxelor și impozitelor locale cu cardul și de a face această modelitate de plată cât mai simplă și ușoară pentru cetățeni. În acest sens, suntem bucuroși că locuitorii din 6 orașe din țară își vor putea putea plăti taxele cu cardul în locațiile special deschise în centre comerciale și sucursale bancare, ca urmare a unei strânse colaborări cu băncile membre și autoritățile locale. Astfel, beneficiile plății cu cardul devin din ce în ce mai vizibile pentru toate părțile implicate: contribuabilii își pot plăti taxele mai simplu, comod și fără comision, iar autoritățile locale își pot optimiza resursele", precizează Cătălin Crețu (foto), director regional pentru România și Croația, Visa Europe.

Toți posesorii de carduri Visa care își achită taxele și impozitele locale cu cardul în perioada 15 ianuarie - 31 martie 2014 vor participa la o promoție în cadrul căreia vor putea câștiga, prin tragere la sorți, premii totale în valoare de peste 130.000 lei. Fiecare plată efectuată cu cardul Visa reprezintă o înscriere automată în promoție și o șansă în plus la tragerea la sorți.

Totodată, Visa Europe, împreună cu băncile membre, organizează pentru al doilea an consecutiv competiția națională de plată a taxelor și impozitelor locale cu cardul, la care pot participa toate primăriile din țară care acceptă plata cu cardul.

Primăria care va susține cel mai activ plata taxelor și impozitelor locale cu cardul va primi titlul onorific de "Cea mai modernă primărie" în cadrul unei conferințe de presă. Pentru a sublinia angajamentul primăriilor de a promova plata taxelor si impozitelor cu cardul și de a oferi șanse egale tuturor orașelor, primăria câștigătoare va fi desemnată în funcție de numărul de plăți cu cardul raportat la 1.000 de locuitori, de diversitatea modalităților de plată a taxelor cu cardul puse la dispoziția cetățenilor (POS, online și locații speciale), precum și de măsurile implementate pentru promovarea modalităților alternative de plată a taxelor și impozitelor cu cardul.

La sfârșitul anului trecut, plata taxelor și impozitelor locale cu cardul direct la POS la sediile administrațiilor fiscale era acceptată de 176 de primării, potrivit datelor raportate de băncile din România membre ale Visa Europe.

"Am observat în ultimul an că tot mai multe primării încep să se orienteze spre acceptarea plății online pe ghiseul.ro, platforma pusă gratuit la dispoziția lor, și să renunțe la platformele proprii. Astfel, numărul primăriilor care acceptă plata cu cardul prin ghiseul.ro a crescut cu 70% anul trecut, la 73 de municipalități, iar alte 30 de primării se aflau în procedura de înrolare pe platformă la finalul anului 2013. Salutăm în acest sens eforturile realizate de autorități în direcția susținerii active a dezvoltării plăților online și vom continua să lucrăm îndeaproape cu băncile membre și autoritățile locale pentru a crește încrederea în utilizarea cardurilor", a adăugat Cătălin Crețu.

În total, 96 de primării acceptau plata online a taxelor și impozitelor locale la finalul anului trecut, în condițiile în care internetul permite contribuabililor să-și achite taxele oricând și de oriunde, evitând astfel eventualele cozi de la ghișee.

Mai mult, taxele și impozitele locale pentru 6 orașe pot fi plătite cu cardul în locații special deschise în centre comerciale și sucursale bancare sau la 18 infochioșcuri instalate la sediile administrației locale, în supermarket-uri și mall-uri. Visa Europe, împreună cu băncile membre și cu sprijinul autorităților locale, va continua să extindă în primul trimestru din 2014 lista locațiilor special deschise pentru plata taxelor și impozitelor locale cu cardul.

Lista primăriilor care acceptă plata cu cardul a taxelor și impozitelor la ghișeu și online, precum și datele actualizate în timp real privind locațiile speciale unde se pot plăti taxele și impozitele locale cu cardul, sunt disponibile la următoarea adresă: http://goo.gl/tqBkND.

Extinderea rețelei de acceptare a plăților de taxe și impozite locale cu cardul a reprezentat un imbold pentru creșterea acestor tranzacții, în condițiile în care contribuabilii sunt tot mai interesați să își achite obligațiile fiscale mai simplu, în siguranță și fără costuri suplimentar.

Valoarea totală a taxelor și impozitelor plătite cu cardul în România a crescut anul trecut cu 36%, la 133 milioane lei, susținută de tranzacțiile la POS (+38%), potrivit datelor raportate de băncile din România membre ale Visa Europe.

În același timp, anul trecut, românii au folosit mai des cardurile pentru a-și achita taxele și impozitele și au realizat peste 372.000 de plăți electronice, în creștere cu 31% comparativ cu 2012.

Valoarea medie a unei taxe locale achitate prin card a crescut ușor anul trecut, cu 4%, la 358 lei.

Despre Visa Europe

Visa Europe este o companie de tehnologii de plată deținută și operată de băncile membre și alți furnizori de servicii de plăți din 37 de țări din Europa.

Visa Europe utilizează cele mai noi tehnologii pentru a crea servicii și infrastructură care să permită milioanelor de consumatori, companii și guverne din Europa să facă plăți electronice. Membrii săi sunt responsabili de emiterea cardurilor, înscrierea comercianților și stabilirea comisioanelor pentru posesorii de carduri și comercianți.

Visa Europe operează un model de afaceri cu volum mare și costuri reduse care oferă servicii membrilor săi. Surplusul obținut este reinvestit în afacere și folosit la îmbunătățirea capitalului și rezervelor.

În Europa, există 500 milioane de carduri Visa și 1 € din fiecare 6,5 € cheltuiți este pe un card Visa. În anul financiar încheiat în septembrie 2013, sumele totale cheltuite pe carduri Visa au însumat 2.000 miliarde de euro, în timp ce cheltuielile efectuate la POS au crescut cu 8,5%, la 1.400 miliarde de euro. Cheltuielile online efectuate cu carduri Visa au continuat să crească (+20% față de anul anterior) și s-au situat la 240 miliarde de euro.

Începând cu anul 2004, Visa Europe, fondată în Marea Britanie, a devenit independentă de Visa Inc., cu licență exclusivă, irevocabilă și perpetuă în Europa. Ambele companii acționează în parteneriat pentru a facilita plățile cu Visa la nivel global. Fiind un sistem de plată european, Visa Europe are capacitatea de a răspunde rapid la cerințele specifice ale pieței băncilor europene și ale clienților acestora – posesori de carduri și comercianți – și de a îndeplini obiectivul Comisiei Europene de a crea o adevărată piață internă de plăți.

www.visaeurope.com