.

Consiliul Concurenței (CC) a aplicat anul trecut amenzi în valoare cumulată de 83,5 de milioane de euro, reprezentând 80% din totalul sancțiunilor dispuse de instituție în 14 ani de funcționare, conform lui Bogdan Chirițoiu, președintele autorității. În 2010, Consiliul Concurenței a aplicat amenzi de circa 31,5 milioane euro, adică de aproape trei ori mai puțin decât anul recent încheiat. Urmărind progresia geometrică a amenzilor, probabil că în 2012 CC vrea să depășească 220 de milioane de euro din amenzi, cu atât mai mult cu cât se organizează și alegeri comasate.

Amenzi pe bandă: 80 mil.euro în 2011, adică 80% din totalul sancțiunilor celor 14 ani

„Activitatea Consiliului s-a stabilizat în 2011, am finalizat o serie de investigații, ceea ce s-a văzut și în volumul de amenzi aplicate, care se apropie de 80% din cât a dat Consiliul în cei 14 ani de funcționare, respectiv de circa 80 de milioane de euro", susține Chirițoiu citat de Mediafax. Consiliul Concurenței a finalizat 24 investigații privind încălcarea legii concurenței, din care opt mai vechi de trei ani, comparativ cu 18 în 2010. Au fost finalizate două investigații sectoriale - pe piața distribuției angro de medicamente din România și pe piața energiei termice din București. Din cele 24 investigații, 11 s-au finalizat cu sancțiuni, față de opt în 2010, din care două pentru abuz de poziție dominantă, patru pentru înțelegeri pe verticală între producători - distribuitori -vânzători, trei pentru înțelegeri tip cartel și două pentru punerea în practică a unei concentrări economice înainte de obținerea autorizării din partea autorității de concurență. Astfel, valoarea amenzilor aplicate în 2011 este de 354,96 milioane lei, aproximativ 83,4 milioane euro, cea mai mare fiind acordată operatorului de telefonie mobilă Orange, respectiv 147,9 milioane lei (34,8 milioane euro), acesta fiind urmat de Vodafone, companie sancționată cu 120,3 milioane lei (28,3 milioane euro). În același timp, compania farmaceutică Bayer și distribuitorii acesteia au fost amendați cu 51,52 milioane lei (aproximativ 12 milioane euro) pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale, iar Interfruct, Albinuța Shops și Profi Rom Food au fost sancționate cu 16,7 milioane lei (echivalentul a aproximativ 4 milioane euro) pentru fixarea prețurilor de vânzare cu amănuntul a legumelor și fructelor

Anul trecut CC a lucrat la foc cu foc

În 2011, Consiliul Concurenței a deschis 24 investigații pentru posibile practici anticoncurențiale (față de 23 investigații declanșate în 2010), din care 15 din inițiativa Consiliului Concurenței, în toamnă, fiind declanșată, în premieră, o investigatie pe baza indiciilor furnizate de Parchet-DIICOT. Investigația are la bază o posibilă înțelegere între 23 companii de a participa cu oferte trucate, individuale și în asociere, la 11 licitații organizate de Transgaz și Romgaz pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale și lucrări de modernizare și întreținere a instalațiilor aferente. De asemenea, în 2011 au fost declanșate trei investigații sectoriale, domeniile selectate pentru analiză fiind piața serviciilor de plăți bancare, piața producerii și comercializării berii și sectorul distribuției prin magazine virtuale a produselor electrocasnice și confecțiilor. Autoritatea de concurență mai are în curs de investigare 78 de cazuri, față de 60 anul trecut, din care 68 sunt pentru posibile practice anticoncurențiale, unul pentru analiza unei concentrări economice, două pentru acte ale administrației publice și șapte pentru cunoașterea pieței. Anul trecut, au fost organizate inspecții inopinate în cadrul a 18 investigații, fiind controlate 135 sedii/ puncte de lucru, aparținând unui număr de 125 de firme.