.

Compania suedeză Volvo ne pregătește o surpriză de proporții prin testarea, în laboratoare, a unui nou tip de autoturism. Este vorba despre o nouă concepție care va revoluționa datele fundamentale privind siguranța și confortul automobilului propriu. Noul model proiectat de compania Volvo, denumit simplu Safety Concept Car (SCC), este dotat cu un dispozitiv Volvo Personal Communicator (VPC), sensibil la amprenta proprietarului, care printr-o simplă apăsare cu degetul pe pad-ul unui PDA, este imediat recunoscut de mașina sa. Cheile devin, astfel, de prisos, dar lipsa lor nu prejudiciază, câtuși de puțin, siguranța autovehiculului. Interiorul mașinii se poate adapta la cerințele proprietarului în privința decorului, iar prin sistemul VPC se poate planifica dinainte traseul.

Noul prototip este dotat cu senzori de recunoaștere a bătăilor inimii proprietarului, dublând astfel nivelul de securitate. Mașina se va pune în funcțiune numai după ce operațiunea de recunoaștere a bătăilor inimii proprietarului se va executa complet. Dacă în mașină ar pătrunde infractori, senzorii vor trimite semnale către proprietar, care poate accesa un buton de panică. Al treilea dispozitiv revoluționar, denumit 'žfixed eyes position' este dotat cu senzori și camere cu infraroșu, astfel încât, în cazul în care drumul prezintă probleme de vizibilitate, iar șoferul se uită într-o direcție greșită, roțile, scaunul și pedalele sunt reglate automat pentru a se evita accidentele.

Pentru asigurarea unei vizibilități sporite, modelul este echipat cu raze X care transformă stâlpii din față ai mașinii în stâlpi transparenți, numai dacă sunt priviți din interior. Însă, datorită oțelului și plexiglasului folosite la construcția mașinii, nu apar probleme care să afecteze integritatea și soliditatea acesteia în caz de accident. În plus, dacă din spate se apropie o mașină pe care șoferul Volvo-ului nu o observă, acesta va fi atenționat de senzorii încorporați atât în oglinda retrovizoare, cât și în bara de protecție din spate, iar dacă situația devine periculoasă, va fi avertizat prin semnale audio și video.

Modelul este dotat și cu un sistem de reglare a luminilor de drum, în sensul că atunci când se schimbă vitezele sau se iau curbe, lumina farurilor este reglată automat pentru a asigura o vizibilitate cât mai mare. Chiar dacă Volvo a proiectat centura cu trei puncte de susținere folosită în mașinile prezentului, noul model va fi dotat cu centuri cu patru puncte de susținere. Centura este astfel dispusă încât să formeze o cruce pe pieptul pasagerilor, gradul de siguranță fiind mult mai mare. De asemenea, locurile din spate proiectate pentru copii pot fi adaptate la înălțimea acestora pentru a nu le atârna picioarele și pentru a le asigura o bună vizibilitate, confort și siguranță. Volvo nu dezvăluie data intrării pe piață a acestui prototip, însă ne face o demonstrație 3D multimedia a capabilităților vehiculului futuristic la adresa: www.conceptlabvolvo.com/vcc/scc.