.

Sistemul de operare Windows Mobile 5.0 a fost așteptat cu entuziasm de către utilizatorii mobili, optimism alimentat de informațiile și testele preliminare oferite de către Microsoft. Însă cum se comportă cu adevărat, în lumea reală, acest sistem de operare, comparativ cu așteptările utilizatorilor?

Stocarea permanentă '“ un plus considerabil
Una dintre caracteristicile sistemului de operare care ne-a atras în mod deosebit atenția este stocarea permanentă a datelor, atât WM 5.0 cât și aplicațiile software fiind stocate într-o memorie flash ROM nonvolatilă.
Înainte, Pocket PC-urile stocau datele într-o memorie RAM volatilă, care era alimentată continuu de bateria terminalelor.
Acum, datele utilizatorilor se află în siguranță: chiar dacă bateria dispozitivelor se descarcă complet, caz în care dispozitivul devine inutilizabil, informațiile vor putea fi accesate după reîncărcarea bateriei.
În plus, nu mai este utilizată bateria terminalului prin păstrarea memoriei în RAM, rezultând o utilizare mai îndelungată a terminalului. Cu toate că memoria RAM nu mai e folosită, ne-am mirat să aflăm că pe site-ul celor de la Pocket PC Techs (www.pocketpctechs.com) este disponibil un upgrade de 128MB RAM pentru modelul Dell Axim X51v. Întrebat în privința acestuia, Leonard Wesson, CEO Pocket PC Techs, a răspuns că utilizatorii s-au plâns că aplicațiile utilizate rămân fără memorie chiar și în cazul dispozitivelor cu 64MB de RAM, fapt care a dus la lansarea acestui upgrade. Stocarea permanentă este în mod clar un plus pentru WM 5.0.
În rest, acest sistem de operare nu este întru totul competitiv. În primul rând, durata de funcționare a unui Dell Axim X51v ce rulează sub WM 5.0 (versiunea A01) este mai mică decât în cazul unui HP iPaq 2750 ce operează cu Windows Mobile 2003 SE. Chiar și upgradarea la versiunea A04, care ar fi trebuit să îmbunătățească lucrurile, nu a ajutat prea mult în acest caz.
În al doilea rând, deși Dell X51 este dotat cu un procesor mai puternic, rulează mai încet aplicațiile obișnuite, în comparație cu iPaq 2750. Este posibil ca acest lucru să se datoreze faptului că timpul de acces al fișierelor din ROM este mai mare decât în cazul fișierelor accesate din RAM. În acest caz, un upgrade de memorie RAM ar putea să crească viteza puțin, oferind mai multă memorie care să stocheze temporar fișierele.
Oricum însă, această teorie nu explică de ce ia mai mult accesarea meniului Settings și Program Folders direct din meniul Start.

Comenzile vocale și Push E-mail '“ la mila producătorilor de echipamente
În ciuda faptului că în informațiile preliminare lansării WM 5.0, comenzile vocale apar ca fiind integrate în sistemul de operare, acestea nu există neapărat la toate dispozitivele ce rulează sub WM 5.0. (comenzile vocale permit accesarea unui contact, pornirea unor aplicații etc.). Conform Microsoft, opțiunea există, însă rămâne la alegerea producătorilor de echipamente dacă o vor furniza sau nu. Cu alte cuvinte, producătorul trebuie să aleagă dacă va include sau nu comenzile vocale într-un dispozitiv, iar dacă dorește să facă acest lucru va trebui să plătească o taxă suplimentară de licențiere către Microsoft.
Această taxă duce automat la costuri suplimentare pentru utilizatorul final. De exemplu, comenzile vocale sunt disponibile opțional în cazul unui teminal Sprint PPC-700, însă utilizatorii plătesc către Sprint o taxă lunară pentru folosirea acestei opțiuni.
În cazul push email-ului există însă o mică problemă. Recent, Microsoft a lansat Exchange 2003 SP2, necesar pentru funcționarea funcției de push e-mail sub WM 5.0. Din păcate, SP2 este insuficient, utilizatorii WM 5.0 fiind nevoiți să își upgradeze software-ul pentru propriile terminale (upgrade inexistent încă la sfârșitul lunii decembrie 2005). În plus, distribuirea acestui upgrade va fi făcută de către operatori și producători de echipamente, ceea ce înseamnă că unii îl vor lansa în câteva luni, alții îl vor amâna un timp îndelungat, iar alții nu îl vor lansa niciodată.

Programele vechi '“ probleme de funcționare
Un număr mic, însă semnificativ, de aplicații mai vechi, cum ar fi Timekeeper (creat de Conduits), Tengo (Xrgenics), câteva plug-in-uri Today și, în mod ironic, unele dintre jocurile incluse în Microsoft Entertainment Pack II, nu au putut fi instalate sau nu au rulat normal pe noul sistem de operare. Este de așteptat însă, în viitorul apropiat, ca dezvoltatorii software să își îmbunătățească aplicațiile pentru a putea fi rulate sub WM 5.0.
Două butoane UI noi'“ plus sau minus pentru utilizatorii Pocket PC?
Microsoft și-a refăcut aplicațiile pentru a semăna mai mult cu cele de pe un Smartphone. În particular, în locul icon-urilor și al meniului disponibil pe taskbar-ul din partea de jos a ecranului există acum două butoane.
Astfel, butonul din dreapta reprezintă accesul către meniu, iar cel din stânga deschide o aplicație aleasă de Microsoft. Cele două butoane permit utilizatorilor de Smartphone-uri sau Pocket PC Phone Edition un acces mai ușor și le furnizează dezvoltatorilor o interfață de utilizare (UI) comună. Însă datorită faptului că ecranele Pocket Pc-urilor sunt de tip touch-screen, majoritatea utilizatorilor vor vedea aceste butoane ca pe un pas înapoi, numărul de acțiuni necesare pentru lansarea unei aplicații crescând în mod evident. Pentru a complica această problemă, compania Microsoft nu permite utilizatorilor să modifice rolul acestor două butoane, lucru deranjant pentru unii dintre utilizatori.
Credem că în viitorul apropiat, Microsoft sau terți dezvoltatori vor rezolva problemele menționate mai sus. Până atunci, însă, unele dintre noile funcții disponibile ale Windows 5.0 ar putea părea pentru unii dintre noi un pas înainte sau, dimpotrivă, un pas înapoi.