.

Un Wireless Application Service Provider (WASP) este un subcontractor care permite companiilor să-și creeze servicii wireless, în schimbul unei investiții minime în personal și echipamente, totul devenind funcțional într-o perioadă scurtă de timp.

Lanțurile de hoteluri și companiile aeriane își pun în evidență serviciile mobile prin intermediul rezervărilor, firmele de brokeraj prin acțiuni, așa încât se pare că orice companie trebuie să își facă mai mobilă linia de afaceri, vânzările și serviciile pentru că aceasta reprezintă o oportunitate importantă de dezvoltare.

În ciuda cursului lent al economiei, a fi mobil nu înseamnă numai a sta de vorbă la telefon cu prietenii sau cu rudele. Dimpotrivă, numărul celor care folosesc tehnologia mobilă este într-o creștere impresionantă. Astfel, Nokia a declarat că 94 milioane de americani folosesc telefoanele mobile. Totodată, centrul de cercetare IDC (www.idc.com) preconizează o creștere a numărului de dispozitive handheld computerizate de la 13.6 milioane USD în 2000 la 70,9 milioane USD până în 2005. Firma de consultanță Yankee Group din Boston (www.yankeegroup.com) prevede până în 2003 cheltuieli de 50 miliarde USD pe an din partea consumatorilor pentru cumpărături făcute de pe telefoanele mobile. Concluzia producătorului Research In Motion (RIM) (www.rim.com) este că toate companiile hoteliere, aeriene și cele care oferă servicii financiare consideră că ar avea un avantaj important dacă ar putea lucra cu clienții lor prin intermediul telefoanelor cu acces Internet, al PDA-urilor sau a altor dispozitive wireless. Efectul ar fi o creștere a veniturilor și un serviciu mai bun de lucru cu clienții.

Un exemplu îl constituie lanțul hotelier 'The Six Continents Hotels' (www.sixcontinents.com) care deține și are licență pentru circa 3.200 de hoteluri și 500.000 de camere în aproape 1.000 de țări. Ei au trecut la sistemul WASP Air2Web (www.air2web.com) pentru a le oferi clienților posibilitatea de a face rezervări de pe telefoanele lor mobile sau de pe PDA-uri. Lanțul hotelier Hilton (www.hilton.com) a ales sistemul WASP OpenGrid (www.opengrid.com) pentru serviciul wireless cu clienții.

Companiile au declarat că există o serie de argumente pentru alegerea WASP-ului, dar directorii de la Six Continents și Bidwell consideră că motivul principal a fost costul, mai precis faptul că nu au trebuit să investească inițial în tehnologia wireless. Ei au afirmat că aceste costuri, care includ cumpărarea și întreținerea unui server cu aplicație wireless și upgradarea software-ului pentru comunicarea cu numeroase rețele wireless și dispozitive mobile, erau prea ridicate pentru a putea fi luate în calcul.

Piața este confuză
În ciuda faptului că firma de consultanță Mobile Insights (www.mobileinsights.com) preconizează o creștere categorică pe piața WASP în privința vânzărilor, de la 2,2 miliarde USD în 2000 la 14,1 miliarde până în 2004, se pare că situația nu este chiar atât de înfloritoare. În opinia lui Blaise Stephanus, analist la Enterprise Management Associates (www.ema.com), 'piața ASP-urilor traversează o perioadă dificilă și nu se știe dacă ASP-urile wireless vor putea rezista'. Motivul este clar: pentru a putea pune pe picioare o afacere viabilă, ASP-urile trebuie să se canalizeze spre clienți, cum e cazul CRM-ului (Managementul relației cu clienții) sau și mai exact spre o relație wireless cu clienții, dar toate acestea par mai mult o funcție ISP decât una ASP. Totuși, un alt analist de la Mobile Insights, Tim Scanell, crede că piața WASP își va reveni, chiar dacă acum se află în impas. El a adăugat că fiecare companie interesată de serviciile mobile și-a alocat fondurile necesare implementării acestora, dar încă nu a început să-i cheltuiască.

Tendințe
Jennifer DiMarzio, analist la Summit Strategies (www.summitstrat.com) atrage atenția asupra altor tendințe ale pieței WASP. Ea a semnalat că firmele care vor să ofere servicii mobile în primul rând angajaților și apoi clienților se orientează spre un sistem wireless intern, creat de proprii angajați. Andy Fox, fondatorul și președintele iConverse explică schimbarea din compania sa prin faptul că organizațiile care se orientează spre servicii mobile, wireless preferă ca acestea să fie interne, ca făcând parte din infrastructura aplicațiilor lor. Printre companiile care vând WASP se numără Everypath (www.everypath.com), iConverse (www.iconverse.com), HiddenMinds (www.hiddenminds.com) și MobileQ (www.mobileq.com). Everypath, de exemplu, vinde versiuni licențiate ale produsului ei Mobile Application Platform-SE pentru că multe companii vor să aibă control asupra tehnologiei pe care o folosesc, iar în unele cazuri vor să facă modificări care să se adapteze cerințelor lor unice '“ explică Matt DiMaria, senior vice president la Everypath.

OracleMobile (www.oracle.com/mobile) oferă o versiune licențiată a ofertei sale care se bazează pe aplicațiile server-ului Oracle 9i Java Enterprise Edition version 2 (J2EE). Prin oferirea de versiuni gazdă, licențiate, OracleMobile le facilitează întreprinderilor posibilitatea de a începe cu un program pilot gazdă, urmând să treacă treptat la un sistem intern, fără a fi nevoite să schimbe platformele, afirmă Jacob Christfort, CTO și vice-președinte la OracleMobile. Totodată, companiile Exodus și IBM au declarat că se orientează către ofertele WASP.

DiMarzio de la Summit consideră că în momentul de față, ASP-urile încearcă să își stabilizeze afacerile, așa încât este destul de greu să intre în zone noi, cum ar fi cea wireless. Situația s-ar putea schimba rapid, totuși, dacă ar exista un client care să le solicite capabilități wireless. Un exemplu în acest sens este ASP PhysicianAccess (www.physicianaccess.com) care este gazda unor aplicații vaste orientate spre serviciile medicale, apreciază DiMarzio. Pacienții au solicitat soluții mobile pentru că vroiau să aibă acces la fișele și prescripțiile lor medicale, chiar și atunci când doctorii nu se aflau la cabinet.

De asemenea, compania Pegasus Solutions (www.pegs.com) care deține aplicații precum sistemul de rezervare pentru hoteluri se îndreaptă spre sisteme wireless, în colaborare cu OpenGrid, care este interesată de domeniul călătoriilor și al conferințelor.