.

Interviu cu Cuneyt Turktan, președintele Zapp

C@M: Stimate domnule Turktan, care este segmentul de nișă căruia i se adresează Zapp Mobile în România?
Cuneyt Turktan:
Ceea ce compania a experimentat anul acesta, începând cu România și apoi extins la nivelul întregii Europe, și mă refer aici la tehnologia CDMA, a pornit de la înțelegerea cerințelor de tehnologie de vârf ale pieței pe care cu siguranță le vom dezvolta anul viitor, oferind viteză sporită serviciilor noastre.
Așadar, în cazul Zapp accentul a fost pus, în primul rând, pe tehnologie, căreia i-a urmat un proces de îmbunătățire a infrastructurii pe care o vom oferi pieței. Din punct de vedere al studiilor dedicate evoluției pieței, trebuie să specific faptul că România se află în topul țărilor în care are loc o dezvoltare reală și semnificativă a segmentului de software, ceea ce înseamnă că aplicațiile noastre vor fi cerute de piața autohtonă. Convingerea mea este că partenerii noștri din România vor dezvolta astfel de aplicații, cât și terminalele corespunzătoare pe care pot fi rulate și cu siguranță vor exista solicitări și din alte țări pentru aceste servicii, ceea ce înseamnă că exporturile vor crește. Pe plan local vom oferi întreprinderilor mici și mijlocii servicii de Internet sigure și la viteze ridicate, care să ușureze chiar și operațiunile bancare. Am plecat de la ideea că trebuie să ne adaptăm strict la nevoile pieței, așa încât să putem veni în ajutorul clienților pe care nu dorim să îi bombardăm cu o ofertă amețitoare de servicii, ci mai degrabă cu una reală, personalizată și în ultimă instanță, eficace.

C@M.: Credeți că tocmai segmentul de nișă și serviciile dvs. de transfer de date fac ca Orange sau Mobifon să nu vă fie competitori direcți?
Cuneyt Turktan:
Companiile Orange și Connex sunt canalizate, în special, pe serviciile de voce, în timp ce noi punem accent pe transferul de date, așa încât 20% din traficul nostru se datorează acestui segment, comparativ cu alte companii din Europa, nu neapărat din România, care dedică doar 3-4% din traficul lor pentru serviciile de date.

C@M: Strategia Zapp Mobile va viza și dezvoltarea telefoniei video și a terminalelor 3G?
Cuneyt Turktan:
Zapp Mobile oferă, deja, servicii 3G pentru descărcarea pozelor și a imaginilor. Zapp este chiar prima rețea wireless din România și din Europa care folosește tehnologia de a treia generație cdma2000 (Code Division Multiple Access), în banda de frecvență de 450 MHz. Provocarea cu care Zapp își propune să se confrunte o constituie vitezele mai mari de descărcare a pozelor. Așadar, clienții noștri vor beneficia de servicii absolut impresionante, al căror atuu îl reprezintă viteza mare de operare.