.

Concomitent cu lansarea, în premieră europeană, a rețelei CDMA de către Telemobil - Zapp Mobile în România (în decembrie 2001), industria telecom avea deja ochii fixați pe planurile operatorului mobil Inquam. Acesta studia intrarea, cu servicii bazate pe CDMA, în cele mai mari piețe de comunicații mobile ale Europei: Marea Britanie și Franța. Licitația de vânzare a activelor europene ale operatorului TETRA Dolphin are șanse să fie câștigată de Inquam, în condițiile în care acesta are în spate 2 investitori majori, fondul de investiții Omnia (Orientul Mijlociu) și producătorul de tehnologie CDMA Qualcomm (SUA). O achiziție de către Inquam ar putea naște în câțiva ani un concurent neprevăzut și foarte puternic pe piața 3G europeană.
Dolphin tocmai își construia rețeaua pan-europeană TETRA, când a rămas fără fonduri anul trecut. Toate afacerile sale din Marea Britanie, Franța, Germania, Belgia, Spania și Portugalia au fost afectate, iar operațiunile din Marea Britanie și Franța au fost trecute în procedură administrativă. Rețelele naționale Dolphin: digitală și analogă, din Marea Britanie, au 300 de angajați și deservesc 76.000 de abonați digitali și 21.000 analogi.
Deși în faza inițială Inquam va continua afacerile cu TETRA, așa cum au fost proiectate, viitorul upgrade, prin care Dolphin plănuia să suprapună o rețea de date Tetra Release 2, s-ar putea schimba în EDGE sau cdma2000 1x, oferind viteze de 144-160 kbps, ceea ce ar schimba total peisajul pieței de date mobile europene.
E adevărat că, în acest caz, Inquam ar trebui să obțină aprobări și să rezolve problema insuficienței spectrului de frecvențe disponibile pe canalele TETRA foarte înguste.
Agenția de Radiocomunicații din Marea Britanie a anunțat că va mări spectrul pentru TETRA în bandă, de la 450 MHz la 470 MHz, însă procesul de eliberare a frecvențelor ar putea dura ani de zile.
Cu toate acestea, Inquam oferă deja servicii CDMA în bandă de 450 MHz în România, care, susține Qualcomm, reprezintă o cale directă de migrare către serviciile 3G. În noiembrie - decembrie 2001, Inquam a livrat echipamente CDMA produse de Lucent pentru Zapp Mobile, la care deține 98,5% din acțiuni. În Bulgaria, Inquam vizează operatorul mobil Mobikom, a cărui infrastructură o va folosi pentru dezvoltarea unei rețele CDMA în banda de frecvențe existentă.
Cu toate acestea, orice companie care achiziționează și operează acum o rețea TETRA ar fi nepregătită să concureze pe piața de masă. O țintă mai probabilă ar putea fi companiile și forța de muncă din zona publică radio mobilă tradițională: utilități publice, servicii de urgență, poliție, companii de logistică etc.
'Unele aspecte tehnologice ale cdma2000 vor trebui testate pe piață. România este azi locația beta, experimentală, a Inquam', atrage atenția Jonathan Bell, analist principal pentru Europa la Pyramid Research, citat de Total Telecom (www.totaltele.com).
Tot el recunoaște că Inquam, ca marcă, nu are o prezență semnificativă pe piețele europene și va fi obligată să adopte o strategie de nișă, țintind întâi grupuri mici de utilizatori din lumea afacerilor, mai ales cele moștenite de la Dolphin.
Dar, subliniază el, și serviciile 3G vor trebui să atragă mai întâi clienții cei mai profitabili mai degrabă decât marea masă.