.

Zitec anunță extinderea portofoliului de produse proprii prin lansarea unei aplicații dedicate utilizatorilor de telefoane mobile care rulează sistemul de operare Android. Aplicația poartă numele de Sharoid și poate fi utilizată de posesorii de terminale mobile care rulează sistemul de operare Android al Google și care au, în același timp, cont pe rețeaua de socializare Facebook. Sharoid a fost concepută pentru a ajuta utilizatorii de smartphone-uri, în special noii cumpărători, să identifice aplicațiile cele mai folositoare pentru telefonul lor. Dacă până în acest moment singurele metode prin care un posesor de telefon cu sistem de operare Android putea să descopere aplicații interesante și utile erau consultarea listei celor peste 50000 de aplicații prezente în Android Market sau urmărirea recenziilor de pe blogurile de specialitate, odată cu lansarea Sharoid lucrurile devin mult mai simple, susțin autorii programului.

Aplicația se instalează pe telefon direct de pe site-ul www.sharoid.com, apoi, prin simpla autentificare pe Facebook, posesorul terminalului poate vedea ce alte aplicații pentru Android au instalat prietenii săi. "Scopul Sharoid este acela de a face mai ușoară descoperirea de noi aplicații pentru telefoane. Cine își cumpără un smartphone cu Android vrea să găsească aplicații care să-l ajute cât mai mult și care să i se potrivească. Dacă luăm ca exemplu un soft de navigare GPS cu hărți și alerte de trafic, o recenzie din străinătate nu este foarte utilă dacă aplicația nu are hărți sau comunitate de contribuitori în România. În schimb dacă prietenii din România folosesc un program de acest tip, este clar că o fac pentru că le este util, pentru că există o comunitate în spatele acelei aplicații", precizează Alexandru Lăpușan (foto), CEO Zitec.

Dincolo de descoperirea de noi programe, Sharoid prezintă și topuri ale celor mai populare aplicații în rândul prietenilor, dar și din întreaga rețea de socializare Facebook. Pe viitor aplicația se va integra și cu alte rețele sociale. "Sunt relativ puține aplicații care facilitează împărtășirea de experiențe privind diverse soft-uri între cunoscuți, iar integrarea cu Facebook și dezvoltarea unei aplicații dedicată acestei rețele sociale ne va oferi un avantaj", susține Lăpușan.

Sharoid este cel de-al doilea proiect al Zitec pentru utilizatorii Facebook. Compania a lansat la finele lunii martie HotelPeeps.com, o aplicație care își propune să ajute turiștii în alegerea locurilor de cazare. Succesul acesteia în rândul utilizatorilor de Facebook se traduce în aproximativ 10.000 utilizatori lunari înregistrați de la lansarea din Martie 2010. Managerul Zitec subliniază că lansarea Sharoid vine într-un moment propice pentru dezvoltarea de programe software pentru Android. "Pe acest segment, spre deosebire de AppStore-ul Apple, nu este o concurență foarte acerbă, iar libertatea permisă dezvoltatorilor este mult mai mare. Peste 80% dintre utilizatorii Sharoid vor fi noii cumpărători de smartphone-uri care rulează Android. "Aceștia vor fi interesați să afle care sunt cele mai potrivite aplicații, iar Sharoid îi va ajuta să le gasească în cel mai scurt timp", a adăugat Lăpușan.

Despre Zitec

Zitec este una dintre cele mai importante companii din industria IT românească specializată pe dezvoltarea de produse și aplicații on-line complexe. Cu peste 80% din venituri provenite din proiecte externe în SUA, Canada, Marea Britanie, Cipru, Germania, Italia sau Danemarca, succesul Zitec este confirmat și de referințe de top pe plan local obținute de la clienți precum J.W. Marriott, Mercedes-Benz, Amadeus, Bullguard sau Lafarge.