.

Prezenți cu „arme și bagaje" tehnice la cea de-a 14-a ediție a evenimentului industriei telecom din România, organizat de echipa lui Eugen Preotu, senior al industriei autohtone de comunicații, am filmat tot ce este relevant. În zilele următoare veți vedea declarațiile de excepție ale unui ministru supărat pe industrie pentru că nu a înțeles ce e-România, veți afla despre un MCSI blocat de teama denunțurilor la DNA, veți constata cu stupoare că un metru de autostrada „costă atât cât vrem noi", conform ministrului Sandu și alte noutăți ale operatorilor și jucătorilor din lumea noastră telecom. Toate acestea și alte multe declarații, unele directe, altele voalate, vor fi selectate și montate cu grijă pentru viitoarea arhivă a industriei IT&C. Ca să nu uităm!

Ministrul Sandu: 70% dintre licitațiile pe SEAP anulate în ultima jumătate de an

A 14-a ediție a Zilei Comunicațiilor a adus în fața industrie un ministru extrem de volubil, determinat și pus chiar pe provocări care a uimit de-a dreptul asistența. Astfel, prima dezvăluire a stării de blocaj prin care trece MCSI este pusă de ministrul Sandu pe seama unor profesioniști ai sabotării reformelor actualului guvern. Astfel, numărul licitațiilor anulate pe www.e-licitatie.ro (SEAP) în ultimele șase luni se ridică la 14.000, dintr-un total de 20.000, în urma contestațiilor depuse de firme „specializate în astfel de demersuri", susține Gabriel Sandu. La ediția din acest an a Zilei Comunicațiilor numai Vodafone și RCS&RDS au participat la discuții, ceilalți competitori, Orange și Cosmote România refuzând prezența în acest for al industriei telecom din România, unde au participat câteva sute de invitați din România și străinătate.

MCSI blocat de frica denunțurilor la DNA

„În loc să urmărim finalitatea licitațiilor, ne interesează câte suluri de hârtie sau alte mărunțișuri sunt cumpărate. Ratăm accesarea de fonduri europene nerambursabile de sute de milioane de euro pentru că aproape orice licitație este contestată. Practic, din cele 20.000 de proceduri inițiate pe SEAP în ultimele șase luni, circa 14.000 au fost anulate. Oamenilor din ministere le este frică să semneze contracte de achiziții pentru că fiecare semnătură înseamnă drumul spre DNA (Direcția Națională Anticorupție n.n.)", a descris Sandu atmosfera de suspiciune și teamă din rândul funcționarilor de la MCSI. Printre instituțiile care au anulat licitații în ultimele șase luni se numără și Ministerul Comunicațiilor. De fiecare dată, instituția a motivat decizia prin faptul că „documentația de atribuire necesită modificări majore de conținut fără de care procedura de atribuire ar fi afectată". Unul dintre proiectele a cărui licitație a fost anulată, și apoi reluată, a vizat achiziționarea unui sistem IT destinat creșterii performanței activităților specifice funcționarilor publici („eAcademie pentru funcționari publici"), potrivit Mediafax. La o întrebare venită din sală despre costul unui metru de autostradă informațională, ministrul Sandu a răspuns fără ezitare „costă atât cât vrem noi". Audiența a rămas pe alocuri puțin dusă pe gânduri. Chiar dacă în sală se vedeau fețe zâmbitoare de aceste declarații aparent vesele, realitatea socială a acestor zile ne spune că lucrurile nu stau deloc bine, iar actualii guvernanți prea sunt hotărâți să facă ceva… însă împotriva poporului.

Ministrul Sandu supărat că nu s-a înțeles ce e-România

De asemenea, Ministerul Comunicațiilor a anulat și reluat licitații din cadrul proiectului e-România, ce necesită fonduri de 500 milioane de euro. „Când a fost lansat e-România, toată industria IT&C trebuia să fie în picioare, trebuia să știe că acest proiect reprezintă baza pentru următorii ani", a pretins audienței ministrul Comunicațiilor. Acesta a subliniat că e-România nu este „doar un site de 500 milioane euro", ci o strategie de interconectare a „insulițelor" informatice din administrație din prezent. În martie 2010, MCSI anunța că Guvernul va aloca, în perioada 2010-2013, suma de 1,9 miliarde de lei pentru punerea în practică a Strategiei naționale e-România, ce urmărește informatizarea relațiilor dintre administrația publică și contribuabili, cetățeni și firme. Strategia națională e-România urmărea „modernizarea statului prin informatizarea interacțiunii cu cetățenii și companiile", conform oficialilor MCSI. „După 20 de ani, nu avem nimic. Ne trebuie încă 20 de ani să interconectam toate aceste sisteme sau să ștergem tot ce s-a făcut până acum", a conchis nihilist Sandu. El a reamintit unul din obiectivele mandatului său, și anume „timpul cetățeanului", care va avea posibilitatea, prin cele 300 de aplicații ale e-România, să „nu mai vadă fața statului", economisind timp și nervi prețioși în birocrația autohtonă, creatoare de mică și mare corupție.

Raport ANCOM: traficul de voce pe mobil a crescut cu 39%, iar cel fix a scăzut cu 14,5%, în 2009

Volumul traficului de voce inițiat în rețelele mobile de telefonie a crescut cu 39% în 2009, la 42 miliarde de minute, corespunzător unui număr de 21 miliarde de apeluri, nivel superior cu 25% față de anul precedent, potrivit datelor ANCOM. „Traficul efectuat în medie lunar de un utilizator a însumat două ore și 22 minute, avansul față de 2008 fiind de 28 minute, în timp ce numărul de mesaje scrise trimise a ajuns la 25, cu 64% mai mult față de anul precedent", a declarat Bogdan Iana, directorul Direcției Administrare Spectru și Resurse de Numerotație din cadrul ANCOM. Potrivit datelor ANCOM, peste 7 miliarde de mesaje scrise (SMS-uri) au fost transmise în 2009, cu 73% mai mult față de anul precedent, din care 90% către rețeaua proprie. Pe piața locală a telefoniei mobile activează șase operatori - Orange România, Vodafone România, Cosmote România, Telemobil, Romtelecom și RCS&RDS. Numărul utilizatorilor activi (abonamente+cartele prepaid active) a atins 25,4 milioane la finele anului trecut, creșterea față de 2008 fiind de 3,7%. Rata de penetrare a telefoniei mobile a crescut cu 4,4 puncte procentuale în 2009, la 118,2%.

S-a vorbit mai mult de pe fix, per apel, dar traficul a dat înapoi cu 14,5%

În privința telefoniei fixe, datele ANCOM arată că pe acest segment de piață activează 49 de operatori care gestionează 5,29 milioane de linii, avansul față de 2008 fiind de 2,3%. „Numărul abonaților de telefonie fixă a scăzut ușor anul trecut, cu 0,7%, la 4,09 milioane. Volumul total de trafic a cunoscut un recul de 14,5%, la 7,7 miliarde de minute, din care partea care revine operatorilor alternativi însumează 2,2 miliarde de minute, în scădere cu 13,9% față de 2008. În schimb, durata medie a unui apel a urcat cu 15 secunde, două minute și 54 secunde", a spus Iana. Cei mai mari jucători pe această piață sunt Romtelecom, UPC România și RCS&RDS. Pe segmentul accesului la Internet, Iana a spus că numărul furnizorilor operaționali a ajuns la 1.065.

Internetul în creștere, televiziunea prin cablu în recul

„Numărul de conexiuni de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe a urcat 12%, la 2,8 milioane, din care 2,5 milioane pentru abonați persoane fizice și 0,3 milioane pentru abonați persoane juridice. Rata de penetrare la 100 de locuitori se situează la 13,1%, iar la 100 de gospodării - 34,2%", a spus reprezentantul ANCOM. El a adăugat numărul conexiunilor active de acces la Internet în bandă largă la puncte mobile a ajuns la 2,5 milioane, în creștere cu 66% față de 2008. Datele ANCOM arată că, la finele anului 2009, numărul de abonați la serviciile de retransmisie programe audiovizuale a avansat cu 3%, la 5,8 milioane. În acest sector de piață, rata de penetrare la nivel de gospodării a atins 79,4%, nivel superior cu 2,3 puncte procentuale față de 2008. „Numărul de abonați prin rețele de cablu totalizează 3,48 milioane, în ușoară scădere, de 0,4%, față de 2008, din care 0,32 milioane recepționează programele TV în format digital", a spus Iana. Potrivit ANCOM, numărul de abonați prin rețele satelit (DTH) a avansat în 2009 cu 8,4%, la 2,33 milioane, în timp ce numărul de abonați prin IPTV a crescut cu 121,2%, la 750.

SNR vândută după ce „va fi pusă pe picioare", probabil peste 3 ani

Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) va fi vândută după ce operatorul „va fi pus pe picioare", proces ce ar putea avea loc peste trei ani, la finele programului de restructurare și reorganizare, susține Gabriel Sandu. „Recent, Guvernul a aprobat programul de reorganizare și restructurare a SNR, care se va derula până la finele anului 2012. Deci, după ce punem pe picioare operatorul, îl vindem. Probabil că se va întâmpla peste trei ani. Nu vrem să mai vindem pe doi lei așa cum ne-am obișnuit în ultimii 20 de ani", a spus Sandu. Potrivit HG 456/2010, programul de reorganizare a SNR vizează realocarea a 700-800 de salariați, din cei 2.000 existenți, și reducerea primelor, sporurilor și altor cheltuieli de personal și operaționale, măsuri care vor genera economii de 76,78 milioane de lei până în 2012. Sandu a afirmat că Ministerul Comunicațiilor are aceeași poziție și în cazul Companiei Naționale Poșta Română (CNPR). „Trebuie să rentabilizăm și apoi să vindem", pretinde Sandu. Ministerul Comunicațiilor deține integral SNR și 75% din CNPR, alături de Fondul Proprietatea, cu o cotă de 25%.

Romtelecom: măsurile de austeritate vor afecta negativ consumul de servicii telecom

Măsurile de austeritate vor afecta dinamica industriei de telecomunicații, operatorii urmând să se confrunte cu scăderea numărului de clienți, care vor renunța la aceste servicii sau își vor reduce consumul, a declarat Ovidiu Ghiman, directorul de strategie și dezvoltare al Romtelecom. „Criza financiară afectează România de ceva vreme, dar mă tem că ce va fi mai rău încă nu a venit. Operatorii telecom vor avea clienți care își vor reduce consumul sau vor renunța la această categorie de servicii. Deci, dinamica pieței de telecomunicații va fi afectată", a precizat Ghiman. Potrivit lui Ghiman, controlul costurilor companiei și ofertele adaptate noilor nevoi de consum ale clienților vor rămâne în continuare cele mai importante priorități pentru Romtelecom. „Vom urmări să ne sprijinim clienții în această perioadă dificilă", a spus oficialul Romtelecom. Guvernul a anunțat ieri un program de reducere a cheltuielilor bugetare, ce cuprinde, printre altele, scăderea cu 25% a salariilor în sectorul public și cu 15% a pensiilor. Potrivit datelor Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), traficul de voce inițiat în rețelele mobile de telefonie a crescut cu 39% în 2009, în timp ce telefonia fixă a înregistrat un recul de 14,5%.

Vodafone lansează soluția PC Protection pentru clienții de date mobile

Noul pachet oferit clienților Vodafone, persoane fizice si companii: o soluție de securitate completă, la un tarif foarte accesibil, de 1 Euro / licență lunar (fără TVA), a fost prezentat audienței de Gabriela Matei, CCO la Vodafone România. Noua soluție completează oferta Vodafone de servicii de Internet mobil de mare viteză, disponibile acum pentru 90% dintre români, fiind gratuit timp de 2 luni de la activare. Vodafone PC Protection este un pachet complet de securitate IT, pentru protejarea computerului împotriva amenințărilor informatice. Vodafone PC Protection vizează clienții serviciilor Vodafone Mobile Broadband, precum și ai Vodafone Office Connect. „Vodafone PC Protection completează oferta noastră de servicii de date mobile cu o soluție de securitate flexibilă și eficientă, atât pentru clienții de business, cât și pentru utilizatorii individuali ai serviciilor de conectivitate mobilă. Cu noul serviciu lansat astăzi, am dorit să oferim clienților noștri de date mobile mai multă valoare și mai multe beneficii, pe lângă un portofoliu variat de pachete de Internet mobil, cea mai mare viteză și cea mai bună acoperire, de 90% din populația țării", a spus Liliana Solomon, Chief Executive Officer, Vodafone Romania. Vodafone PC Protection include toate componentele esențiale pentru asigurarea unei securități sporite în timpul conectării la Internet și la email: Anti-virus, Anti Spyware, Firewall, Anti Spam, Filtrare conținut pagini web, Pop-Up Blocker și Control parental. Serviciul Vodafone PC Protection poate fi activat în magazinele Vodafone și prin apel la Departamentul de Relații cu Clienții.

RCS&RDS va lansa, în iunie, servicii de televiziune HD

RCS&RDS va lansa, în luna iunie, servicii de televiziune de înaltă definiție (HD), urmând ca abonații societății să vizioneze meciurile Campionatului Mondial de Fotbal în acest standard, a declarat Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al operatorului. „De asemenea, RCS&RDS va lansa serviciile preplătite de telefonie mobilă, în urma cererii venite din partea clienților", a spus Popoviciu.

Legea infrastructurii în telecom va fi adoptată până în august

Proiectul de lege a infrastructurii în telecomunicații a fost avizat și urmează să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaților în următoarele zile, adoptarea actului normativ fiind așteptată în luna august, a declarat secretarul de stat din Ministerul Comunicațiilor, Marius Fecioru. „Adoptarea acestui act normativ va facilita investițiile în domeniul telecomunicațiilor și va ajuta operatorii să își rezolve o serie de probleme care au apărut în relația cu administrațiile locale în ultimii ani", a spus Fecioru, prezent la Ziua Comunicațiilor.

În final, veniturile programatorilor IT rămân scutite de la plata impozitului

Scutirea de la plata impozitului pe venit în cazul programatorilor IT va fi menținută, potrivit Ministerului Finanțelor Publice, ce precizează într-un comunicat că eliminarea acestei facilități nu este inclusă în scrisoarea de intenție către FMI sau în memorandumul cu UE. „Vă aducem la cunoștință că în proiectul de lege privind unificarea bazelor de impozitare, în scrisoarea de intenție care urmează a fi transmisă de către autoritățile române către Fondul Monetar Internațional, cât și în memorandumul de înțelegere cu Uniunea Europeană nu există nici un angajament privind eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit în cazul programatorilor IT", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor. Un proiect de ordonanță de urgență privind modificarea Codului Fiscal conținea o prevedere potrivit căreia veniturile din salarii obținute ca urmare a activității de creare de programe de calculator vor fi impozitate. Ulterior publicării informațiilor, Alianța Confederațiilor Patronale din România a respins public intenția Guvernului privind impozitarea veniturilor din IT, considerând că această decizie va avea ca efect plecarea specialiștilor și a investitorilor din acest domeniu și transformarea României în importator de software.