.

Ziua Europei din acest an, 9 mai, a fost sărbătorită în întreaga UE, prin celebrarea a 70 de ani de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial și 65 de ani de la pronunțarea Declarației Schuman. Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, a prezentat declarația omonimă la 9 mai 1950, propunând crearea unei Comunități Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO), ai cărei membri urmau să-și gestioneze împreună cele două resurse. CECO (membri fondatori: Franța, Germania de Vest, Italia, Țările de Jos, Belgia și Luxembourg) a fost prima dintr-o serie de instituții europene supranaționale care stau la baza Uniunii Europene de astăzi.

UE s-a născut în urma unui război teribil
Nu trebuie vreodată să uităm cum a apărut Uniunea Europeană. Cu ocazia Zilei Europei, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Uniunea Europeană s-a născut în urma unui război teribil și trăim în continuare într-o lume imprevizibilă. Cuvintele lui Robert Schuman rămân, prin urmare, la fel de valabile ca atunci. Îmi doresc o Europă în miezul acțiunii, o Europă care progresează, o Europă care își protejează cetățenii și interesele și care servește drept model pentru ceilalți.” La rândul său, prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, care va participa la dezbaterea „Starea Uniunii” de la Institutul Universitar European din Florența, a subliniat: „Cred în Europa, deoarece este în continuare cel mai bun răspuns pe care îl avem la provocările cu care ne confruntăm în întreaga lume. În cadrul acestei Comisii vrem să ne implicăm mai activ în acțiuni cu cetățenii, direct în țările lor, și să le ascultăm în mod nemijlocit preocupările. De aceea sunt încântat de faptul că atât de mulți dintre colegii mei reprezintă Comisia la comemorările organizate cu ocazia Zilei Europei în întreaga Uniune.”

Pentru a ne readuce aminte, Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, a prezentat declarația care îi poartă numele la 9 mai 1950. Aceasta a propus crearea unei Comunități Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO), ai cărei membri urmau să-și gestioneze împreună cele două resurse. CECO (membri fondatori: Franța, Germania de Vest, Italia, Țările de Jos, Belgia și Luxembourg) a fost prima dintr-o serie de instituții europene supranaționale care au stat la baza Uniunii Europene de astăzi.

Agendă complexă a evenimentelor
CE este reprezentată de către comisarii săi și de membri ai personalului la numeroasele evenimente la nivel european și național pentru comemorarea acestor două aniversări importante. Comisia și-a deschis porțile publicului între orele 10.00 și 18.00, organizând 25 de standuri ale diverselor direcții generale, structurate în jurul a 5 teme prioritare: locuri de muncă, creștere economică și investiții; uniunea energiei și mediu; piața unică digitală; UE în lume și Anul European pentru Dezvoltare și Uniunea lucrând pentru cetățenii săi. Alte evenimente care au marcat Ziua Europei au fost Zilele porților deschise de la reprezentanțele UE în statele membre, dialoguri cu cetățenii, precum și evenimente culturale, cum ar fi concerte, spectacole de dans, piețe cu produse alimentare, expoziții de artă stradală și festivaluri de film. La EXPO 2015 în Milano, Înaltul Reprezentant/ Vicepreședintele Federica Mogherini și președintele Parlamentului European, Martin Schulz, au participat la un dialog deschis cu cetățenii europeni.

Raportul privind alegerile din 2014
Prima sărbătoare a Zilei Europei organizată de la începerea activității noii Comisii constituie, de asemenea, o ocazie pentru Comisie să își publice raportul privind alegerile europene din 2014. Selecția candidaților pentru președinția CE de către principalele partide politice din Europa a reprezentat un nou pas în evoluţia democrației la nivel european. Acest efort a dus la alegerea președintelui Comisiei, dl. Juncker, și a întregii Comisii de către Parlamentul European, pe baza unui program politic clar, foarte pragmatic. Comentând pe marginea acestui raport, comisarul Věra Jourová susţine că: „Introducerea unui candidat principal a schimbat regulile jocului, fapt care le-a permis cetățenilor europeni să participe mai activ la viața democratică a UE. Doresc ca la alegerile din 2019 mai mulți cetățeni să își exercite dreptul de vot.”

Membrii CE la comemorarea celei de-a 70-a aniversări a încheierii celui de Al Doilea Război Mondial
- Comisarul Bulc (Ceremonia oficială de stat, Ljubljana, Slovenia, 8 mai)
- Comisarul Hahn (Ceremonia eliberării, lagărul de concentrare Mauthausen, Austria, 10 mai)

Membrii CE la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Europei
- Prim-vicepreședintele Timmermans (Conferința „Starea Uniunii”, Institutul Universitar European, Florența, 8 mai)
- ÎR/VP Mogherini (dialogul interinstituțional cu cetățenii, împreună cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, la Expoziția universală 2015, Milano, 9 mai)
- Vicepreședintele Georgieva (Proiectul „Înapoi la școală”, recepția ambasadorilor oferită cu ocazia Zilei Europei de președintele Bulgariei, Sofia, 8 mai, Ziua Porților Deschise la Reprezentanța UE de la Sofia, 9 mai)
- Vicepreședintele Šefčovič (Ziua Porților Deschise la Comisia Europeană, Bruxelles, 9 mai)
- Vicepreședintele Katainen și Comisarul Malmström (dialog cu cetățenii la Universitatea din Stockholm, 8 mai)
- Comisarul Vella (activitățile organizate de Ziua Europei cu copiii de vârstă școlară, Malta, 8 mai, celebrarea de la Reprezentanța UE, 9 mai)
- Comisarul Andriukaitis („Examenul UE” organizat cu ocazia Zilei Europei de Reprezentanța UE la Vilnius, 7 mai)
- Comisarul Thyssen (Porți Deschise la Comisia Europeană, Bruxelles, 9 mai)
- Comisarul Moscovici (Inaugurarea evenimentelor organizate de Ziua Europei la primărie, Paris, 9 mai)
- Comisarul Stylianides (Ziua Porților Deschise la instituțiile UE, Bruxelles, 9 mai)
- Comisarul Bulc (dialog cu cetățenii, Ljubljana, 8 mai)
- Comisarul Jourová (evenimentul organizat cu ocazia Zilei Europei de Reprezentanța UE la Praga, 7 mai)
- Comisarul Moedas (evenimentele organizate cu ocazia Zilei Europei de Reprezentanța UE la Lisabona, 9 mai)

Documentaţie utilă
1. Raportul privind alegerile europene din perioada 22-25 mai 2014
2. Comunicatul de presă privind dialogul cu cetățenii susținut de Mogherini și Schulz
3. Declarația Schuman
4. Detalii cu privire la Zilele Porților Deschise în cadrul instituțiilor UE și al reprezentanțelor UE în statele membre

Sursa: Ion VACIU