.

După încheierea primului semestru de guvernare, Zsolt Nagy - unul dintre cei mai tineri miniștri ai Executivului de la București a fost, pe 8 iulie, invitatul emisiunii radiofonice 'žComunicații Mobile', realizată de Ion Vaciu la Radio Mix (100,6 MHz București). Într-o singură oră, aflat în direct cu ascultătorii din 30 de orașe din întreaga țară, Zsolt Nagy a reușit să facă bilanțul activității Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informațiilor. În premieră pentru cititorii noștri, vă prezentăm cele mai importante idei, expuse chiar a doua zi după ce premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că Guvernul va demisiona.

Putem depăși Grecia, dacă vom construi o strategie guvernamentală pentru IT&C

C@M: Câtă importanță credeți că acordă actualul guvern industriei IT&C din România?
Zsolt Nagy:
Au trecut 6 luni de la preluarea acestui portofoliu și e foarte important faptul că am reușit să impunem ca prioritate, la nivel de guvern, domeniul IT&C - un succes al economiei românești. La nivelul Guvernului s-a decis ca prioritate debirocratizarea, așadar reducerea birocrației și eficientizarea administrației, care se poate face mai ales prin implementarea unor soluții informatice fiabile și coerente. Astfel, am implementat la toate ministerele diferite programe de informatizare a căror coordonare încercăm să o facem prin MCTI. 

C@M: Ne vom putea prezenta onorabil cu industria IT&C în Europa, în 2007?
Zsolt Nagy:
Avem conținut românesc, dar nu îl putem vinde eficient. De aici și nevoia unui branding de țară, pentru că imaginea de țară nu este una pe care ne-am dori-o. Trebuie să găsim acele elemente pe care ne putem baza când vorbim despre prezentarea țării în lume.
IT&C este unul din aceste domenii, pentru că aici avem companii de succes recunoscute la nivel mondial.

Dacă ne referim specific la indicatorii actuali ai domeniului, cum ar fi penetrarea telefoniei mobile și fixe sau utilizarea computerelor, a Internetului, ne situăm în urma țărilor recent aderate la Uniunea Europeană. Dar dacă ne uităm la tendința de creștere, care este mult mai mare decât în aceste țări, atunci putem fi nu optimiști, ci realiști, spunând că până la data aderării noastre în Uniunea Europeană (1 ianuarie 2007) vom atinge și chiar depăși, în anumite aspecte, nivelul țărilor amintite.

Din punct de vedere al administrației sunt convins că se va asigura o desfășurare normală a acesteia, toate măsurile privind aderarea la UE fiind considerate prioritare, și ne vom satisface obligațiile, astfel încât data aderării la UE să nu fie periclitată în nici un fel.
Avem șanse bune ca în sud-estul Europei, în Balcani, România să devină un lider regional. Putem depăși Grecia, de exemplu, dacă în acești 2 ani se construiește și pe plan guvernamental o strategie care să ajute dezvoltarea industriei IT&C.

C@M: Care este cel mai important semnal politic venit din afara țării?
Zsolt Nagy:
Este foarte important că România este văzută ca o țară de succes în domeniul IT&C. E foarte bine cunoscută la nivel internțional dezvoltarea domeniului din anii precedenți, iar în aceste 6 luni noi am informat atât UE, cât și țările din regiune cu care lucrăm împreună asupra ideilor, a direcțiilor de dezvoltare, de intenția unei coordonări pe marile proiecte și idei europene, identificând interesele comune pe care vrem să le reprezentăm la nivel european. Cea mai importantă realizare a ministerului este sistemul de e-guvernare, precum Programul de licitație electronică. Altfel, în această perioadă o altă recunoaștere se acordă relansării celui de-al treilea operator GSM - Cosmorom.

Chiar azi (8 iulie 2005 - nota red.) tranzacția Cosmorom s-a finalizat, astfel încât acum au intrat în conturile Cosmorom cele 120 de milioane de euro,  reprezentând creșterea de capital din partea acționarului CosmOTE, încheindu-se astfel tranzacția anunțată pe 27 mai 2005. Această relansare are loc cu termeni precizați, extensia de licență s-a acordat cu termeni riguroși, iar compania elenă și-a asumat dezvoltarea rețelei, urmând ca până la sfârșitul lunii martie 2006 să asigure o acoperire de cel puțin 60% a teritoriului și 20% din populație și o acoperire de 90% în fiecare oraș de peste 50.000 de locuitori. Dacă luăm în considerare că prin toate operațiunile de telefonie mobilă desfășurate de compania elenă CosmOTE în Grecia, Bulgaria, Albania sunt lideri de piață în țările respective, putem fi optimiști în privința concurenței la nivelul telefoniei mobile în România. Va fi o concurență acerbă pe servicii, pe calitatea telefoniei și pe serviciile adăugate de operatorii mobili de la noi.

Evident, este o relație directă între relansarea Cosmorom și listarea la bursă a Romtelecom, iar privatizarea în continuare a Romtelecom este una din prioritățile Guvernului. Intenția noastră este să listăm pe Bursă cele 46% din acțiunile deținute de stat la Romtelecom, de aceea problema Cosmorom trebuia rezolvată.

C@M: Cum faceți ca publicitatea instituțională a MCTI să nu se mai acorde discreționar și să mai mai fie un secret (între 2000 '“ 2004 s-au cheltuit 4,18 mil. euro pentru publicitate)?
Zsolt Nagy:
MCTI nu a cheltuit nici în perioada trecută bani pentru publicitate, suma de 4,18 milioane euro regăsindu-se, în total, la companiile și instituțiile aflate atunci în subordinea MCTI. Este o cifră reală și este unul din motivele pentru care Guvernul Tăriceanu a luat o decizie de transparență, spunând că publicitatea media se va face prin ofertare publică, accesibilă tuturor publicațiilor din România.

C@M: Cum apreciați că se mișcă jucătorii de stat vs. privați pe piața noastră IT&C?
Zsolt Nagy:
În domeniul Comunicațiilor nu mai putem vorbi de o dominație a statului; putem vorbi de un operator cu putere semnificativă, care e dominant pe segmentul telefoniei fixe, Romtelecom. Dar ținând cont de programul de guvernare ce preconizează listarea la bursă a acțiunilor pe care le deține la Romtelecom, statul urmează ca într-un timp foarte scurt să se retragă de pe această piață.

Iar piața telefoniei operatorilor alternativi este într-o creștere semnificativă. Față de anul 2003, până la sfârșitul anului 2004 s-a dublat, practic, numărul abonamentelor la operatorii alternativi și în 2005 putem vorbi de o creștere și mai semnificativă. În primele 6 luni, această creștere a fost de 3-4 ori mai mare. În momentul de față sunt circa 4 milioane de abonați la Romtelecom și circa 200.000 la operatorii alternativi.

Împreună cu ANRC am reușit să luăm măsuri pentru creșterea competitivității pe piață și pentru a dinamiza activitatea operatorilor de comunicații. E vorba de reducerea tarifului de monitorizare al ANRC, de la 0,5% la 0,3%, care se referă doar la cifra de afaceri din comunicații, respectiv reducerea taxei pentru serviciul universal de la 0,8% la 0,5%, care se referă și ea doar la cifra de afaceri din comunicații.

Pe de o parte, în privința Legii notarului electronic am reușit să dăm un impuls prin două măsuri luate de guvern - am reglementat procedura de acreditare a celor ce lucrează în zona certificatelor de semnătură electronică, astfel că în momentul de față avem 3 furnizori autorizați în acest domeniu, iar un al 4-lea și-a depus deja documentația pentru obținerea acestei certificări.

Pe de altă parte, aș aminti și proiectul lansat de MCTI privind Furnizarea online a orei oficiale a României, ce creează posibilitatea ca notarii publici să se refere la această oră oficială a României, astfel încât toate documentele și actele notariale să poată fi exact urmărite prin această referință de bază. 

Vom rezolva problema POSTelecom până în septembrie
C@M: Proiectul POSTelecom rămâne un mare semn de întrebare și o promisiune. Cum veți reuși să-i determinați pe chinezi să vină în România pentru a demara concurența Romtelecom?
Zsolt Nagy:
Proiectul POSTelecom este una din prioritățile MCTI. Ar putea fi o concurență la Romtelecom, dar în momentul de față nu este un operator viabil, ci o companie care are un capital social, câțiva angajați și câteva frecvențe acordate. Căutăm soluțiile posibile pentru privatizarea operatorului și pentru lansarea acestuia în activități care să acopere unele nișe de piață precum transmisii broadband wireless. E foarte important să reducem participarea statului la această companie, pentru că în opinia guvernului actual nu vedem rostul creării unui nou operator de stat.

Este foarte bine că avem o prezență chinezească pe piața din România, prin ZTE și Huawei, care oferă soluții atât pentru operatorii alternativi, cât și pentru Romtelecom. Acest lucru arată o încredere în piața românească, și urmează să renegociem proiectul inițial POSTelecom - ZTE și să îl demarăm într-o altă formă. Acesta a fost și scopul vizitei mele în China în luna aprilie, vizită cu a cărei ocazie am reușit să identificăm împreună cu conducerea companiei ZTE noile posibilități pentru relansarea acestui operator. La prima mea conferință de presă din ianuarie 2005 am anunțat că vom da o soluție pentru Cosmorom în 6 luni de zile și am reușit-o, de fapt, în 5 luni, iar pentru POSTelecom am anunțat că vom identifica soluția până în septembrie 2005 și mă voi ține de cuvânt.

C@M: Ce se va întâmpla la MCTI în actualul context politic bântuit de alegeri?
Zsolt Nagy:
Guvernul nu a demisionat. Premierul Călin Popescu Tăriceanu și-a prezentat intenția de a demisiona ca urmare a deciziei Curții Constituționale privind legile de reformă în sistemul de justiție. Demisia primului ministru înseamnă demisia Guvernului după care se declanșează procedura constituțională privind numirea unui nou guvern. Intenția Alianței DA este de a ajunge la alegeri anticipate, ca o soluție la ieșirea din acest impas. Foarte important este mesajul de continuitate - se lucrează în fiecare departament și direcție a ministerului, avem setate prioritățile și ne continuăm activitatea.

Eu am preluat un minister funcțional și doresc ca în urma mea să rămână tot un minister funcțional. Fiecare știe ce are de făcut și se lucrează pe aceste priorități pentru implementarea proiectelor pe care le-am identificat și pentru îndeplinirea proiectului de guvernare cu care a fost investit acest Guvern. Alegerile anticipate vor putea avea loc doar într-o perioadă mai lungă, probabil în octombrie. Vor mai fi așadar câteva luni de zile în care vom lucra în această echipă și este foarte important să se lucreze eficient în tot acest răstimp.

Unul dintre cele mai mari rezultate ale acestor prime 6 luni de guvernare și de lucru în MCTI este că am reușit să creez o echipă ce lucrează pe prioritățile stabilite în comun. Fiecare devine om politic în afara ministerului. În această echipă am inclus, evident, ANRC și IGCTI.

C@M: Ce semnal politic dați industriei IT&C în aceste zile agitate de alegeri anticipate? Veți rămâne ministru în continuare?
Zsolt Nagy:
Trebuie să mă repet, pun foarte mare accent pe continuitate. În toată această perioadă în care scena politică se va reașeza și se va crea, probabil, o stabilitate mai mare în domeniul politic, administrația și MCTI vor funcționa pe prioritățile deja stabilite, pe programele deja demarate. Sunt convins că este o stabilitate bună, fiecare direcție și departament din minister are prioritățile stabilite și sper ca în urma preconizatelor alegeri anticipate să putem continua aceste lucruri împreună cu asociațiile profesionale, Comisia parlamentară din domeniu și cu companiile din România, pentru a îmbunătăți cât mai mult performanțele IT&C din România.

MCTI urmează să demareze împreună cu ANRC un set de reglementări privind accesul la infrastructură, pentru a reglementa acest domeniu de la stâlpi, la canalizație, la pilonii de comunicație, prin care să oferim acces la prețul reglementat fiecărui operator la infrastructura existentă.

MCTI va continua să funcționeze pe aceeași linie de colaborare atât cu autoritățile, asociațiile, comisia parlamentară de profil din Camera Deputaților și cu industria. Acesta este modul nostru de lucru pe care am reușit să îl familiarizez în MCTI. Așadar, nu voi părăsi MCTI.