.

ZTE și-a triplat anul acesta vânzările în România, a declarat Sam Gao Peng, Key Account Manager, ZTE România, în exclusivitate pentru revista COMUNIC@ȚII Mobile.

Furnizorul a beneficiat puternic de noua orientare spre servicii de date broadband în rețelele mobile și fixe din România, obținând contracte de furnizare de terminale și infrastructură cu principalii operatori de pe piața românească. "Mesajul nostru către clienții de business din România este să se focuseze foarte mult pe transferul de date. Datele vor fi foarte importante începând cu luna decembrie a acestui an", a declarat Lorian Ovidiu Vintilă, Marketing Director ZTE România.


www.comunic.ro/video.php

Lorian Ovidiu Vintilă, Marketing Director ZTE România:
"Proiectele noastre pentru România sunt foarte concentrate, anul acesta, pe operatorii tradiționali, dar și pe operatorii alternativi. Suntem foarte focusați pe WiMAX, pe proiecte de network access și, de asemenea, pe terminale din clasa HSDPA și HSUPA. Anul viitor ne vom îndrepta și către piața de wholesale și către piața de retail. Suntem de asemenea prezenți cu terminale din clasa 2G și 3G și cu elemente și echipamente de infrastructură. Mesajul nostru către clienții de business din România este să se focuseze foarte mult pe transferul de date. Datele vor fi foarte importante începând cu luna decembrie a acestui an, iar noi suntem acei furnizori care livrăm tehnologia pentru aceste date."

"În prezent, putem deschide o nouă zonă de comunicare cu românii, prin IPTV, un proiect demarat acum 5 ani în China, și care este un succes pentru China Telecom, cel mai important operator chinez" – a fost prima frază din interviul cu directorul de marketing al ZTE România, Lorian Vintilă. Acum 3 luni el a avut ocazia să vadă cum se dezvoltă acest proiect în China, la Shenzhen, să vadă ce înseamnă cu adevărat IPTV, acolo unde mulți oameni urmăresc filme și conținut video pe terminalele lor mobile fie că se află pe stradă fie la locul de muncă. Asfel, s-a decis să continue acest proiect în România, pentru că este ceva foarte nou. Suntem în anul 2007, iar această tehnologie e funcționabilă, dar deocamdată doar în China, Japonia, Orientul Îndepărtat. Vintilă crede că românii nu sunt încă pregătiți pentru această tehnologie din cauza costurilor, pentru că, la rândul lor, nici operatorii nu sunt pregătiți pentru așa ceva. El este încrezător, însă, că anul viitor vor putea lansa IPTV pentru operatorii mobili, chiar dacă doar în zone foarte restrânse. Trebuie să ținem, însă, cont că piața asiatică e total diferită de cea europeană. DVB – Digital Video Broadcasting - funcționează din anul 2005, fiind lansat în Japonia pentru prima oară. Această tehnologie se adresează tinerilor, furnizându-le conținut de divertisment, dar nu și segmentului de business. Compania ZTE se axează pe operatori, care la rândul lor vând conținut clienților mass market și de business și care la ora actuală se concentrează în special pe rechinii mari din segmentul corporate, și nu pe cel mass market, este opinia lui Lorian Vintilă.

POSTelecom – în Q1 2008 vom putea discuta despre acest proiect
"Suntem foarte îngrijorați în privința acestui proiect", declară Lorian Vintilă. „Este un proiect uriaș pentru noi, o bună ocazie să spunem cine anume este ZTE la nivelul afacerilor internaționale, iar în prezent suntem în etapa în care construim planul, strategia și ne axăm pe această nouă oportunitate, apelând la performanțele colegilor noștri din China, dar și din Europa de Vest și de Est. Cred că în trimestrul 1 al anului viitor vom putea discuta despre acest proiect. În prezent pregătim documentația și tehnologia împreună cu Poșta Română și cu colegii noștri din străinătate. Am avut și o întâlnire cu noul ministru MCTI pe această temă și avem un feedback pozitiv", subliniază optimist Vintilă.

ZTE și-a început operațiunile în România în anul 2003, iar baza activității companiei este suportul de infrastructură acordat operatorilor principali – Romtelecom pentru fix, Vodafone și Orange pentru wireless, dar și pentru UPC, RDS, Cosmote. În echipa din România ZTE are circa 35 de angajați, dar sunt asistați de echipele ZTE din străinătate, în special din China. Specialiști care țin în principal de linia de producție, dar și de centrul R&D din Franța, de la Poitiers, vin să îi asiste pentru proiectele interne. 

România este, evident, o țară atipică
România este o țară foarte importantă în privința serviciilor de voce în telecom, dar ZTE intenționează să dezvolte aici partea de date. Comparând România cu Polonia, de exemplu, vom vedea că la noi este un consum foarte mare de trafic de voce, dar lucrurile sunt total diferite în Polonia, unde mulți utilizatori generează trafic de date. Altfel spus, și în viziunea lui Lorian Vintilă, Conținutul este viitorul! Veți vedea ce se va întâmpla anul viitor, în termeni de telecomunicații în media la nivel mondial, dar și în România, ne atrage el atenția. „România este o țară atipică. Avem strategii diferite pentru țări diferite, dar România este ca un burete, are posibilitatea de a atrage noi tehnologii, noi informații pentru că este o piață virgină. Operatorii s-au decis să schimbe unele lucruri pentru care au nevoie de infrastructură ca să vândă conținut. Noi suntem în poziția de a-i sprijini la capitolul tehnologie. Lucrurile se mișcă destul de încet, dar se mișcă, totuși", adaugă Vintilă. ZTE furnizează dispozitive 3G (HSDPA și HSUPA) către Orange România și Vodafone România și către cele două grupuri, precum și terminale, la care au feedback-uri foarte bune,  susține reprezentantul ZTE România, Lorian Vintilă. Terminalele ZTE poartă semnătura agreată contractual (Vodafone 225).

Sam Gao Peng, Key Account Manager ZTE România
"Anul acesta am avut în România vânzări de aproape trei ori mai mari decât anul trecut. Colaborăm cu principalii operatori de pe piața românească, ca Vodafone, Orange, Romtelecom pe partea de terminale, dispozitive și carduri de date HSDPA și HSUPA, iar pentru rețelele fixe furnizăm acces broadband. Anul viitor vom continua și vom extinde proiectele demarate deja și poate vom avea și proiecte pe partea de transmisiuni în rețeaua CDMA și bineînțeles pe ADSL, în special pe partea de infrastructură. Suntem foarte încrezători că îi putem ajuta pe români să obțină cât mai multe beneficii din dezvoltarea telecomunicațiilor la nivel european."

Întrebat fiind dacă prin terminalele ZTE se pot face și plăți mobile, Sam Gao PENG, Key Account Manager ZTE România, a declarat că din punct de vedere tehnic ZTE poate furniza terminale prin care să se poată face plăți mobile, dar așteaptă să vadă reacția pieței la această tendință, unde aproape totul depinde de strategiile de marketing. În acest sens tehnologia ZTE se folosește în China, India și în țările din jurul Chinei. Toată lumea vinde tehnologie, care este aproape la fel la nivelul performanțelor, dar diferența se face la preț.
Comparând compania ZTE cu ceilalți furnizori de infrastructură, Lorian Vintilă a menționat ca elemente diferențiatoare angajamentul față de clienți, design-ul, fezabilitatea și prețul oferit. „Suntem foarte competitivi din punct de vedere al prețurilor și acum studiem noi design-uri pentru că acestea înseamnă modă, iar la nivelul terminalelor toată lumea acordă o mare atenție design-ului. Avem o echipă foarte importantă de designeri care studiază în Suedia, în Franța, în Italia pentru a înțelege mai bine conceptele europene după care revin în China și lucrează la noile forme", susține Vintilă.

Până la urmă, piața este aceeași pentru toată lumea, iar factorii diferențiatori sunt foarte importanți. ZTE se bazează pe cei 50.000 de specialiști din comunitatea lor tehnologică, iar încrederea în abordarea lor internațională vine din faptul că sunt susținuți de oameni tineri care înțeleg mai bine spre ce se va îndrepta piața.

„Comparativ cu alți vendori, din punct de vedere tehnic suntem egali, iar în unele aspecte chiar suntem în față, pentru că ZTE se dezvoltă foarte rapid la acest capitol. La nivel mondial avem peste 15 laboratoare R&D și 14.000 de experți ingineri în R&D. În fiecare an, circa 10% din veniturile noastre sunt alocate cercetării-dezvoltării și suntem membri de bază în principalele comunități telecom internaționale, dezvoltând circa 8500 de patente proprii. La nivelul prețurilor, avem avantajele noastre și de aceea raportul calitate-preț este foarte bun. ZTE are parteneriate cu peste 500 de operatori din 120 de țări, iar peste 6000 de angajați ZTE lucrează deja în afara Chinei. Veniturile din proiectele realizate în afara Chinei au crescut de la 23% în 2004 la 44% în 2006", precizează Sam Gao Peng.

Întrebat fiind cum vede situația ZTE, o companie de stat, față de Huawei, o altă companie din China, însă privată, Vintilă a specificat că statutul de companie de stat este foarte confortabil pentru ei, pentru că a discuta cu ZTE înseamnă, de fapt, să discuți cu guvernul chinez și e foarte important să ai în spate banii și susținerea acestuia. Proiectele de business se discută, astfel, și la nivel politic, diplomatic. De altfel, ZTE nici nu colaborează cu Huawei, fiind vorba despre o afacere foarte competitivă și restrictivă. Și chiar dacă experiența competitorilor săi Alcatel-Lucent, Ericsson sau Nokia Siemens Networks a arătat că este timpul fuziunilor, Sam Gao Peng a declarat că în această etapă nu crede că este posibilă o fuziune între ZTE și Huawei, deoarece China e o țară foarte mare și nu reprezintă o problemă existența a doi vendori.

În privința celor 3 direcții (convergența, IPTV, conținut) dezvoltate de fostul director general ZTE România, Clark Chuanzhong Li, Lorian Vintilă ne-a declarat că s-au modificat multe aspecte nu neapărat la inițiativa lor, ci pentru că așa au vrut operatorii. Noi suntem furnizori și nu vom intenționa niciodată să vindem un terminal galben, de exemplu, decât dacă operatorii au nevoie de așa ceva. În opinia sa, operatorii au nevoie de produse fezabile, prețuri competitive, angajamente elastice în privința plăților și răspunsuri cât mai rapide la problemele lor.

Comentând posibilitatea deschiderii unui centru R&D în România, directorul de marketing al ZTE România ne-a declarat: „În Europa avem un centru R&D în Poitiers, Franța, și unul la Stockholm, și se va deschide unul nou la Istanbul, deci nu vom deschide niciodată un centru R&D în România. Nu e foarte important pentru noi. Trebuie să fim foarte bine orientați pe clienți și foarte eficienți, acesta e scopul nostru în România". Răspunsul mai rezervat „Nu încă..." al lui Sam Gao Peng, a fost, însă, mai puțin drastic.

Articol apărut în COMUNIC@ȚII MOBILE - Revista afacerilor Telecom @ Mobile Media. ANUL IX - NUMĂRUL 79 - octombrie 2007

Comandați online ediția print a revistei COMUNIC@ȚII Mobile: