Intel Corporation, Nokia și Universitatea din Oulu au inaugurat oficial pe 24 august Centrul Comun de Inovație Intel – Nokia (Intel and Nokia Joint Innovation Center). Acesta va angaja aproximativ 24 de specialiști în cercetare și dezvoltare, urmând să devină cel mai nou membru al Rețelei Europene de Cercetare a companiei Intel, Intel Labs Europe. „Faptul că Universitatea din Oulu se concentrează atât pe identificarea de noi soluții de telecomunicații, cât și pe cercetări în domeniul electronicii și fotonicii, a transformat acest centru universitar în cel mai potrivit loc pentru Centrul Comun de Inovație Intel - Nokia", precizează Justin Rattner (foto), Chief Technology Officer și Director al Intel Labs, Intel.
Inițial, laboratorul va desfășura activități de cercetare în vederea generării de experiențe noi și cât mai reale pentru utilizatori ce vor putea accelera capabilitățile în creștere ale dispozitivelor mobile. Crearea de interfețe similare cu interacțiunile din viața reală poate facilita experiențe mai naturale și mai intuitive, în același fel în care jocurile și filmele sunt mai reale prin folosirea graficii realiste 3D.
Noul laborator este aliniat platformei open source MeeGo, lansată recent de Intel și Nokia. MeeGo oferă cea mai mare flexibilitate pentru dezvoltarea de noi experiențe 3D pe dispozitive mobile, majoritatea cercetărilor din laboratorul Intel – Nokia urmând să fie de asemenea de tip open source.
O altă posibilă zonă de cercetare este reprezentată de tehnologiile care să permită afișarea unei holograme 3D a persoanei cu care vorbești la telefon, tehnică utilizată momentan doar în filmele SF. În acest mod, utilizatorii vor simți că sunt mai implicați în experiențele oferite de dispozitivele mobile, decât prin ceea ce oferă tehnologiile actuale.
"Tehnologia 3D ar putea schimba modul în care ne folosim dispozitivele mobile, făcând interacțiunea cu ele mult mai puternică și mai reală", precizează Rich Green, Senior Vice President și Chief Technical Officer, Nokia. "Noul laborator creat împreună cu Intel va extinde expertiza comunității din Oulu în domeniul interfețelor 3D, stabilind în timp baze importante pentru experiențe mobile viitoare".
Laboratorul va avea sediul la Center for Internet Excellence din cadrul Universtății din Oulu și va colabora strâns cu Oulu Urban Living Labs, ceea ce oferă un mediu deosebit pentru cercetarea în domeniul senzorilor și pentru testarea și dezvoltarea noilor inovații tehnologice și sociale. Centrul comun de cercetare Intel - Nokia urmează un model de colaborare de succes cu industria și mediul academic, similar cu Intel Labs Barcelona și Universitat Politècnica de Catalunya, Spania, Intel Visual Computing Institute de la Universitatea din Saarland, Germania sau Intel Labs Berkeley, din Universitatea Berkeley din California, Statele Unite ale Americii.
Despre Intel Labs Europe
Activitățile de Cercetare și Dezvoltare/Inovație ale Intel în Europa sunt coordonate printr-o rețea de laboratoare de cercetare, de dezvoltare de produse și de inovație din regiune, precum și printr-o varietate de unități de afaceri Intel. Intel Labs Europe a fost lansat oficial la începutul anului 2009 ca mijloc de coordonare a activităților pentru această rețea variată și extinsă și pentru a consolida și îmbunătăți contribuția companiei Intel în ramura de cercetare și dezvoltare europeană. Astăzi, Intel Labs Europe este format din 22 de laboratoare pentru care lucrează mai mult de 900 de profesioniști în cercetare și dezvoltare.
Despre Intel
Intel este lider mondial în inovația din industria computerelor. Compania proiectează și dezvoltă tehnologii esențiale ce servesc ca fundament pentru dispozitivele de computing din lume. Pentru informații suplimentare despre Intel accesați http://www.intel.com/pressroom și http://blogs.intel.com.