.

Unul dintre subiectele principale ale Comisiei Europene, în 2012 este cu siguranta protecția datelor cu caracter personal. Problemele au fost deja semnalate în mod clar în comunicatele Comisiei de mai mult de un an în urmă. "Viviane Reding, colega mea a vorbit despre acest lucru deja foarte mult in ultimele luni, stabilind gândirea ei pe un număr de elemente concrete care vor fi prezentate, cum ar fi armonizarea și o mai bună aplicare a normelor în întreaga UE", a afirmat Neelie Kroes, pe blogul oficial.

"Lucrez foarte strâns cu Viviane Reding pentru acest proiect, pentru două motive:

  1. În primul rând, pentru că protecția datelor este o parte importantă a problemelor mai largi de cloud computing. După 12 luni de discuții intense și consultări, mă pregătesc pentru o serie de anunțuri concrete legate de Strategia europeană Cloud Computing. Vreau ca Europa să fie nu numai adeptă a cloud-ului, ci și activă din acest punct de vedere: normele dreptului comun ar putea consolida dezvoltarea cloud-ului, dar alegerile greșite cu privire la protecția datelor ar tăia o mulțime de utilizări potențiale și oferte de afaceri înainte ca acestea să înceapă. La Forumul Economic Mondial de la Davos, voi anunța un proiect concret care vizează încercarea de a-i face pe cumpărători - în special cumpărătorii din sectorul public - să coopereze.

 

  1. Și al doilea, pentru că, atunci când vorbim de protecția datelor ne referim la mai mult decât cloud computing, deoarece protecția datelor este relevantă pentru aproape orice activitate digitală. În special, atunci când folosim Internetul, aproape oriunde mergem, lăsăm urme de date în urmă. Suntem cu toții îngrijorați cu privire la întrebarea: ce fac companiile și guvernele cu acest conținut de date personale?

 

Când vine vorba de dreptul la viața privată în era digitală, punctul meu de vedere este clar: Vreau să văd principiile de transparență, echitate și de controlul utilizatorului în tot. Transparență, astfel încât oamenii să știe exact ceea ce se întâmplă. Corectitudinea, astfel încât cetățenii să nu fie forțați în privința schimbului de date. Și control, astfel încât cetățenii să poată decide - într-un mod simplu, informat și eficient - ceea ce pot permite altora să știe. Și toate acestea ar trebui să fie combinate cu principiile unei mai bune reglementări, de impunere a informațiilor minime legale și administrative necesare pentru a atinge aceste obiective."