Următoarea generație de inovatori ai lumii s-au adunat la San Jose, California, pentru a se întrece în cea mai mare competiție din lume pentru elevi de liceu: Târgul Internațional Intel de Știință și Tehnologie - 2010 (9 - 14 mai), un program al Society for Science & the Public.
România este reprezentată la ISEF de 3 elevi: Ionuț Alexandru Budișteanu (Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea), Paul Stelian Sucala (Colegiul Național Silvania din Zalău) și Cristian Emilian Roșu (Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea). Cei trei vor participa la competiție la categoria "Electrical and Mechanical Engineering". Aceștia vor prezenta un sistem care are scopul de a preveni accidentele rutiere. Echipamentul poate fi montat pe orice mașină și se bazează pe senzori laser și ultrasonici poziționați frontal. Sistemul poate prelua parțial controlul mașinii, în cazul în care un pericol de accident este detectat, și acționa automat frânele. Soluția creată de cei trei elevi români are un timp de reacție de aproximativ 10 ori mai rapid decât al omului.
Pe parcursul acestei săptămâni, 1 611 elevi de liceu din 59 țări, regiuni și teritorii, își prezintă studiile de cercetare și invențiile revoluționare, întrecându-se pentru recunoaștere internațională și premii în valoare de peste 4 milioane de dolari. Peste 150 elevi sunt așteptați din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, venind din Albania, Austria, Belarus, Republica Cehă, Danemarca, Egipt, Estonia, Georgia, Germania, Ungaria, Italia, Israel, Iordania, Kazakhstan, Liban, Nigeria, Irlanda de Nord, Maroc, Norvegia, Palestina, România, Rusia, Arabia Saudită, Slovacia, Suedia, Africa de Sud, Turcia, Marea Britanie și Ucraina.
"Încă o dată, Târgul Internațional Intel de Știință și Tehnologie (ISEF) ne dovedește remarcabila creativitate și ingeniozitate a tinerilor din întreaga lume," a declarat Shelly Esque, Vice President al Intel Corporate Affairs Group. "Ei demonstrează că au o pasiune extraordinară pentru matematică și științe, reamintindu-ne că aceste științe reprezintă temelia inovației, creativității și descoperirii. În fiecare an, ISEF ne oferă motive să privim către viitor cu entuziasm și încredere."
Pentru prima dată în istoria Târgului, marele câștigător din acest an va primi Premiul Gordon E. Moore, în valoare de 75 000 de dolari, acordat de Intel Foundation în onoarea co-fondatorului, președintelui și CEO-ului Intel, acum retras din activitate. Moore este probabil cel mai bine cunoscut datorită "Legii lui Moore", care timp de mai bine de 45 ani a călăuzit industria semiconductorilor pentru a produce chip-uri tot mai puternice și produse electronice la costuri tot mai mici. Doi câștigători ai locului al doilea vor primi Premiul Intel Foundation pentru Tineri Oameni de Știință, în valoare de câte 50 000 de dolari.
Printre proiectele independente de cercetare ale finaliștilor din 2010 se numără subiecte precum schimbarea climei, energia din surse ecologice, autismul, cancerul, reforma educației, aerospațiul și robotica. 24% dintre participanți dețin deja un brevet sau intenționează să demareze procedurile de obținere a unui brevet pentru studiile lor.
Society for Science & the Public, o organizație non-profit dedicată implicării publice în cercetarea științifică și educație, deține și administrează Târgul Internațional Intel de Știință și Tehnologie încă de la prima sa ediție, din 1950.
"Târgul Internațional Intel de Știință și Tehnologie le oferă celor mai talentați tineri cercetători din lume șansa de a se întâlni și de a prezenta calitatea și profunzimea descoperirilor lor științifice pe scena mondială," a declarat Elizabeth Marincola, Președintele Society for Science & the Public. "Suntem convinși că acest program, aflat acum la cea de-a 61-a ediție, va continua să inspire tineri din toată lumea pentru a-și urma setea de cunoaștere și curiozitatea."
Finaliștii care participă la Târgul Internațional Intel pentru Știință și Tehnologie sunt selectați de la peste 550 târguri afiliate din întreaga lume. Proiectele sunt apoi evaluate la fața locului de un juriu format din mai bine de 1 000 persoane, din aproape toate disciplinele științifice, fiecare membru al juriului având fie un doctorat, fie echivalentul a șase ani de experiență profesională conexă în domeniul respectiv. Lista completă cu finaliștii este disponibilă pe www.societyforscience.org/intelisef2010. Târgul Internațional Intel de Știință și Tehnologie – 2010 este finanțat în comun de Intel și Intel Foundation, cu susținere suplimentară din partea a zeci de alți sponsori corporativi, academici, guvernamentali și din domeniul științei.
Programul evenimentelor:
· Paul Otellini, Intel President & CEO, a deschide oficial Târgul Internațional Intel de Știință și Tehnologie – 2010, în cadrul unei ceremonii, la Centrul pentru Evenimente al Universității de Stat din San Jose.
· Finaliștii își vor expune proiectele și vor discuta studiile proprii de cercetare cu publicul și presa pe data de 13 mai, între orele 10 a.m.–2 p.m. PDT, la Centrul de Conferințe San Jose.
· Premiul Gordon E. Moore și alte premii vor fi înmânate marilor câștigători în cadrul Ceremoniei Festive de Premiere în data de 14 mai, între orele 9:30 a.m.–12:30 p.m. PDT, la Centrul pentru Evenimente al Universității de Stat San Jose.