.

Comisia Europeană a adoptat o recomandare prin care cere statelor membre ale UE să-și intensifice eforturile, să-și utilizeze în comun resursele și să implice sectorul privat în digitizarea materialului cultural. Digitizarea este esențială pentru a pune patrimoniul cultural european la dispoziția unui număr cât mai mare de persoane și pentru a stimula dezvoltarea industriilor creative ale Europei. Materialul digitizat ar trebui pus la dispoziția publicului prin intermediul Europeana, biblioteca digitală a Europei, care este în același timp arhivă și muzeu.

În acest fel se lansează o provocare la adresa statelor membre, pentru ca acestea să elaboreze planuri solide și să instituie parteneriate, astfel încât să introducă 30 de milioane de elemente în Europeana până în 2015, față de cele 19 milioane disponibile în prezent, să pună online mai mult material protejat de drepturi de autor și aflat în afara circuitului comercial și să adapteze legislația și strategiile naționale pentru a asigura conservarea pe termen lung a materialului digital.

„Europa are probabil cel mai bogat patrimoniu cultural din lume. Nu își poate permite să piardă ocaziile oferite de digitizare și, prin urmare, să se confrunte cu un declin cultural. Digitizarea aduce cultura în casele oamenilor și este o resursă prețioasă pentru educație, turism, jocuri, animație și întreaga industrie creativă. Investițiile în digitizare vor duce la înființarea de noi companii și la crearea de noi locuri de muncă", a declarat Vicepreședintele Comisiei Europene Neelie Kroes, responsabilă cu Agenda digitală.

 

Europeana, care a început cu 2 milioane de elemente atunci când a fost lansată, în 2008, conține în prezent peste 19 milioane de elemente, care sunt acum accesibile printr-o interfață mai intuitivă și interactivă. Pentru ca conținutul contribuțiilor din întreaga Europă să fie mai echilibrat, recomandarea stabilește obiective per stat membru în ceea ce privește contribuțiile de conținut minime, de atins până în 2015. Recomandarea pornește de la concluziile Comité des Sages (grup de reflecție la nivel înalt) privind punerea la dispoziție online a patrimoniului cultural european, publicate în 2010.