.

În ianuarie 2011, 1544 de furnizori de rețele sau servicii de comunicații electronice sunt autorizați la ANCOM. Dintre aceștia, 1.436 sunt furnizori care au parcurs procesul de reautorizare în conformitate cu noul regim de autorizare stabilit de ANCOM în anul 2010, iar 108 sunt furnizori noi care au intrat pe această piață.

"Furnizorii care nu s-au reautorizat la ANCOM până la finele anului trecut și-au pierdut dreptul de a mai furniza rețelele sau serviciile de comunicații electronice pentru care erau autorizați și implicit dreptul de a utiliza licențele de spectru de uz public sau de numerotație deținute. Furnizarea serviciilor de comunicații electronice fără deținerea unei autorizații reprezintă contravenție și poate fi sancționată cu amendă de la 5.000 lei la 100.000 lei pentru societățile comerciale cu o cifră de afaceri mai mică de 5.000.000 lei, sau în cuantum de până la 2% din cifra de afaceri, iar în cazul unor încălcări repetate, în cuantum de până la 5% din cifra de afaceri, pentru societățile comerciale cu o cifră de afaceri de peste 5.000.000 lei", precizează Cătălin Marinescu (foto), președintele ANCOM.

La intrarea în vigoare a noului regim de autorizare generală, peste 1.900 de furnizori autorizați aveau obligația de a se reautoriza la ANCOM până la data de 31 decembrie 2010 dacă doreau să-și păstreze dreptul de a activa pe această piață. 82% dintre aceștia au răspuns demersului ANCOM, 1.436 de furnizori optând pentru păstrarea dreptului de a furniza rețele sau servicii de comunicații electronice în timp ce 193 au renunțat la calitatea de furnizor. În afara acestora, 285 de furnizori nu au transmis ANCOM notificarea și astfel le-a încetat dreptul de a mai furniza rețele sau servicii de comunicații electronice, iar alți 60 de furnizori nu pot activa încă pe piață întrucât notificările transmise de aceștia nu au îndeplinit cerințele legale.

Adoptarea Deciziei nr.338/2010, în baza căreia s-a efectuat reautorizarea furnizorilor de comunicații electronice, a avut ca scop, în principal, eficientizarea procedurii de autorizare, inclusiv prin clarificarea și actualizarea unor aspecte precum: formularul-tip al notificării și fișa de descriere a rețelelor și serviciilor, procedura de suspendare a dreptului de a furniza toate sau anumite categorii de rețele sau de servicii de comunicații electronice, respectiv de încetare a dreptului de a furniza rețele sau servicii de comunicații electronice.

De asemenea, actualul regim de autorizare generală a fost necesar pentru a reflecta atât modificările și completările din ultimii ani ale cadrului de reglementare din domeniul comunicațiilor cât și evoluțiile tehnologice de pe piață.

Pentru a veni în spijinul furnizorilor, în anul 2010, ANCOM a transmis pe diverse canale, inclusiv electronic, mesaje de înștiințare către furnizorii din piață, le-a creat facilitatea de a completa documentele necesare reautorizării prin intermediul formularelor electronice, precompletate cu anumite date deja existente în evidențele ANCOM, a pus la dispoziția furnizorilor numere de telefon pentru asistență tehnică și a organizat o serie de întâlniri locale cu reprezentanții industriei.