.

Un studiu GfK Omnibus dat publicității pe 28 aprilie arată că 20% dintre utilizatorii de telefonie mobilă au două sau mai multe cartele SIM pe care le folosesc în general pe aparate telefonice diferite și că aproape 40% din români au auzit de echipamente dual-SIM, cu toate că foarte puțini le și folosesc. La sfârșitul anului 2009 s-au înregistrat peste 27 de milioane de cartele SIM active conform datelor oficiale ale operatorilor – ceea ce depășește ca număr populația țării și este în creștere față de anii anteriori.

Aproximativ trei sferturi dintre români utilizează servicii de telefonie mobilă și 80% dintre clienții acestui serviciu folosesc în mod curent un singur SIM. Un sfert dintre utilizatorii de telefonie mobilă din mediul urban și dintre utilizatorii tineri (20-39 de ani) folosesc mai multe SIM-uri. În București întâlnim cea mai ridicată proporție de persoane care utilizează mai mult de o cartelă SIM pentru serviciul de telefonie mobilă (42%).

Telefoanele dual-SIM sunt relativ cunoscute - 39% dintre români știu de existența acestora, în special bărbații, locuitorii din mediul urban, din Dobrogea și din București și cea mai mare parte a persoanelor între 15-39 de ani. Prietenii și cunoscuții sunt principala sursă de la care românii au aflat de telefoanele dual-SIM, urmată de Internet. Magazinele operatorilor de telefonie au contribuit mai puțin la promovarea tehnologiei dual-SIM (reprezentând o sursa de informare pe acest subiect pentru mai puțin de 20% dintre români).

La nivel mondial, producătorii mari de telefoane au fost mai puțin preocupați să scoată pe piață aparate dual-SIM, mai ales că operatorii de telefonie mobilă colaborează adeseori cu producătorii de telefoane pentru a oferi abonaților aparate la prețuri promoționale. Prin urmare, majoritatea aparatelor dual-SIM disponibile până nu demult pe piață au fost fabricate de diverși producători necunoscuți. Aceasta a condus la perceperea globală a aparatelor dual-SIM drept telefoane de calitate mai slabă decât cele obișnuite.

Studiul GfK arată că în România jumătate din populație nu și-a format încă o părere clară despre mobilele dual-SIM. Printre percepțiile pe care și le-au format până acum românii: o treime crede că telefoanele dual-SIM sunt la fel de bune ca oricare alt aparat și un sfert din populație știe că aceste telefoane nu sunt codate în rețeaua unui anumit operator; aproximativ 20% dintre români s-au arătat interesați să afle mai multe detalii despre această tehnologie. Locuitorii din București sunt mai critici - un sfert dintre ei consideră că mobilele dual-SIM sunt mai slabe decât telefoanele obișnuite și că acestea nu oferă la fel de multe funcții. Puțini dintre români cunosc faptul că aceste aparate sunt relativ ieftine în comparație cu cele obișnuite - doar 6% dintre ei cred acest lucru.

Datele provin din studiul GfK Omnibus, realizat în luna martie 2010 pe un eșantion de 1082 de respondenți din mediul urban și rural. Rezultatele sunt reprezentative pentru populația României în vârstă de 15 ani și peste.