.

Milioane de europeni și de turiști străini au nevoie de acces la serviciile de urgență în interiorul și în afara țării lor în timp ce călătoresc fie pentru a merge la schi, fie pentru a petrece timp cu familia, fie pentru deplasări profesionale, fie pentru a asista la evenimentele sportive din această vară, printre care Jocurile Olimpice de la Londra sau Campionatul European de Fotbal Euro 2012 din Polonia și Ucraina. Însă doar 34% dintre persoanele care călătoresc frecvent și doar 26% dintre toți europenii știu că 112 este numărul european unic pentru apeluri de urgență la care pot suna când au nevoie de asistență, atât în interiorul, cât și în afara țării lor.

Numeroase companii importante de transport feroviar, aerian și de alt tip s-au alăturat vicepreședinților Neelie Kroes și Siim Kallas în cadrul unei campanii de sensibilizare privind numărul 112. Numărul pentru apeluri de urgență va fi promovat, fără niciun cost pentru contribuabili, pe biletele electronice, în revistele de la bordul avioanelor și pe paginile de internet ale companiilor, precum și cu ajutorul personalului acestora.

Vicepreședinții Kroes și Kallas au hotărât să conlucreze pentru a se asigura că toți cetățenii europeni pot avea acces la aplicații pentru telefoanele mobile, în propria limbă, dedicate numărului 112. În ultimii ani, au fost dezvoltate numeroase aplicații mobile pentru numărul 112, dar se mai pot face multe în acest domeniu.

Vicepreședintele CE Neelie Kroes a declarat: „Dacă știi și suni la numărul 112, poți salva o viață. Însă numărul 112 este util doar dacă oamenii știu de existența lui. Colaborăm, așadar, cu companiile de transport pentru a le atrage atenția oamenilor asupra lui în timp ce călătoresc.”

Vicepreședintele Siim Kallas a declarat, la rândul său, următoarele: „Salut angajamentul companiilor de transport din Europa de a informa fiecare călător despre existența numărului pentru apeluri de urgență 112. Acest număr este un instrument esențial de garantare a siguranței în domeniul transporturilor. Lista companiilor participante va fi deschisă tot anul și, dacă este să judecăm după interesul manifestat, probabil că se vor înscrie mult mai multe.”

 

Sursă: Comisia Europeană