.

Din 21 pana pe 25 februarie LTE face o demonstrație publică a capabilităților tehnologiei în România - "LTE – Provocările de azi, Oportunitățile de mâine". Alcatel-Lucent realizează, pentru prima dată în România, o astfel de manifestare LTE și depășește astfel bariera ratei de transfer de 100 MB/s într-o rețea radio.

În cadrul demonstrației, Alcatel-Lucent evidențiază modul în care tehnologia LTE răspunde provocărilor cu care se confruntă azi operatorii și arăta cum această tehnologie poate genera noi modele de business. Consumatorii din România sunt interesați de aplicații îmbogățite cu locație și prezență, cum sunt de exemplu serviciile de navigație avansate. Ei sunt de asemenea tentați să dețină tot mai multe dispozitive și se așteaptă să beneficieze de magia LTE prin intermediul mașinilor echipate cu LTE, dispozitivelor de navigare, laptop-urilor, precum și consolelor de jocuri. Aceasta se traduce prin oportunități de business importante pentru operatori.

Demonstrația din București se bazează pe soluția completă LTE a Alcatel-Lucent, soluție lider pe piață, incluzând stații de bază (eNodeBs) și Evolved Packet Core (EPC). O gamă largă de aplicații și servicii bazate pe LTE au fost prezentate în cadrul demonstrației, precum:

- video streaming HD

- supraveghere video HD

- videoconferință HD cu apel video și apel mobil

- jocuri online

- acces Internet în bandă largă

- aplicații bazate pe Media Portal

Stand 1:

La primul stand intitulat "e-Life Reinvented" veti avea ocazia sa vedeti cum viata noastra in dimensiunea Internet-ului se va modifica datorita mobilitatii si noilor capacitati de transfer aduse de tehnologia LTE.

Experienta imaginii de definitie inalta va arata cum prin intermediu tehnologiei LTE se pot vizualiza in timp real direct din Internet fisiere video de definitie inalta. (Video streaming).

Sunteti un impatimit al jocurilor? Nu inca? Atunci aveti ocazia sa deveniti deoarece veti avea ocazia sa experimentati jocul online si sa manevrati o consola XBOX ce este conectata prin tehnologia LTE in Internet la un server de jocuri si continut.

Si acum sa vedem cat de repede putem descarca fisierele video de mari dimensiuni prin tehnologia LTE. In exemplul nostru vom folosi un DVD de aproximativ 4,7GB ce contine un film si care va fi descarcat in mai putin de 7 minute! O fi mult o fi putin?

Depinde de cat de mult dureaza astazi descarcarea unui fisier similar prin tehnologia 3G HSDPA. Stie cineva cat dureaza?

Raspuns: aproximativ 90 de minute

Deci 7 min prin LTE fata de 90 min. Prin 3G inseamna de 13 ori mai repede! Wow!

Stand 2:

Al doilea stand intitulat "Efficiency on the Move" in traducere "Eficienta in miscare".

In cadrul acestui stand am grupat aplicatii care ne ajuta sa fim mai eficienti si productivi in viata noastra profesionala sau personala.

A doua demonstratie va fi o videoconverinta intre doua terminale video de inalta definitie si un al treilea telefon mobil din reteaua publica de telefonie mobila.

Stand 3:

Dupa ce am vazut cum tehnologia LTE ne ajuta sa devenim mai productivi indiferent daca suntem in miscare sau la birou, va propun sa trecem mai departe la al treilea stand intitulat "Challenging the way we communicate". La acest stand pe langa terminalul de videotelefonie pe care l-am folosit in demonstratiile precedente vom mai arata cum putem partaja cu cei dragi noua indiferent de distanta la care se afla si indiferent daca suntem in miscare, in vacanta sau acasa poze, filme si fisiere multimedia.

Si cum de fiecare data cund suntem plecati in vacanta trebuie sa fim siguri ca acasa totul este in regula, un serviciu de monitorizare video de inalta definitie este exact ce ne trebuia pentru a ne relaxa linistiti in vacanta deoarece oricand putem vedea pe telefonul mobil ce se intampla acasa.

Dar sa revenim acasa in Bucuresti. Unde traficul este o mare problema pentru toata lumea. Imaginativa ca toate intersectiile din Bucuresti ar fi monitorizare cu astfel de camere de inalta rezolutie conectate la o retea publica de monitorizare a traficului. O astfel de solutie combinata cu aplicatii de management al traficului ar putea face traficul din Bucuresti mai suportabil. Nu uitati ca aceste camere de exterior se pot instala pe obiecte in miscare cum ar fi masinile de interventie ale pompierilor sau ale politiei. Mai mult aceste camere vor fi integrate in telefoanele mobile LTE si practic fiecare dintre noi se va putea transforma intr-un reporter ce transmite imagini in timp real de la orice eveniment important la care asistam.

Standul 4:

Aplicatia "Mobile Wallet" - "Portofelul Mobil"

In incheierea turului nostru va invit la ultimul stand unde dorim sa va aratam de ce in viitor nu veti mai avea nevoie de portofel pentru a face plati sau a imprumuta prietenii. La acest stand puteti vedea cum peste o infrastructura LTE se pot oferi applicatii de plata a diferitelor servicii prin intermediul telefonului mobil.

Cu totii suntem obisnuiti cu telefoanele mobile si aplicatiile inovative care apar zi de zi. Putin dintre noi stiu insa ca aceste telefoane sunt doar o foarte mica parte din ceea ce se numeste o infrastructura de comunicatii mobile. De aceea doresc sa va arat o mica parte din echipamentele care stau in spatele unei astfel de infrastructuri si care transporta zi de zi tot acest trafic impresionant generat de noi, utilizatorii acestor servicii.

Raoul Ros, Președintele Alcatel-Lucent pentru Europa de Sud-Est – " Tehnologia radio în bandă largă ne influențează modul în care ne comportăm, comunicăm și interacționăm. Consumatorii de azi vor să poată accesa cu ușurință aplicațiile lor preferate oricând și oriunde prin intermediul oricărui tip de dispozitiv mobil. Cererea tot mai mare pentru acces în bandă largă la un număr tot mai mare de aplicații utile și inovatoare va declanșa o explozie a traficului de date pe rețelele existente. Acest fenomen reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă operatorii de rețele mobile. Scopul demonstrației de azi este să evidențieze capabilitățile soluției complete LTE a Alcatel-Lucent pentru a

răspunde acestor situații. LTE garantează o mai mare performanță în rețea, viteze mai bune și asigură o experiență îmbogățită pentru utilizatorul final. În plus, Alcatel-Lucent vine cu o experiență puternică în toate tehnologiile radio, la care se adaugă expertiza noastră în IP, ceea ce ne permite să oferim garanții clienților noștri că tranziția complexă de la rețelele 2G / 3G către LTE all-IP va fi ușoară și fără complicații. Mai mult decât atât, avem această expertiză aici, în România, în Timișoara. "

Iulian Costea, Head of Marketing, Strategy and Customer Solution , Alcatel-Lucent South-East Europe – "4G LTE este prima tehnologie radio mobilă proiectată, în primul rând, pentru a transporta traficul de date eficient în comparație cu tehnologiile 2G și 3G care au fost dezvoltate și optimizate pentru traficul de voce.

Pe baza IP-urilor, LTE permite utilizarea aplicațiilor de tipul Facebook, Youtube, Flickr, InternetTV, etc. Dată fiind dezvoltarea tot mai accelerată a rețelelor sociale, a rețelelor de business și de informații, ne așteptăm ca până în 2015 toate terminalele mobile să fie conectate la Internet".

Tendințe spre LTE

Anul 2010 a fost primul an în care utilizatorii de telefonie mobilă în bandă largă au depășit pentru prima dată utilizatorii de telefonie fixă în bandă largă. Această tendință va continua să se consolideze în anii ce vor urma. Se estimează că se va ajunge la 3,4 miliarde de abonați în bandă largă până în 2014, iar 80 % dintre aceștia vor fi consumatori de telefonie mobilă în bandă largă. Factorul determinant al acestei tendințe constă într-o valoarea simplă, dar fundamentală, pe care telefonia mobilă o aduce în viața consumatorului: mobilitate, conexiune în permanență asociată cu libertatea de mișcare.

 

Beneficii pentru operatori

Furnizorii de servicii radio trebuie să-și dezvolte rețelele pentru a asigura un nivel superior de performanță și o calitate a experienței prin care să se ridice la așteptările consumatorilor și să rămână competitivi pe piață. Furnizorii de servicii sunt de asemenea în căutarea pârghiilor care să le asigure o creștere a profitului sustenabilă din noile servicii radio în bandă largă și din modelele de business. În

același timp, ei sunt interesați de optimizarea scalabilității rețelei și a costului total de proprietate printr-o infrastructură deosebit de eficientă. Pentru aceasta este nevoie de o transformare all-IP către rețeaua radio în bandă largă 4G LTE (Long Term Evolution) a rețelelor radio 2G / 3G existente. Această transformare de rețea trebuie să susțină o abordare agilă, scalabilă și deschisă către crearea de servicii și livrarea acestora astfel încât să îmbunătățească experiența utilizatorului final și să capitalizeze creșterea explozivă de conținut nou și de media noi, precum și capabilitățile noilor dispozitive radio pentru consumator sau pentru industrie.

Alcatel-Lucent este lider în drumul spre această transformare cu o soluție 4G LTE completă care micșorează costul total de proprietate, permite noi modele de business sustenabile și redefinește experiența consumatorului.

Alcatel-Lucent este partenerul furnizorilor de servicii mobile din întreaga lume cu o soluție LTE completă și cea mai complexă ofertă din industrie:

• Soluție completă pentru a crea noi modele de business și a genera profitabilitate de pe urma experienței unice a consumatorului

• Oferă o experiență unică pentru consumatorul final, eficientă din punct de vedere al costurilor, printr-o rețea scalabilă, inteligentă și eficientă care fructifică avantajele radio și IP

• Deblochează noi surse de venit și modele de business inovatoare printr-un ecosistem de dispozitive, aplicații și conținut deschis și bogat

• Accelerează evoluția rețelei mobile către all-IP reducând riscurile prin experiența dovedită pe teren și prin serviciile de transformare a rețelei

Beneficii pentru utilizatorii finali

Consumatorii sunt interesați de viteze tot mai mari și de conectivitate în bandă largă atunci când sunt în mișcare. Rezultatele unui studiu european recent au arătat că Live Messaging, Next Generation Music și Enhanced Mobile Video sunt cele trei aplicații pe care consumatorii și le-ar dori să le poată accesa în permanență. Și în lumea business se conștientizează valoarea pe care suporturile multimedia radio le generează în termeni de eficiență în procesul de business. Ambele segmente de piață au motive diferite pentru adoptarea soluțiilor radio în bandă largă. În plus, ambele categorii se așteaptă la o creștere a utilizării datelor mobile online deoarece sunt conștienți de beneficiul aplicațiilor noi, cu valoare mare, precum Mobile Collaboration sau serviciile disponibile in-car.

Un studiu cuprinzător derulat într-o serie de țări dezvoltate a fost analizat de către echipa de Business Modeling a Laboratoarelor Bell. Acesta a confirmat că lumea de afaceri și consumatorii sunt pregătiți pentru aplicațiile 4G LTE, iar interesul lor în noi aplicații optimizate cu ajutorul LTE se pot traduce prin oportunități de business importante pentru furnizorii de servicii.

Soluția LTE a Alcatel-Lucent asigură o experiență desăvârșită abonaților permițându-le utilizarea simultană a mai multor aplicații multimedia, precum: navigare pe internet, conferințe video în timp real, acces la fișiere foto /video, video streaming HD, colaborare și distribuție live.

Focus pe platforma LTE localizată în Timișoara

În Timișoara, Alcatel-Lucent deține o infrastructură de rețea R&D LTE complet funcțională. Echipa de R&D din România este integrată în organizația de R&D pe tehnologia LTE la nivel global și se specializează în LTE software integrare/validare. Cei 150 de ingineri din Timișoara lucrează în colaborare cu echipele de R&D specializate în tehnologia LTE la nivel global pentru a livra o soluție de top, atât pentru contractele comerciale din întreaga lume, cât și pentru proiectele pilot din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa).

Marius Mihailovici, Directorul diviziei Wireless în România - "Cea mai mare provocare pentru implementarea expertizei LTE în România a fost dată de realizarea primei platforme LTE la cheie, funcțională și de angajarea de ingineri cu competențe deosebite care să contribuie decisiv la eforturile noastre de R&D la nivel global. Am reușit acest lucru într-o perioadă de timp foarte scurtă, ceea ce ne permite acum să fim complet operaționali și să colaborăm cu celelalte Centre de Excelență în dezvoltarea tehnologiei LTE răspândite în întreaga lume (SUA, Franța, China, Marea Britanie și Germania). Pe platforma noastră din Timișoara, replicăm rețeaua de la client și experiența consumatorul final în diverse moduri. Astfel aducem o serie de beneficii furnizorului de servicii datorită acestei abordării prin soluția noastră completă. De exemplu, având în vedere că rețeaua noastră simulează configurarea reală, avem posibilitatea reducerii timpului de acceptanță al clientului comparativ cu ceea ce se întâmplă în mod normal în momentul furnizării unui echipament nou. Soluția noastră LTE completă și pre-integrată elimină riscurile pentru clienții noștri în ceea ce privește tranziția rețelei lor existente către IP și le permite să fie mai repede prezenți în piață ."

Despre soluția finală a Alcatel-Lucent – lider de piață în tehnologia LTE

După ce a fost ales de către 12 clienți, între care doi dintre cei mai mari furnizori de servicii din lume, pentru implementarea comercială a soluției, și datorită implicării în peste 60 de proiecte pilot la client în întreaga lume, Alcatel-Lucent și-a consolidat poziția de lider în tehnologia Long Term Evolution (LTE) .

De curând, la Mobile World Congress din Barcelona, Etisalat a semnat un acord cu Alcatel-Lucent pentru o implementarea planificată în Emiratele Arabe Unite a primei rețele LTE (Long Term Evolution) din Orientul Mijlociu. Cu ajutorul soluției complete a Alcatel-Lucent, Etisalat va implementa prima rețea comercială LTE din Orientul Mijlociu în primul trimestru din 2011.