.

Alcatel România a încheiat parteneriate cu mai multe universități din țară, printre care se numără și Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea 'žPolitehnica' din Timișoara și cu Universitatea 'žPolitehnica' din București.

Obiectivele acestor parteneriate vizează actualizarea curiculei academice și a laboratoarelor la o tehnologie ridicată, oferirea, în România, a unei perspective profesionale studenților talentați, stabilizarea personalului academic în România, dobândirea de expertiză academică și cunoștințe pentru derularea proiectelor companiei.
Din această perspectivă Alcatel România a introdus, în cadrul universităților, cursuri noi pe tematici de tehnică înaltă, a coordonat proiecte de diplomă în propriile centre de cercetare și dezvoltare începând din anul 2001, a organizat în cadrul companiei cursuri susținute de profesori universitari, a încurajat participarea și consultanța profesorilor la proiectele companiei, a oferit stagii de practică de vară studenților, în cadrul departamentelor Alcatel România, începând din anul 2000 și nu în ultimul rând a înființat și echipat 6 laboratoare de studiu. Investiția totală pentru aceste proiecte a fost de 1 milion euro.

În Timișoara, în cadrul Universității 'žPolitehnica', la Facultatea de Telecomunicații și Electronică, Alcatel România a înființat un laborator de Comutație Digitală, un laborator GSM și un laborator de testări de echipamente electronice și PC-uri.

Tot în Timișoara, la Universitatea de Vest, Alcatel România a înființat Laboratorul Unix. În București, în mai 2000, Alcatel România a donat Universității 'žPolitehnica' un sistem modern de transmisie bazat pe fibră optică (SDH-Syncronus Digital Hierarchy).

În relația cu universitățile, Alcatel România oferă sprijin pentru întocmirea lucrărilor de diplomă prin desemnarea unor specialiști Alcatel, care coordonează activitatea studenților, în cadrul activităților de zi cu zi ale companiei.

Lucrările de laborator sunt structurate pe tematicile GSM și telecomunicații digitale. Cursurile susținute în cadrul Alcatel România de către profesorii universitari sunt: C++, PERL, CORBA, UNIX, Instrumente de dezvoltare software, IP, ATM, Inginerie software, Introducere în telecomunicații & GSM.

Participarea și consultanța oferită de profesorii universitari în departamentele de cercetare și dezvoltare Alcatel România a evoluat de la 6 profesori în 2001 la11 în 2002 și la 15 în 2003 și în 2004.