.

Alexandru Petrescu, ministrul comunicațiilor și societății informaționale, a prezentat pe 23 ianuarie, în plenul Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (Comisia ITRE) din Parlamentul European, prioritățile din domeniul Pieței Unice Digitale pe durata celor șase luni ale mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene. „Am prezentat astăzi, în plenul Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) programul ambițios al Președinției României pe domeniul Pieței Unice Digitale. Vă asigur că asigurarea unui nivel ridicat de digitalizare și competitivitate a Uniunii Europene este o prioritate esențială a  Președinției Române și din postura de mediator imparțial, ne-am propus să susținem și să avansăm proiectul european privind dezvoltarea Pieței Unice Digitale. Ne dorim ca Europa să devină un lider global pe toate palierele digitale cu impact asupra creșterii economice: dezvoltarea rețelei de 5G, inteligență artificială, securitate cibernetică, supercalculatoare, cercetare și inovare și volume mari de date”, precizează Alexandru Petrescu (foto), ministrul comunicațiilor și societății informaționale. 
 
În acest context, ministrul comunicațiilor a reafirmat angajamentul Președinției Române de a promova interesele Uniunii Europene pentru dezvoltarea Pieței Unice Digitale și a subliniat importanța colaborării cu statele membre, Comisia Europeană și cu Parlamentul European în vederea avansării negocierilor pe dosare legislative aflate în lucru pentru a contribui la consolidarea unei Piețe Unice Digitale competitive și inovatoare. 
 
 
Sub motto-ul „O Europă digitală fără frontiere și în curs de transformare”, ministrul Petrescu a reiterat prioritățile României în domeniul digital, securitatea cibernetică, inovarea, competențele digitale și creșterea numărului femeilor în domeniul tehnologiei informației și a prezentat evenimentele majore, de impact European, ce vor fi organizate pe parcursul celor șase luni de mandat. 
 
Pe 22 ianuarie, România a obținut primul succes în Domeniul Pieței Unice Digitale, prin acordul politic provizoriu la care s-a ajuns în ceea ce privește propunerea de directivă privind reutilizarea informațiilor din sectorul public. Concret, acest act legislativ va contribui la creșterea economică la nivel european și va aduce beneficii cetățenilor europeni și întreprinderilor mici și mijlocii prin reducerea barierelor la intrarea pe piață, prin reducerea taxelor pentru reutilizarea informațiilor din sectorul public, prin creșterea disponibilității datelor și prin introducerea de noi tipuri de date publice.
 
„Prin sporirea utilizării, dezvoltării și răspândirea tehnologiilor avansate, prin sprijinirea antreprenorialului, a inovației și a creativității, vom accelera capacitatea de dezvoltare a Europei în interesul economiei și a cetățenilor europeni”, precizează Alexandru Petrescu.