.

Câinii ciobănești, care adună și mână turmele de oi, urmează "două reguli simple" - modelul matematic putându-se aplica cu ușurință și la roboți, notează o echipă de cercetători menționați de AFP, precizează Agerpres. Cercetătorii au reușit, cu ajutorul unui sistem de navigație prin sateliți, să înțeleagă cum acționează câinii ciobănești. Până acum nu exista nicio teorie care să explice în mod satisfăcător felul în care aceștia deplasează atât de eficient turmele de animale indisciplinate în aceeași direcție. Andrew King, biolog la Universitatea din Swansea (Țara Galilor), a echipat cu GPS-uri un câine ciobănesc (femelă din rasa Australian Kelpie) și o turmă de oi merinos, observând apoi comportarea lor într-o câmpie din sudul Australiei și înregistrând mișcările fiecărui exemplar cu o precizie de 10-20 cm. Daniel Strombom, matematician la Universitatea din Uppsala (Suedia), și colegii săi au analizat datele pentru a stabili algoritmul (succesiune de operații care duc la rezolvarea unei probleme) conform căruia câinele ciobănesc ia deciziile și își desfășoară acțiunile.

Spre marea lor surprindere, un model simplu permite îndeplinirea unei sarcini aparent foarte complexe. Totul se rezumă la două reguli: adunarea oilor când se împrăștie și mânarea lor când acestea se strâng din nou.

"Ca să dezvoltăm modelul, a trebuit să ne imaginăm ce vede câinele. În mare, el zărește ceva alb și pufos în fața lui. Dacă vede spații între oi sau dacă aceste spații cresc, el trebuie să le adune", arată Andrew King într-un comunicat. "Dacă vă uitați la câini ciobănești în acțiune, vedeți că ei vin și pleacă din spatele turmei la fel ca în modelul nostru", adaugă el.

Matematicienii au testat și alte modele, însă simulările au fost mult mai puțin relevante. 'Dacă turma depășește 50 de oi, mai trebuie aduși câini sau ciobani', afirmă Daniel Strombom.

Studiul, publicat pe 27 august în revista britanică Journal of the Royal Society Interface, ar putea avea numeroase aplicații, de exemplu în domeniul roboticii, spun cercetătorii. Algoritmul câinelui ciobănesc ar putea ajuta la ținerea animalelor departe de zonele periculoase, la gestionarea mișcării maselor, sau la operațiunile de curățare a mediului, conchide Andrew King.