.

Achizitionarea lui SIS (Siemens IT Solutions &Services) de catre Atos Origin va duce la aparitia unui nou lider printre furnizorii europeni de servicii IT, pe locul 6 in lume (Atos Origin a fost al 11-lea, SIS – al 22-lea) si al treilea in EMEA- Europa, Orientul Mijlociu si Africa (Atos Origin - al cincilea, iar SIS al noualea).

"Atos Origin are un trecut bogat in fuziuni si achizitii. Intre 1999 si 2009, veniturile au crescut de la €1.1 mld. la €5.1 mld., in principal datorita achizitiilor (dintre care cele mai importante au fost Origin in 2000 si Sema Group in 2004) si contractelor foarte mari (e.g., KPN in Tarile de Jos, KarstadtQuelle in Germania, Renault in Franta si diferite institutii publice in Marea Britanie). Mai recent, Atos Origin a vandut cateva companii (e.g., Italia, tarile nordice) pentru a creste profitabilitatea, acum la un nivel de 5.7% - marja EBIT. Atos Origin este prezent mai ales in EMEA (94% din venitul total), cu focusare pe 3 zone: Franta, Benelux si Marea Britanie genereaza trei sferturi din venitul total", precizeaza Pierre Audoin Consultants (PAC).

SIS (initial SBS/ Siemens Business Services) a fost mult timp in centrul zvonurilor legate de o posibila vanzare de catre Siemens, in special din cauza indelungatei lipse de profitabilitate. De curand, noul CEO al Siemens a reorganizat grupul in jurul a trei subdiviziuni (Productie, Sanatate si Energie), confirmand faptul ca IT-ul nu este o activitate centrala a grupului. In 10 ani, venitul lui SIS a crescut de la €3.6 mld la €4.6 mld. Si in aceeasi perioada, veniturile captive au scazut de la 30% la 22%, activitatile locale de la 59% la 39%, iar veniturile din activitati desfasurate in cele doua Americi si APAC aproape s-au dublat, de la 6% la 13%.

"Fuziunea va genera un nou lider european pe piata serviciilor IT, care ocupa locul 6 in lume si locul al treilea in EMEA. Mai mult, noul grup va fi unul dintre liderii in Application Management (locul 3 la nivelul EMEA, 5 la nivel mondial), Infrastructure Outsourcing (3, respectiv 3) si BPO (4, respectiv 14). In forma unita, noua structura va putea concura pentru contracte de infrastructura mai mari, impotriva unor companii ca IBM, HP, CSC or T-Systems", precizeaza Christophe Châlons (foto), Chief Analyst la PAC.

Dar exista si motive de ingrijorare. In ciuda prezentei in 42 tari si a reechilibrarii geografice prin integrarea pietei germane, noii forte europene ii lipsesc inca masa critica si vizibilitatea pe pietele-cheie din Americi si APAC.

Inca o provocare ramane in activitatea de consultanta si integrare de sisteme; noul grup va ocupa locul al 15-lea in lume si al 5-lea in EMEA, desi ambele companii detin pozitii puternice in anumite sectoare (Productie, Finante, sectorul public) si domenii (e.g., SAP C&SI).

Din perspectiva lui Atos Origin, achizitia este excelenta: pretul este rezonabil si nu exista cheltuieli de rambursare, Siemens preia riscurile, Siemens aduce contracte (in valoare de peste €5.5 mld si cu durata de peste 7 ani) si Siemens poate aduce oportunitati colaterale (noua firma facand parte din "Siemens One").

De asemenea, Atos Origin a fost afectata in trecut de volatilitatea capitalului. Daca Siemens detine 15% din Atos, aceasta poate deveni un factor stabilizator. Daca afacerea reuseste, Siemens isi poate mari interesul in noua companie, pe termen mediu.

"Din perspectiva lui Siemens, pretul este satisfacator – mult mai mare decat acum trei ani, dar probabil mai mic decat peste 2 sau 3 ani – si vanzarea ii va permite sa se concentreze pe cele trei activitati de baza ale sale", precizeaza Frederic Munch, Director General al PAC Germany.

SIS si, in special, parteneriatul cu Siemens vor permite Atos Origin sa revina in cursa mondiala pentru inovare. Aceasta concentrare asupra inovarii pe care o aduce Siemens este, probabil, cea mai buna parte a afacerii pentru Atos Origin. In timp ce IBM si Accenture isi finanteaza activitatea de cercetare si dezvoltare prin fonduri interne, Atos se afla in singura pozitie avantajata. In afara propriei investitii in cercetare si dezvoltare anuntate, de 100 milioane euro pe an, Atos va putea profita si de activitatea de cercetare si dezvoltare desfasurata de unitatea de core business and IT Services a lui Siemens, in toate formele acesteia, inclusiv Consultanta & Integrare de Sisteme si Externalizare, pana la BPO si procesarea tranzactiilor in medii MtoM (machine-to-machine), o competenta importanta a lui Atos Origin.

Succesul acestei fuziuni va depinde, in mod cert, de implementare, de capacitatea de a extinde aria geografica (probabil printr-o noua achizitie majora) si de cooperarea dintre noua companie si Siemens.

"Thierry Breton si echipa sa au reusit sa redreseze Atos Origin intr-un moment critic din existenta acesteia. Acum, provocarea lor consta in a profita de numeroasele forte complementare ale ambelor companii. Atos si-a dovedit, in trecut, capaitatea de a conduce cu succes fuziunile si achizitiile, dar provocarile legate de integrare, calitate, fise cronologice, precum si aspectele culturale vor fi importante in definirea si implementarea unei strategii globale," precizeaza Eric Isabey, CEO al PAC Group.