.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a publicat astăzi spre consultare publică propunerile pentru planul de acțiuni al Autorității în anul 2012. În domeniul spectrului de frecvențe 2012 va fi un an important, ANCOM urmând să organizeze procedura de atribuire a benzilor de frecvențe de 800 MHz și 2600 MHz, să elaboreze strategia privind utilizarea benzilor de frecvențe de peste 40 GHz atribuite serviciului fix și să actualizeze Tabelul Național de Atribuire a Benzilor de Frecvențe (TNABF). ANCOM își propune totodată să modifice legislația secundară de specialitate în domeniul spectrului radio, revizuind procedura de solicitare și de emitere a licențelor de utilizare a frecvențelor radio.

Unul dintre cele mai importante proiecte pentru promovarea concurenței în domeniul comunicațiilor electronice pe care ANCOM îl va demara în 2012 va fi modelarea costurilor eficiente pentru un număr de servicii reglementate, inclusiv cele de terminare a apelurilor la puncte fixe și mobile.

Odată cu transpunerea noului cadru legislativ european privind comunicațiile electronice, ANCOM va acționa în direcția stabilirii condițiilor și procedurii de raportare a incidentelor de securitate de către furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice, precum și a măsurilor minime de securitate ce trebuie implementate de către aceștia. De asemenea, instituția intenționează să elaboreze un ghid destinat furnizorilor de servicii de comunicații electronice menit să îi sprijine în implementarea prevederilor noului cadru legislativ din domeniul telecom.

După adoptarea Legii privind infrastructura rețelelor de comunicații electronice, ANCOM își va exercita noile atribuții prevăzute de acest act normativ. În forma actuală, proiectul de lege stabilește în sarcina ANCOM o serie de atribuții precum inventarierea rețelelor și infrastructurii asociate, crearea și punerea la dispoziția publicului pe pagina de internet a unei baze de date care să includă condițiile de acces pe proprietatea publică, elaborarea unui contract-standard de acces pe proprietatea privată, controlul și monitorizarea obligațiilor ce revin instituțiilor publice prin prisma noilor prevederi legale, constatarea și sancționarea contravențiilor. Totodată, pentru a informa furnizorii, autoritățile locale, asociațiile și orice alte părți interesate de implementarea acestei legi, ANCOM va organiza o serie de seminarii la nivel național și local.

Pentru a ajuta utilizatorii finali să ia decizii informate și să obțină un maxim de beneficii pe o piață concurențială de comunicații, ANCOM are în plan implementarea a două proiecte importante: o aplicație online pentru compararea ofertelor de comunicații destinate utilizatorilor finali, finanțată din fonduri europene și o aplicație online de măsurare a parametrilor tehnici de calitate a serviciilor de acces la internet.

Totodată, ANCOM își propune să definească o serie de parametri de calitate privind retransmisia serviciilor de programe media audiovizuale, aplicabili în relația cu utilizatorii finali, și să monitorizeze îndeplinirea de către furnizori a obligației de a-și informa corect utilizatorii cu privire la serviciile de comunicații pe care le furnizează.

Planul de acțiuni al ANCOM propus pentru anul 2011 poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze și să transmită observații și propuneri până la data de 5.12.2011, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, București), direct la registratură sau prin intermediul direcțiilor regionale ale Autorității. Observațiile pot fi transmise și prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.