Protecția drepturilor de proprietate intelectuală a fost reafirmată ca prioritate pentru autoritățile române, iar lupta împotriva utilizării și comercializării de programe pentru calculator fără licență și-a arătat rezultatele. După înregistrarea de efecte pozitive în ceea ce privește scăderea ratei pirateriei, autoritățile au continuat eforturile de combatere a pirateriei software la nivel național, fiind vizate companii și activități de toate categoriile și mărimile. În ultimul an, cu sprijinul tehnic al Business Software Alliance, echipe ale Inspectoratelor de Poliție din aproape toate județele țării, coordonate de Parchete, atât la nivel local, cât și la nivel central, au întreprins investigații complexe cu privire la activitatea unor persoane fizice și juridice, în ceea ce privește utilizarea de programe pentru calculator fără licență și distribuirea de software pirat.
Monica Pop, Procuror șef al Serviciului pentru coordonarea activitații Ministerului Public în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală: „Pirateria software este un flagel care afectează în egală măsură statul și titularii de drepturi. Protecția pe care legea o conferă acestor opere, deși este cel mai adesea percepută ca o protecție exclusivă a autorilor, ea reprezintă un factor important pentru creșterea economică, tehnologia informatică fiind de o importanță fundamentală pentru dezvoltarea societății.
Ministerul Public a acționat constant în ultimii ani pentru combaterea pirateriei programelor de calculator, printr-o activitate coerentă de desfășurare a urmăririlor penale, prin susținerea unor programe de specializare a procurorilor desemnați dar și prin crearea de instrumente care au efientizat activitatea de investigare.
Conștientizarea însă a riscurilor săvârșirii unor astfel de infracțiuni este necesară pentru prevenirea acestui fenomen, iar colaborarea inter-instituțională și cooperarea cu sectorul privat reprezintă cheia succesului unui astfel de demers."
În anul 2010, au avut loc mai mult de 250 de verificări la societăți comerciale care utilizau programe pentru calculator fără licență și peste 45 de controale în cazuri de distribuire de software pirat. În timpul acestor verificări, polițiștii au ridicat mai mult de 21.000 de discuri optice care prezintă caracteristicile unor produse pirat.
Comisar șef Dan BUCUR, Directorul Direcției de Investigarea Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române: "Pirateria programelor de calculator produce un impact semnificativ asupra industriei software și asupra economiei ca întreg. Tehnologia curentă face din copierea produselor software o sarcină simplă până și pentru cel mai puțin performant computer și în consecință, reproducerea neautorizată a programelor de calculator nu mai este un fenomen neobișnuit în România.
Respectarea drepturilor de proprietate intelectuală aduce beneficii tuturor; întărește economia, creează locuri de muncă, stimulează progresul tehnologic și oferă consumatorului experiența unui produs software original.
În decursul anilor au fost demarate nenumărate acțiuni pentru contracararea acestui fenomen infracțional, pirateria software în România continuând să reprezinte una din prioritățile poliției de investigare a fraudelor.
Înțelegând cum ne afectează pirateria, fiind la curent cu ultimele tehnologii anti-piraterie, informându-ne continuu și aplicând reglementările legislative în domeniul proprietății intelectuale, putem acționa împotriva distribuitorilor de software ilegal și putem contracara actele ilicite ale acestora, însă numai în cooperare cu celelelate instituții de stat și cu reprezentanții titularilor de drepturi."
Autoritățile care asigură aplicarea legii și-au concentrat atenția asupra unor companii mai importante de pe piața românească, verificând dacă societățile comerciale de mărime medie sau chiar mare, cu locații multiple în diverse zone ale țării, își desfășoară activitatea utilizând software licențiat. Ca urmare, au rezultat o serie de cazuri de amploare, dintre care amintim:
Recent, o companie din Timișoara, specializată în arhitectură, consultanță tehnică și de proiectare, a fost verificată de IPJ Timiș - Serviciul de Investigare a Fraudelor, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș. Autoritățile au descoperit pe computerele companiei programe pentru calculator aparținând membrilor BSA, în valoarea totală de peste 130.000 EURO, pentru care reprezentanții societății nu au putut prezenta licențe valabile. După verificare, compania a achiziționat licențe pentru programe pentru calculator necesare în desfășurarea activității. Cazul este în curs de investigare.
Un grup important de companii, cu puncte de lucru la nivel național, specializate în birotică și papetărie, a fost verificat în 19 puncte de lucru din 9 județe, de către ofițeri din cadrul inspectoratelor județene de poliție respective, sub coordonarea parchetelor județene, fiind verificate 39 de PC-uri în București, Alba, Bacău, Bihor, Cluj, Constanța, Galați, Iași și Sibiu. Autoritățile au descoperit pe majoritatea computerelor software nelicențiat aparținând membrilor BSA, în valoare de peste 40.000 EURO; reprezentanții companiei nu au putut prezenta licențe valabile pentru aceste programe pentru calculator până în acest moment. Cazul este în curs de investigare.
Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, sub supravegherea parchetului local, a efectuat verificări la o companie specializată în arhitectură, consultanță tehnică și de proiectare, localizată la Mihail Kogălniceanu. Au fost verificate mai mult de 10 computere, dar software-ul instalat pe o parte din acestea era nelicențiat – programe aparținând unui membru BSA în valoare de peste 26.000 EURO. Cazul este în curs de investigare.
Din legislație…
Conform legislației în vigoare, aceste activități reprezintă infracțiunea de reproducere neautorizată de programe pentru calculator, pentru care legislația prevede pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 4 ani sau amenda penală – pentru persoanele fizice implicate.
În plus, conform reglementărilor în vigoare din octombrie 2006, societățile comerciale răspund penal, pedeapsa principală generală prevăzută de legea penală fiind amenda penală de la 5.000 RON la 600.000 RON, la care se pot adăuga una sau mai multe pedepse complementare (dizolvarea societății, suspendarea totală sau parțială a activității, închiderea unor puncte de lucru, interdicția temporară de a mai participa la proceduri de achiziții publice, difuzarea hotărârii de condamnare).
În afara răspunderii penale, persoanele fizice și juridice răspund civil, fiind obligate să plătească despăgubiri titularilor drepturilor de autor încălcate.
Cazuri de succes referitoare la distribuitori de programe pentru calculator pre-instalate, fără licență, pe calculatoarele vândute unor clienți.
O binecunoscută rețea de magazine IT&C, a fost verificată de șase ori începând cu 2006 – la Sibiu (în octombrie 2006), București (în august 2008 și, din nou, la același magazin, în martie 2010), Bârlad (în noiembrie 2009), Piatra-Neamț (în martie 2010) și în Satu-Mare (în mai 2010). În urma verificărilor au rezultat indicii că angajații acestei rețele au fost implicați în pre-instalarea pe PC-urile vândute și distribuirea de software nelicențiat. În cazul de la Sibiu, instanțele românești deja au dat o soluție definitivă de condamnare a angajatului la un an de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei; angajatul și compania au fost de asemenea obligați la plata de despăgubiri. Celelalte cazuri sunt în curs de investigare.
Un alt actor important pe piața IT&C și de echipamente electrice a fost verificat de patru ori de la sfârșitul anului 2008 – la punctele de lucru din Cluj-Napoca (în noiembrie 2008), Iași (în martie 2009) și de două ori în București, la același punct de lucru (în septembrie 2008 și, din nou, în septembrie 2009). Din verificări au rezultat indicii că angajați ai companiei au fost implicați în activități de distribuire de software nelicențiat pre-instalat pe calculatoarele vândute.Cazurile se află în curs de investigare.
Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, a verificat activitatea unui supermarket. Din verificări au rezultat indicii că angajați ai acestei unități ar fi implicați în activități de reproducere și distribuire de software piratat pe PC-uri vândute în supermarket. Cazul se află în curs de investigare.
În 2009, T. Ionuț-Dorin a fost descoperit în timp ce instala pe un calculator software aparținând unui membru BSA, fără licență, și distribuind acest program pentru calculator pre-instalat. Titularul de drepturi de autor a formulat plângere penală și constituire de parte civilă, iar făptuitorul a trebuit să plătească despăgubiri egale cu triplul valorii software-ului reprodus și distribuit în mod neautorizat. La momentul verificării, el era angajat al unui operator de comunicații mobile, la punctul de lucru din Câmpina, județul Prahova, unde a fost desfășurată verificarea.
În ultimul an, au fost investigate zece cazuri și au fost formulate unsprezece plângeri penale și cereri de despăgubiri în cazuri de hard-disk loading (cazuri de magazine de calculatoare care vând PC-uri cu software pre-instalat nelicențiat).
Deciziile de condamnare în alte trei cazuri de distribuire de software pre-instalat fără licență pe calculatoarele vândute au devenit definitive în 2010 – este cazul SC Damfis Computer SRL, din Timișoara, SC Caldor Systems SRL, din Blaj, și SC Infosib SRL, din Sibiu.
Din legislație…
Conform legislației în vigoare, aceste activități reprezintă infracțiunea de distribuire de mărfuri pirat, în varianta agravantă, pentru care se riscă pedeapsa cu închisoarea de până la 12 ani.
În plus, conform reglementărilor în vigoare din octombrie 2006, societățile comerciale răspund penal, pedeapsa prevăzută în general de legislația penală fiind amenda penală de la 5.000 RON la 600.000 RON, la care se pot adăuga una sau mai multe pedepse complementare (dizolvarea societății, suspendarea totală sau parțială a activității, închiderea unor puncte de lucru, interdicția temporară de a mai participa la proceduri de achiziții publice, difuzarea hotărârii de condamnare).
În afara răspunderii penale, persoanele fizice și juridice răspund civil, trebuind să plătească despăgubiri titularilor drepturilor de autor încălcate, care se pot ridica la triplul valorii software-ului cu privire la care s-au încălcat drepturile de autor.
Condamnări în cazuri de utilizare neautorizată de programe pentru calculator și distribuire de software pirat
În 2010, au fost pronunțate 28 hotărâri penale de condamnare de către instanțele din România, stabilindu-se vinovăția persoanelor care au încălcat drepturile de autor asupra programelor pentru calculator, condamnarea lor penală și obligarea la plata de despăgubiri civile față de titularii drepturilor de autor.
Tribunalul Galați a condamnat, în octombrie 2009, pe administratorul S.C. Planimetru S.R.L.unei societăți comerciale la amendă penală în valoare de 10.000 RON; în plus, compania și administratorul său au fost obligați în mod solidar la plata de despăgubiri în valoare de peste 10.000 EURO către membrii BSA al căror software a fost utilizat fără deținerea licențelor corespunzătoare. Curtea de Apel Galați a respins apelul inculpatului în martie 2010.
Tribunalul București a pronunțat, în luna iunie 2010, prima condamnare din România într-un caz de Torrents, www.kartel.ro. Inculpatul a fost condamnat la 6 luni de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei; în plus, el urmează a plăti despăgubiri către titularii de drepturi încălcate, inclusiv membrii BSA. Condamnarea a fost menținută de Curtea de Apel București, printr-o decizie penală pronunțată în octombrie 2010.
O rețea de cinci indivizi, care se ocupau de furt calificat în grup infracțional organizat, a fost descoperită folosind de asemenea software fără licență, aparținând membrilor BSA. Tribunalul Timiș i-a condamnat în iunie 2010, pentru concurs de infracțiuni, inclusiv infracțiunea de reproducere neautorizată de programe pentru calculator, la pedepse cuprinse între 9 ani și 10 ani și 6 luni de închisoare, plus obligarea la plata de despăgubiri. Pedepsele pronunțate pentru utilizarea de software nelicențiat au fost cuprinse între un an și 3 luni și 2 ani de închisoare. Cazul este la Curtea de Apel Timișoara.
Soluții similare au fost pronunțate în 2010 de instanțele din Alba, Timiș, Galați, București, Mureș, Cluj, Bacău, Bihor, Dâmbovița, Prahova, Sibiu etc.