.

Rectorul Universității "Petru Maior" (UPM) din Târgu Mureș, prof. dr. Călin Enăchescu, a anunțat pe 29 mai că în cadrul programelor de voluntariat ale IBM Corporate Service Corps au fost puse bazele înființării unui Centru de High Performance Computing, care va pune această universitate precum și Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș pe harta cercetării europene, precizează Agerpres. "Comunitatea ar trebui să fie conștientă de faptul că IBM a făcut un efort extraordinar pentru a ne sprijini în dezvoltarea unui program la Universitatea "Petru Maior", și anume un proiect foarte generos — crearea unui Centru for High Performance Computing. Acest lucru înseamnă că universitățile vor avea abilități deosebite de cercetare, care ne vor pune pe harta cercetării europene în acest domeniu. În prezent, puterea de calcul și sistemele de calcul performante reprezintă un bun care trebuie apreciat și folosit ca atare. Cu ajutorul specialiștilor de la IBM am pus bazele acestui centru. Împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie vom înființa acest centru într-o perioadă de timp relativ scurtă, iar acest lucru se datorează IBM care ne-a acordat sprijin, iar Universitatea "Petru Maior" beneficiază de un super-computer pe care îl vom utiliza în dezvoltarea acestui centru", precizează Călin Enăchescu.
 
Anunțul a fost făcut în cadrul evenimentului de prezentare a rezultatelor programelor de voluntariat ale IBM Corporate Service Corps desfășurate la Târgu Mureș în ultima lună, care au vizat Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF), Universitatea ''Petru Maior'' și două organizații neguvernamentale, Asociația "Divers" și Institutul Est-European pentru Sănătatea Reproducerii (EEIRH).
 
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunțat cu această ocazie, că, în parteneriat cu IBM Corporate Service Corps, a fost planificat un concept inovativ intitulat ''Smart University'', prin care s-au identificat noi tehnologii informaționale pentru optimizarea proceselor educaționale și de management integrat din cadrul instituției de educație.
 
Leonard Azamfirei a arătat că prin acest concept de "Smart University'' se dorește să se facă un salt în ceea ce privește managementul academic, modalitățile de predare și de evaluare a studenților și pătrunderea în lumea virtuală, care reprezintă viitorul resurselor științifice și academice ale Universității.
 
"Toate cele patru entități au făcut lucruri bune pentru Târgu Mureș și vor face în continuare. Acest eveniment este și un exercițiu de colaborare pentru că suntem complementari. În calitate de gazdă, am dorit deschiderea la Universitatea 'Petru Maior' și încheierea la UMF Târgu Mureș. Veți afla, cu siguranță, informații interesante. Până acum a fost lucrul frumos, de acum devine greu. Ceea ce am făcut până acum s-a croit cu ajutorul unor experți cu totul excepționali. Am fost impresionat să văd, astăzi, o primă formă a raportului pe care domniile lor le-au pregătit pentru noi. Dacă vrem să fim competitivi, iar acest eveniment să aibă și o consecință concretă, trebuie să ne gândim cum să facem bine, înțelept și cu eficiență'', a declarat Leonard Azamfirei.
 
IBM Corporate Service Corps este un program filantropic lansat de IBM în anul 2008, prin intermediul căruia se urmărește rezolvarea problemelor comunităților din întreaga lume, acesta fiind și motivul pentru care în proiect au fost invitate și două organizații neguvernamentale.
 
Reprezentanta Institutului Est-European pentru Sănătatea Reproducerii (EEIRH), Ionela Horga, a afirmat că proiectul IBM vizează domeniul violenței în familie și s-a lucrat astfel la dezvoltarea unei aplicații care să cuprindă informații care să răspundă nevoilor victimei.
 
"Momentul de față ne arată că victimele violenței în familie nu au informații corecte despre ce înseamnă violența în familie, nu știu unde să meargă, la ce instituții să se adreseze și nu știu de ce tip de servicii pot să beneficieze. Aplicația ne va ajuta să ajungem la victime și potențiale victime, indiferent că este mediul rural sau urban, și ea va funcționa independent de conexiunea la internet'', a declarat Ionela Horga.
 
Președinta Asociației "Divers", Maria Koreck, a arătat în cadrul evenimentului că specialiștii IBM prezenți la Târgu Mureș au depus eforturi extraordinare în realizarea acestui proiect, ''care și-a propus să îmbunătățească prezența organizației în mediul online, în special în social media''.
 
Proiectul de la Târgu Mureș a beneficiat de asistența unei echipe multidisciplinare formată din specialiști ai IBM care provin din SUA, Japonia, Australia, Taiwan, India, Filipine și Costa Rica: Mike McGuire — IBM Australia, William Sing — IBM Costa Rica, Craig Coscia — IBM USA, Carol Mayer IBM USA, Tomohiro Suzuki — IBM Japan, Dinesh Wadekar — IBM India, Donald McMullin — IBM USA, Daphne Lan — IBM Taiwan, Thuy Luong — IBM USA, Cheryl Ann Cunanan — IBM Philippines, Ernesto Jourde González — IBM Peru și Ron Keren, liderul IBM Romania.