BitDefender avertizează utilizatorii că știrea recentă despre moartea lui bin Laden poate declanșa un nou val de atacuri informatice. Compromiterea rezultatelor unei căutări după anumite cuvinte cheie (tehnică cunoscută sub numele de Black Hat SEO) poate duce la infectarea utilizatorilor cu diferite tipuri de malware, antiviruși falși sau exploit-uri PDF.
„Black-hat SEO este o metodă relativ nouă, folosită din ce în ce mai frecvent de mulți infractori cibernetici. O știre precum moartea lui bin Laden poate duce la intensificarea căutărilor pe motoarele de căutare după anumite cuvinte cheie, iar unele dintre rezultate pot direcționa către site-uri malițioase. De aceea, e bine ca utilizatorii să acceseze doar site-uri cunoscute, și de asemenea să folosească soluții specializate de securitate", precizează Cătălin Coșoi (foto), Head of Online Threats al BitDefender.
Încă de acum două seri, BitDefender a început să monitorizeze activitatea amenințărilor legate de acest subiect și a identificat câteva amenințări „clasice" care folosesc ca momeală știri de ultimă oră pentru a infecta calculatoarele utilizatorilor.
Știri de ultimă oră, stilul Storm Worm
Nu a trecut mult timp de la anunțarea morții lui bin Laden și deja au apărut o serie de articole false legate de acest subiect care inundă fluxurile de știri. Atâta timp cât subiectul se va afla pe agenda de discuții, ne putem aștepta la exploit-uri PDF în atașamente. Să nu uităm că Storm Worm făcea ravagii acum câțiva ani, trimițând mesaje cu titluri pompoase referitoare la dezastre naturale. E important de știut că newsletterele nu sunt însoțite de atașamente; dacă primiți mesaje cu titluri spectaculoase de la surse necunoscute, vă recomandăm să le ștergeți.
Linkuri suspecte și false soluții antivirus
Moartea lui bin Laden nu putea fi trecută cu vederea de cyber-criminali. Dacă faceți o documentare amănunțită a subiectului și ajungeți pe ultimele pagini de rezultate, e posibil să dați peste o serie de site-uri găzduite pe domenii co.cc și optimizate pentru cuvinte cheie precum „moartea lui bin Laden". Dacă ajungeți pe astfel de pagini și vă apare o imagine cu un scaner și sugestia de a descărca o soluție de antivirus deoarece calculatorul dumneavoastră este aparent infectat, este un semn că nu ați ajuns unde trebuie. Dacă vreți să aflați mai multe informații despre moartea lui Osama bin Laden, ar trebui să vizitați doar sursele sigure de știri.
Pentru a vă proteja, vă sfătuim să instalați o soluție de securitate antispam, antiphishing, anti-fraudă și antivirus, ca de exemplu Bitdefender Internet Security 2011. O altă tehnologie integrată în suita BitDefender este Search Advisor, care pre-scanează rezultatele furnizate de motoarele de căutare, semnalând dacă sunt sigure, periculoase sau suspecte, înainte de a fi accesate. Dacă nu sunteți client BitDefender, vă recomandăm BitDefender TrafficLight, o aplicație de browser gratuită ce protejează împotriva atacurilor online, site-uri false si scripturi malitioase.