.

Câștigătorii competiției Restart România au fost desemnați în cadrul unui eveniment de premiere organizat sub patronajul Ambasadorului SUA, Mark Gitenstein (foto). 5 dintre cele 9 proiecte online, care își propun să producă o schimbare în offline, au obținut finanțări în valoare totală de 25 000 de dolari. "Restart Romania Awards marchează momentul în care am prezentat partenerilor noștri din mediul de afaceri și diplomație cele 9 proiecte din finala competiției. A fost o oportunitate extraordinară de a interacționa cu acești noi lideri și de a fi inspirați de curajul și forța lor. Exemplul lor aduce în discuție multe teme importante pentru România de astăzi: rolul tehnologiei în societatea și economia noastră, rolul cetățeanului în comunitiatea și în țara sa, cum putem lucra împreună pentru a depăși bariere. Acești lideri sunt un model pentru noi toți și suntem onorati că am avut privilegiul să lucrăm cu ei și să vi-i prezentăm tuturor ", precizează Chris Worman, director TechSoup Romania.

Competiția Restart România, al cărui scop este generarea unor platforme online, care să rezolve probleme legate de corupție și lipsa de eficiență din sistem, pornind de la ideile cetățenilor, își anunță câștigătorii. Sâmbătă, 5 noiembrie, la Muzeul Național de Istorie a României, finaliștii și-au prezentat proiectele în fața a 200 de potențiali finanțatori, diplomați, reprezentanți ai Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, experți în online, activiști și jurnaliști. Surpriza serii a fost faptul că participanții la eveniment au decis, prin vot SMS, care sunt proiectele finanțate. Organizatorii vor continua însă să sprijine dezvoltarea tuturor site-urilor din finală și le pregătesc lansarea.

Cele cinci proiecte câștigătoare abordează o paletă largă de teme: defrișările ilegale, promisiunile nerespectate ale candidaților și mita electorală, corupția din sistemul sanitar, șpaga în România, modul în care sunt cheltuiți banii publici. În spatele platformelor Restart România se află activiști, jurnaliști sau cetățeni obișnuiți, care vor să producă o schimbare. În următoarele 6 luni, aceștia vor fi ajutati să-și

popularizeze platformele online și să le transforme în mișcări civice.

„Pe etajera din sufragerie e loc destul, dar până de curând era prezent un singur obiect: primul meu reportofon. Acum are companie - trofeul Restart România. Ambele îmi aduc aminte că am ales să fiu jurnalist pentru a schimba societatea românească. Diferenta este că Restart România m-a transformat, din luptator singuratic al cuvintelor, în membru al unei mari familii, care are același scop", precizează Laurențiu Diaconu-Colintineanu, unul dintre câștigătorii Restart România.