Fundația EOS, în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Microsoft România, Rețeaua eCentrelor din România, Fundația Civitas, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, APDETIC și TechSoup România desfășoară pentru al treilea an la rând campania „Hai pe net!", cu scopul de a aduce online cât mai mulți români din comunități dezavantajate. „Campania „Hai pe Net!" este pentru noi o oportunitate de a ajuta cât mai mulți români să se bucure de oportunitățile și beneficiile societății informaționale. Însă, pe lângă activitățile de incluziune digitală care se derulează în fiecare zi a campaniei, evenimentul ne ajută să consolidăm parteneriatul nostru cu sectoarele guvernamentale și de afaceri din România. Ne vom putea alinia astfel prioritățile de incluziune digitală și vom răspunde mai rapid nevoilor comunităților. România beneficiază de o rețea extrem de valoroasă de telecentre, biblioteci, puncte de acces public la informații. Îmi face plăcere să cred că aceasta va fi mai bine valorificată, pentru a face ca serviciile e-guvernare, e-business și e-sănătate să fie mai accesibile celor care au nevoie de ele", precizează Gabriela Bârna, Director, Fundația EOS România.
Campania face parte dintr-un efort pan-european numit Get Online Week (www.getonlineweek.eu), derulat de Telecentre-Europe în peste 41 de țări în perioada 28 februarie – 5 martie 2011 cu scopul de a aduce online peste 100.000 de europeni din comunități dezavantajate – persoane ce nu au utilizat niciodată calculatorul și nu au fost niciodată online. Campania se desfășoară în acest an sub patronajul Comisarului European Neelie Kroes, Vice Președinte al Comisiei Europene și responsabil pentru Agenda Digitală, care a dat clicul de start al campaniei pe data de 24 februarie la Bruxelles.
Hai pe net 2011!
În premieră pentru România, campania din acest an reunește inițiativa de dezvoltare a e-aptitudinilor românilor, printr-o colaborare comună între organizații guvernamentale, ONG-uri, asociații profesionale și industria IT. Inițiativele online sunt coordonate de Fundația EOS, cu sprijinul partenerilor: Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Microsoft România, Rețeaua eCentrelor din România, Fundația Civitas, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, APDETIC și TechSoup România. Obiectivul urmărit este o implicare cât mai numeroasă în activități online, în special a persoanelor aflate pentru prima dată în spațiul virtual. Punctele cele mai importante de conectare sunt e-centrele, bibliotecile publice și școlile.
Peste 50 de comunități din 20 de județe s-au înscris la noua ediție „Hai pe Net!" în 2011, estimând să aducă online aproape 21.000 de utilizatori într-o singură zi, din totalul de aproximativ 68.000 de persoane prognozate la nivel european.
Fie că își vor căuta un loc de muncă mai bun, că vor comunica la distanță cu rude sau prieteni sau că vor afla cum pot economisi timp sau cumpăra online, zecile de mii de români participanți la această ediție ar putea afirma în timpul campaniei, că au fost conectați cu lumea întreagă.
Românii care doresc să susțină campania „Hai pe net!" 2011, sunt încurajați să acceseze www.ecentre.ro, dovedind astfel că au fost online în săptămâna 28 februarie - 5 martie.
Campania Hai pe Net! lansează totodată situl Comunic.edu.ro (http://comunic.edu.ro) pentru profesorii din mediul preuniversitar
Ediția 2011 a campaniei „Hai pe Net!" este importantă și pentru comunitatea educațională preuniversitară. Toți profesorii vor avea acces începând din 28 februarie, la un cont de mail personalizat pe domeniul profesor.edu.ro, pe care îl vor folosi în scop profesional. Comunicarea și colaborarea între dascăli se va face într-un mediu online securizat, pe platforma Microsoft Live@edu. Acesta este primul pas de interconectare online a protagoniștilor direct interesați din mediul educațional pentru un sistem de învățământ modern, adaptat provocărilor specifice secolului XXI.
Prin intermediul serviciilor Live@edu, Microsoft susține modernizarea învățământului, oferind un set de servicii cloud computing gratuite, încurajând dascălii să folosească instrumente de comunicare și colaborare online ce pot îmbunătăți procesul educațional și face lecțiile mai atractive pentru elevi.
"În urmă cu peste 2 ani am lansat împreună cu MECTS, prin programul Parteneri pentru Educație, un proiect pilot de testare a beneficiilor de utilizare a serviciilor Live@edu, în rândul profesorilor de informatică. Ulterior am extins pilotul în programele de training organizate de EOS în colaborare cu casele corpului didactic din mai multe județe și în două din Școlile Patfhinder înrolate în programul Innovative Schools. Cel mai interesant feed-back pe care l-am primit a fost cel referitor la avantajul dascălilor de a trimite e-mailuri semnate pe domeniul educațional personalizat și prin aceasta de a extinde autoritatea didactică și demnitatea profesională din viața reală, în mediul online. Suntem martorii unei schimbări a paradigmei de comunicare în educație", precizează Sanda Foamete, Manager pentru Audiență Academică și Educațională, Microsoft România.
Campania „Hai pe Net!" se desfășoară în perioada 24 februarie – 5 martie și include activități de incluziune digitală diverse, pentru persoanele din comunitățile sau zonele dezavantajate, precum și sesiuni de activare a conturilor domeniul profesor.edu.ro. Statistici privind participanții Hai pe Net 2011 vor fi disponibile în data de 7 martie pe www.ecentre.ro.