.

Internetul obiectelor" („Internet of Things", IoT) este un viitor în care obiectele obișnuite, precum telefoanele, automobilele, aparatura electrocasnică, îmbrăcămintea și chiar alimentele, sunt conectate la internet prin cipuri inteligente și pot colecta și face schimburi de date. Comisia Europeană vrea să știe care este cadrul necesar pentru a ne putea bucura de potențialele beneficii economice și societale ale IoT, asigurând în același timp un nivel adecvat de control asupra dispozitivelor care colectează, prelucrează și stochează informații. Informațiile în cauză includ modelele comportamentale, localizarea și preferințele utilizatorului. Comisia dorește să se asigure că sunt respectate drepturile persoanelor și lansează o consultare publică, comentariile fiind așteptate până la 12 iulie 2012.

În prezent, o persoană obișnuită deține cel puțin 2 obiecte care sunt conectate la internet, și se preconizează că acest număr va crește la 7 până în 2015, când în lumea întreagă vor exista 25 de miliarde de dispozitive conectate fără fir. Până în 2020, numărul lor s-ar putea dubla, ajungând la 50 de miliarde. Toate acestea înseamnă că, în viitor, multe obiecte de uz zilnic ar putea fi legate între ele. De exemplu, dacă într-o dimineață un profesor universitar anulează o prelegere pentru că nu se simte bine, ceasurile cu alarmă și mașinile de făcut cafea ale studenților s-ar putea reseta automat, lăsându-i să doarmă o oră în plus. Dacă o persoană în vârstă uită să ia o pastilă cu rol vital, ar putea fi trimis un mesaj de avertizare unui membru apropiat al familiei sau chiar unui centru local de urgențe, astfel încât cineva să facă o scurtă vizită pentru a verifica dacă totul este în regulă.

Neelie Kroes, Vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă cu Agenda Digitală, a declarat: „Un internet al obiectelor în care obiectele de uz zilnic să aibă capacitatea de a transmite și primi informații este următoarea evoluție semnificativă. Doresc să promovez un internet al obiectelor care să contribuie la îndeplinirea obiectivelor noastre economice și societale, păstrând securitatea, protejând viața privată și respectând valorile etice în același timp."

Realizarea potențialului economic și societal enorm al IoT necesită condiții de concurență echitabile care să permită tuturor să intre în competiție pe picior de egalitate, fără gardieni și fără utilizatori ținuți sub cheie. Pentru ca IoT să fie acceptat de societate, este necesară definirea unui cadru etic și juridic care să fie sprijinit de tehnologie și să le ofere oamenilor control și securitate. În cadrul acestei consultări, Comisia dorește să primească opinii referitoare la protejarea vieții private, la siguranță și securitate, la securitatea infrastructurii critice sprijinite de IoT, la etică, la interoperabilitate, la guvernanță și la standarde. Rezultatele consultării vor contribui la recomandarea Comisiei privind IoT, care va fi prezentată până în vara anului 2013. Promovarea IoT este o prioritate a Agendei digitale pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200).