.

Astăzi, mobilitatea înseamnă ca informația necesară angajaților să poată fi accesată oricând, de oriunde, folosind orice dispozitiv. Disponibilitatea serviciilor de bandă largă și oferta bogată de dispozitive mobile creează baza pentru o forță de muncă mobilă, iar companiile din România sunt din ce în ce mai flexibile atunci când permit angajaților să fie mobili sau să lucreze de la distanță. "Conform studiilor recente ale Cisco, o forță de lucru mobilă este un punct cheie în creșterea competitivății companiei, precum și pentru a le permite angajaților să obțină un echilibru mai bun între muncă și viața personală", precizează Cristian Popescu (foto), Director General Cisco România. "Portofoliul de soluții din arhitectura Cisco Borderless Networks - Rețele fără Frontiere ajută companiile să susțină o forță de muncă mobilă, distribuită, care va avea ca rezultat o agilitate crescută a afacerii și angajați mai mulțumiți și mai productivi. Cisco folosește intens, în interiorul companiei aceste soluții, care s-au dovedit foarte eficiente în sensul celor de mai sus."

Lucrul de la distanță poate să fie de mai multe feluri: angajații pot petrece o parte din ziua de lucru acasă; pot petrece anumite zile ale săptămânii muncind de acasă; sau pot lucra în totalitate în biroul de acasă.

La Cisco Expo România, a opta ediție a evenimentului anual al companiei, care a avut loc pe 30 martie 2011 și a reunit peste 850 de profesioniști IT din toate domeniile de activitate, participanții au fost întrebați despre obiceiurile și posibilitățile tehnice disponibile pentru a lucra de la distanță.

43% dintre respondenți au spus că nu trebuie să fie prezenți fizic în birou pentru a putea lucra eficient, deoarece tehnologia le permite să lucreze într-o manieră flexibilă și mobilă. Alți 36% dintre respondenți au spus că uneori trebuie să fie prezenți în birou pentru a participa la ședințe, dar că prezența fizică nu este necesară pentru a-și îndeplini sarcinile zilnice. Doar 21% au spus că trebuie să fie fizic în birou și că au nevoie de interacțiuni zilnice "în persoană" cu colegii. Tendințele din România sunt similare cu rezultatele unui studiu global publicat de către Cisco în octombrie 2010, care a relevat că 60% dintre lucrători cred că prezența în birou nu mai este necesară pentru ca angajații să fie productivi.

Dintr-o perspectivă IT, 53% dintre respondenți au declarat că există, în interiorul companiilor în care lucrează, suport IT de ultimă generație pentru o forță de muncă mobilă și distribuită. Alți 26% au spus că firmele lor lucrează activ pentru a permite susținerea unei forțe de lucru mobile și distribuite, deoarece se așteaptă la avantaje competitive și la productivitate crescută. 8% au spus că companiile lor nu sunt încă pregătite, în timp ce 13% au spus că departamentele lor IT oferă suport unui număr mic de lucrători mobili, dar că nu se așteaptă ca această capacitate să crească.

Atunci când se pune problema suportului pentru o forță de muncă mobilă, securitatea a fost identificată drept cea mai mare provocare (63%), urmată de cultura corporatistă (28%), și bugetele insuficiente pentru investiții IT (22%).

În privința tehnologiilor care sprijină accesul la distanță și mobilitatea în muncă, aproape 80% dintre respondenți au spus că pot folosi tehnologia rețelelor private virtuale (VPN) pentru a accesa rețeaua firmei de la distanță. Aproape la fel de mulți respondenți (77%) folosesc telefonie IP. 54% au acces la email pe un dispozitiv mobil, 52% au o soluție la nivel de companie pentru mesagerie instant sau prezență și 47% au o soluție de softphone bazată pe PC. În plus, aproape 68% dintre respondenți au spus că folosesc wireless LAN la sediul companiei.

Datorită numărului în creștere al dispozitivelor folosite - 73% au spus că folosesc 2-3 dispozitive în timpul unei zile de lucru obișnuite; în timp ce 11% au spus că folosesc mai mult de 5 dispozitive. Politica companiilor de folosire a dispozitivelor personale pentru muncă devine din ce în ce mai importantă. 35% dintre respondenți au spus că acest lucru nu este posibil în companiile lor, în timp ce pentru alții, folosirea dispozitivelor personale, incluzând PC-uri/Mac-uri (47%), telefoane mobile (33%) sau telefoane inteligente (22%) este permisă.

Atunci când au fost întrebați de pe ce dispozitive ar dori să acceseze rețeaua corporativă sau aplicațiile de lucru în viitor, 60% dintre respondenți au ales tabletele și dispozitivele portabile, 47% au ales telefoanele inteligente iar 44% calculatoarele personale.

Sondajul derulat de Cisco este nereprezentativ și se bazează pe răspunsuri de la 723 de participanți care lucrează, în majoritate, în poziții de IT, atât la companii private cât și în cadrul instituțiilor publice din România.