.

Studiul acoperă 31 de țări europene. Dacă nu este controlat, impactul deficitului de aptitudini profesionale în domeniul tehnologiilor avansate poate prejudicia competitivitatea europeană pe piața internațională. România va avea în 2008 nevoie de 15.700 de profesioniști în plus pentru a acoperi cererea, față de 7.900 anul acesta.

Conform rezultatelor unui studiu tehnic comandat de Cisco Systems și realizat de IDC, în anul 2008, la nivelul întregii Europe se va manifesta o insuficiență de până la o jumătate de milion de persoane calificate în domeniul tehnologiilor avansate de comunicații, necesare impulsionării economiei europene. Acest studiu a avut în vedere aptitudinile profesionale din domeniul 'žtehnologiilor avansate de comunicații' (telefonie IP, securitatea rețelelor și sisteme de comunicații wireless).

Aceste rezultate arată că, în anul 2008, va exista un decalaj mediu de 15,8% în ceea ce privește aptitudinile profesionale în domeniul tehnologiilor avansate. În același an, în aproximativ o treime din cele 31 de țări studiate, cererea pentru aceste aptitudini profesionale va depăși oferta cu peste 20%. Cele mai semnificative deficite vor fi înregistrate în țările est-europene '“ îndeosebi în țările care nu fac parte din Uniunea Europeană.

Aceste date reflectă faptul că organizațiile se confruntă cu dificultăți serioase, care împiedică adoptarea noilor tehnologii avansate, competitivitatea comercială și dezvoltarea economică la nivelul întregului continent european. În același raport se mai menționează că deficitul de aptitudini profesionale adecvate ar putea afecta competitivitatea europeană și întârzia realizarea obiectivelor elaborate de Comisia Europeană. Având în vedere proiecțiile IDC privind dezvoltarea tehnologiilor avansate de comunicații (creștere de 18% pe an până în anul 2008) și planurile Uniunii Europene de sporire a competitivității prin intermediul ICT (tehnologia informației și comunicații), conform Strategiei de la Lisabona (revizuite) și inițiativei i2010, este posibil ca, în viitor, să apară decalaje chiar și mai mari. Conform rapoartelor Comisiei Europene, în țările UE, 25% din creșterea PIB și 40% din sporirea productivității pot fi atribuite tehnologiilor ICT. Cu toate acestea, investițiile pentru dezvoltarea tehnologiilor ICT reprezintă doar 18% din totalul investițiilor țărilor din UE în domeniul cercetării și dezvoltării (C&D). Comparativ, în toate principalele țări din OECD, această valoare depășește 30%.

Cu toate acestea, țările care prezintă deficite mai reduse (corespunzătoare anului 2008) ale aptitudinilor profesionale în domeniul tehnologiilor avansate nu ar trebui să se complacă în această situație, deoarece, în numeroase cazuri, aceste valori reflectă un deficit sporit al numărului de specialiști în domeniu. De exemplu, Marea Britanie, care are prognozat pentru anul 2008 cel mai mic decalaj procentual (9,3%), prezintă un deficit de cca. 40.000 de  specialiști, în timp ce Ucraina, care are decalajul tehnologic prognozat cel mai mare (33,5%), necesită, în cifre absolute, doar 28.000 de persoane calificate. Aceasta înseamnă că, în unele țări, întreprinderea unor acțiuni rapide în prezent ar putea contribui la o îmbunătățire semnificativă și pe termen scurt a acestei situații.  

Decalajul privind aptitudinile profesionale devine și mai semnificativ dacă se ține cont de faptul că 60% dintre organizații declară că utilizează rețelele proprii de comunicații pentru susținerea proceselor comerciale și pentru comunicarea cu clienții, cu partenerii și cu furnizorii, iar 80% dintre companii consideră că, în viitor, importanța utilizării rețelelor va spori.

De asemenea, mai mult de 50% dintre companii consideră că, în viitor, se va înregistra o cerere crescândă de personal IT '“ beneficiind de cunoștințe multilaterale, inclusiv din domeniul comercial '“, fapt care confirmă punctul de vedere conform căruia aptitudinile profesionale în domeniul comercial devin esențiale în procesele decizionale privind investițiile de capital în tehnologiile de comunicații.

Cauzele acestei deficiențe de aptitudini profesionale sunt, printre altele, adoptarea pe scară largă în Europa a tehnologiilor avansate, dezvoltarea rapidă a serviciilor de tip e-business și insuficiența, la nivel european, a programelor de instruire în domeniile IT relevante.

În plus față de analiza privind cererea și oferta pe plan european în domeniul tehnologiilor avansate de rețea, raportul, intitulat 'žAptitudinile profesionale în domeniul tehnologiilor de comunicații în Europa: Va afecta deficitul în creștere în acest domeniu competitivitatea  pe piața globală?', a mai abordat și nevoile privind aptitudinile profesionale generale în domeniul tehnologiilor de comunicații și atestarea profesională în acest domeniu.

Studiul care a stat la baza elaborării acestui raport abordează, la rândul său, tendințele din trecut și viitoare din domeniul angajării forței de muncă. Principalele rezultate ale acestui studiu includ:

  • 70% dintre companii consideră importante în viitor aptitudinile care se referă la securitatea rețelelor de comunicații, 69% '“ la comunicațiile wireless, iar 57% '“ la telefonia IP. (Aceste rezultate prezintă mici variații regionale și în funcție de dimensiunile companiilor.)
  • Organizațiile din sectorul public utilizează într-o mai mică măsură rețelele de comunicații (57%). Cea mai mare pondere de utilizare a rețelelor de calculatoare o prezintă companiile furnizoare de servicii de telecomunicații (87%).
  • Certificarea pregătirii profesionale este considerată importantă '“ în special la angajarea de personal '“ de 72% dintre organizațiile europene. Această tendință se manifestă mai ales la nivelul organizațiilor din sectorul public.

Rezultatele studiului care a stat la baza raportului au mai arătat că o treime dintre respondenți au făcut angajări de personal în ultimele 12 luni, iar o jumătate dintre aceștia au afirmat că le-a fost dificil să găsească persoanele cu aptitudini potrivite.

În general, rezultatele studiului arată că, în prezent, atât în Europa de Vest, cât și în Europa de Est, cerințele organizațiilor privind aptitudinile profesionale ale personalului angajat sunt în schimbare. Raportarea dintre activitățile comerciale și tehnologiile ICT devine tot mai evidentă și mai puternică, iar, în același timp, convergența rețelelor cu alte tehnologii IT generează o schimbare majoră a cerințelor privind pregătirea profesională a personalului IT.

'žNici o țară europeană nu va deține în 2008 o poziție privilegiată în ceea ce privește aptitudinile profesionale în domeniul tehnologiilor avansate, aspect care, dacă nu este soluționat, poate prejudicia competitivitatea europeană pe piața internațională', a spus  Yvon Le Roux, vicepreședinte Cisco Systems. 'žDe aceea, va trebui să colaborăm cu organismele guvernamentale și să acționăm acum pentru conștientizarea oportunităților de ocupare a forței de muncă la nivel european și să atragem un număr sporit de studenți la cursurile de specializare avansată în domeniul tehnologiilor de comunicații. Dacă organizațiile nu vor dispune de un personal cu aptitudini profesionale adecvate implementării noilor tehnologii și a soluțiilor de tipul e-business, ele nu vor putea beneficia de avantajele de productivitate oferite de acestea.' Acest aspect influențează productivitatea la toate nivelurile '“ individual, organizațional, național și european'.

În prezent, Cisco încurajează studenții care participă la programul său de instruire, intitulat Networking Academy Program (http://www.cisco.com/go/netacad), să urmeze cursuri avansate în domeniul tehnologiilor de comunicații. Cisco Networking Academy Program oferă un curriculum global de e-learning, având drept scop instruirea studenților în domeniile proiectării, construirii și întreținerii rețelelor de comunicații. Programul se derulează în peste 10.000 de licee, colegii, universități, școli tehnice și militare, organizații comunitare și centre de instruire guvernamentale din întreaga lume.

Marianne Kolding, analist IDC, a spus: 'žDeficitul de aptitudini profesionale în domeniul tehnologiilor de rețea variază de la o țară la alta și de la o regiune la alta, fiecare dintre acestea confruntându-se cu probleme specifice de abordare a acestei probleme. Unul dintre aspecte este necesitatea atragerii studenților și șomerilor în posturi din domeniul IT. Modelul dezvoltat la sfârșitul anilor '™90, bazat pe colaborarea dintre angajatori, industria ICT și organismele guvernamentale, se poate dovedi din nou util pentru abordarea, în anii viitori, a formării de noi aptitudini profesionale în domeniul ICT.'

Cisco Systems, Inc. (NASDAQ: CSCO), lider mondial în domeniul echipamentelor de rețea pentru Internet, sărbătorește anul acesta 20 de ani dedicați inovațiilor tehnologice, avangardei în domeniu și responsabilității sociale. Puteți găsi informații despre Cisco la http://www.cisco.com. Pentru știri la zi, vizitați http://newsroom.cisco.com.

Pentru a obține raportul '˜Networking Skills in Europe: will an increasing shortage hamper competitiveness in the global market'™, vă rugăm să vizitați http://www.cisco.com/edu/emea.