.

Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) își extinde parteneriatul cu Oracle pentru încă trei ani. Acest parteneriat se desfășoară printr-un program de cercetare și dezvoltare constituit de laborator, numit CERN openlab, care furnizează un cadru unic de cercetare, în care savanții și companiile de top din domeniul IT pot să lucreze împreună. Unul din scopurile parteneriatului cu Oracle este să dezvolte o infrastructură cloud de performanță ridicată, care poate să stocheze și să analizeze cantități mari de date de control, precum cele generate de infrastructurile gigantice de cercetare folosite la laborator pentru a sonda originile universului. Oracle poate să folosească observațiile obținute în cadrul programului pentru a furniza clienților săi tehnologii cloud extrem de puternice și rezistente la proba timpului. 
 
Din anul 2001, programul CERN openlab oferă un cadru unic de cooperare între știință și industrie. În acest program, CERN cooperează cu companii de top din domeniul IT, pentru a dezvolta împreună tehnologii de performanță pentru cercetarea elementară în fizică. Oracle este partener în program din anul 2003, iar în 2018 a început un alt ciclu de trei ani de proiecte. Fiind unul dintre cei mai mari membri, furnizorul de cloud este implicat în prezent în patru proiecte CERN openlab. În plus, în fiecare an, 40 de studenți din toată lumea au ocazia să lucreze la proiectele în curs, pe perioada unui program de nouă săptămâni în cadrul unei școli de vară.
 
 
“CERN openlab este un proiect în care toți cei implicați câștigă”, precizează Eric Grancher, șeful Grupului de Servicii de Baze de Date la CERN. “Programul le oferă colaboratorilor noștri o modalitate de a primi un feedback valoros / important / semnificativ / relevant, testându-și soluțiile într-unul din cele mai complexe și mai provocatoare medii de tehnologie. Iar noi, la CERN, putem să evaluăm potențialul pe care îl au noile tehnologii pentru aplicațiile viitoare, încă din fazele timpurii de dezvoltare ale acestora. În plus, CERN openlab oferă un mediu științific neutru, în care companiile pot începe să dialogheze.”
 
“Suntem încântați să prelungim parteneriatul cu Oracle pentru încă trei ani”, precizează Eva Dafonte Perez, adjunctă la Grupul de Servicii de Baze de Date la CERN. “Pe lângă parteneriatul nostru de 15 ani prin CERN openlab, noi lucrăm cu Oracle încă din 1982. Vom continua să avem nevoie și în viitor de soluții de  înaltă performanță și, mai ales, care pot fi scalate rapid, pentru a stoca și a analiza cantitatea din ce în ce mai mare de date pe care o înregistrează instrumentele noastre. Oracle oferă flexibilitate, pentru că soluțiile sale sunt disponibile atât la fața locului, cât și în cloud.” 
 
Cu sediul la Geneva, în Elveția, CERN este dedicat cercetării elementare în fizică. CERN folosește Large Hadron Collider (LHC), care este cel mai mare accelerator de particule din lume, pentru a investiga structura fundamentală a universului. În LHC, particulele subatomice sunt accelerate și sunt puse în coliziune, simulând condițiile existente cu numai o fracțiune de secundă după Big Bang. Experimentele LHC produc în prezent aproximativ 50 petabiți de date pe an - un volum care corespunde cu aproximativ 2.000 de ani de conținut video HD.
 
Însă modul în care înțelegem noi fizica la ora actuală explică doar materia vizibilă, care reprezintă aproximativ 5% din energia totală a Universului. Ca urmare, LHC va fi făcut și mai puternic și va genera și mai multe coliziuni de particule, impulsionând eforturile de a investiga fenomene precum materia întunecată și energia întunecată. CERN are nevoie și de o infrastructură IT la fel de puternică; cooperarea laboratorului cu Oracle joacă un rol esențial în a asigura acest lucru. 
 
 
”Obiectivele CERN în cercetare sunt extrem de incitante, tehnologiile dezvoltate la laborator având un impact semnificativ asupra vieții noastre de zi cu zi. De exemplu, tehnologiile dezvoltate la CERN au ajutat deja la îmbunătățirea tratamentului anumitor tipuri de cancer. Așadar, suntem foarte încântați să reînnoim parteneriatul în CERN openlab și să colaborăm pentru a dezvolta tehnologii și mai puternice, care vor aduce progres atât în știință, cât și în industrie”, precizează David Ebert, Director-Soluții pentru Guvern, Învățământ, Industria Serviciilor de Sănătate EMEA Oracle.