.

Oracle și IBM au anunțat că vor colabora pentru a le permite dezvoltatorilor și clienților să construiască și să inoveze pe baza investițiilor Java deja existente și a implementării de referință OpenJDK. Mai precis, companiile vor colabora în cadrul proiectului OpenJDK pentru dezvoltarea celui mai bun mediu Java open source.

Odată cu aceste noutăți, cele două companii vor face din OpenJDK principala zonă pentru dezvoltarea open source a platformei Java SE. Java Community Process (JCP) va rămâne în continuare principalul organism de standardizare a specificațiilor Java și ambele companii vor coopera pentru a continua să îmbunătățească JCP.

Colaborarea se va axa pe proiectul OpenJDK, implementarea open source a specificației Java Standard Edition (Java SE), a limbajului Java, a Java Development Kit (JDK) și a Java SE Runtime Environment (JRE).

Oracle și IBM vor sprijini foaia de parcurs pentru dezvoltarea OpenJDK recent anunțată, care accelerează disponibilitatea Java SE în cadrul comunității open source.

„Comunitatea Java este vitală pentru evoluția platformei Java", precizează Hasan Rizvi, senior vice president la Oracle. „Colaborarea dintre Oracle și IBM se bazează pe succesul OpenJDK ca platformă principală de dezvoltare pentru Java SE".

„IBM, Oracle și alți membri ai comunității Java colaborând în cadrul proiectului OpenJDK vor accelera inovația în platforma Java", precizează Rod Smith (foto), vicepreședinte tehnologii emergente la IBM. „Colaborarea dintre Oracle și IBM le transmite un semnal și clienților de tip enterprise că pot continua să se bazeze pe comunitatea Java pentru a le oferi noi tehnologii mai deschise, flexibile și inovatoare pentru a-i ajuta să-și dezvolte afacerile."

Java este un limbaj de programare cu scop general care este realizat în mod special pentru a fi deschis și a le permite dezvoltatorilor de aplicații „să scrie o dată, să ruleze oriunde." Limbajul este folosit în special în software de afaceri, aplicații web și mobile.