.

Internetul a devenit parte din viata noastra de zi cu zi, într-un mod în care nu ne-am fi imaginat acum 30 de ani, dar cât de des facem pauză să ne gândim cum și de ce ne conectăm on-line? O echipă de cercetători spanioli, finanțată de UE fac exact acest lucru.

IPv4 (Internet Protocol versiunea 4), protocolul pe care fiecare dispozitiv îl utilizează pentru a se conecta la Internet, tocmai a întâmpinat un obstacol major: din cauza creșterii spiralate continue a Internetului, toate adresele sale au cedat. Se speră ca, IPv6, un protocol, in prezent, in primele zile de punere în aplicare, în cele din urmă va înlocui IPv4, din păcate, cu toate acestea cele două protocoale nu sunt compatibile.

Acum, cercetatorii de la Universidad Carlos III de Madrid (UC3M) au dezvoltat o soluție la această problemă.

 

Ei au stabilit o soluție pentru a face posibilă conectaea la Internet, utilizând adrese IPv6, și în același timp, accesul la conținut în format IPv4. Ei au definit, cu succes, traducători care să permită înțelegerea între conținutul în ambele protocoale prin intermediul unei tehnologii numita NAT64 și DNS64. Acesta este un standard folosit de marii producători de de routere, cum ar fi Cisco sau Juniper, și vânzători ai Domain Name System (DNS), cum ar fi Domain Name Berkeley Internet (BIND) sau Microsoft.

"Am proiectat și standardizat aceste instrumente de tranziție, care au fost adoptate de către industrie și care acum sunt disponibile comercial," afirmă profesorul Marcelo Bagnulo din UC3M. "Este relativ ușor de a inventa un nou protocol, dar este extrem de dificil pentru a proiecta unul care este apoi introdus și utilizat, deoarece lucrările de standardizare reprezintă un pas important spre utilizarea pe viitor a unei tehnologii."

Internetul este, în principiu, caracterizează prin relațiile dintre cele două sisteme: primul (rutare) definește traseul, iar al doilea (controlul congestiei) determină cantitatea și volumul de date care curg.

 

Unul dintre obiectivele principale ale Trilogia este de a asigura faptul că aceste sisteme pot funcționa într-o manieră mai coordonată. Pentru a face acest lucru, au fost propuse diverse tehnologii de control și redirecționarea fluxului de date de la rutele aglomerate (cum pot să apară în cazul de peer-to-peer), și în alte părți mai puțin congestionate ale rețelei. Ei au proiectat, implementat și standardizate multipath Transmitere Control Protocol (TCP) în Internet Engineering Task Force (IETF), care permite o conexiune de acest tip sa curga prin căi multiple. Pentru un smartphone care este conectat la Internet prin Wi-Fi, de exemplu, comunicarea este pierdută atunci când utilizatorul părăsește zona cu acoperire, și o nouă conexiune trebuie să se facă. Cu toate acestea, folosirea acestui nou MPTCP, este posibil să treci această comunicare la interfața alternative, astfel încât conexiunea poate fi menținută, în plus față de creșterea vitezei de transfer de date.

Sursă: CORDIS