.

Comisia Europeană a adoptat pe 15 decembrie o carte verde și a lansat o consultare publică referitoare la viitorul iluminatului cu LED-uri. Din punctul de vedere al eficienței energetice și al adaptabilității, tehnologia iluminatului cu LED-uri se numără printre cele mai performante, ea permițând realizarea unor economii în energie și bani de până la 70%, față de alte tehnologii de iluminat. Implementarea mai rapidă a LED-urilor va asigura succesul industriei europene a iluminatului și va contribui la reducerea consumului de energie aferent iluminatului cu 20% până în 2020. Iluminatul cu LED-uri se confruntă cu o serie de provocări pe piață: prețuri ridicate de achiziție, cauzate de gradul crescut de complexitate tehnologică comparativ cu alternativele existente pe piață, lipsa de familiaritate în rândul consumatorilor potențiali și lipsa unor standarde comune. Consultarea lansată astăzi se va derula până la 29 februarie 2012, obiectivul ei fiind acela de a înregistra reacții la propunerile Comisiei.

Vicepreședintele Comisiei Neelie Kroes a declarat: „Extinderea iluminatului cu LED-uri este de la sine-nțeleasă. Ea înseamnă mai mulți bani în buzunarele noastre și o planetă mai sănătoasă. Dorim să ne comunicați opiniile dumneavoastră în legătură cu modul în care am putea să grăbim implementarea acestei tehnologii și să beneficiem la maximum de locurile de muncă și de economiile pe care Europa le poate realiza ca urmare a extinderii utilizării iluminatului cu LED-uri."

Printre întrebările cheie care fac obiectul consultării publice amintim:

  • care sunt acțiunile care ar putea contribui la depășirea barierelor existente și la accelerarea implementării iluminatului cu LED-uri în Europa?
  • cum se poate asigura prezența pe piața europeană a unor LED-uri sigure și de bună calitate, care să răspundă așteptărilor consumatorilor?
  • cum se poate consolida cooperarea dintre sectorul iluminatului și arhitecți, designeri, electricieni, precum și sectoarele construcțiilor civile și industriale?
  • care este modalitatea optimă prin care UE poate sprijini antreprenoriatul și competitivitatea în sectorul iluminatului?

Stimularea iluminatului cu consum redus de energie pe bază de LED-uri este unul dintre obiectivele cheie ale Agendei digitale pentru Europa