.

Comisia Europeana a trimis scrisori unui numar de șaisprezece state membre care nu au transpus integral în legislația națională noile norme ale UE în domeniul telecomunicațiilor, la șase luni de la expirarea termenului prevazut în acest sens (25 mai 2011).

Transpunerea parțiala a normelor UE în domeniul telecomunicațiilor limiteaza drepturile consumatorilor în aceste 16 state membre. Noile norme confera consumatorilor din UE noi drepturi privind telefonia fixa, serviciile de telefonie mobila și accesul la internet, de exemplu dreptul de a schimba operatorul de telecomunica?ii într o singura zi fara schimbarea numarului de telefon și dreptul la transparența în privința practicilor de gestionare a traficului de date utilizate de furnizorii de servicii de internet.

Comisia și-a prezentat astazi solicitarile sub forma de „avize motivate”. Statele membre care nu implementeaza integral noua legisla?ie risca sa fie deferite Curții de Justiție a UE și, eventual, sa li se acorde sancțiuni financiare. Cele 16 sate membre sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, țarile de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Spania.

 

Pentru a implementa integral noile norme, statele membre trebuie sa transpuna în legislația naționala doua noi directive ale UE (Directiva privind o mai buna legiferare și Directiva privind drepturile cetățenilor) care, împreuna, au modificat cinci directive diferite ale UE aflate în vigoare (Directiva cadru, Directiva privind accesul, Directiva privind autorizarea, Directiva privind serviciul universal și Directiva asupra confidențialității și comunicațiilor electronice). Însa, deși procesul legislativ este în curs în toate statele membre ale UE, iar majoritatea acestora au comunicat Comisiei unele masuri de implementare, numai șapte țari (Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Malta, Suedia și Regatul Unit) au respectat termenul de 25 mai 2011 prevazut pentru implementarea integrala.

Prin urmare, în iulie 2011, Comisia a trimis scrisori unui numar de 20 de state membre, solicitându-le informații suplimentare cu privire la implementare (a se vedea IP/11/905). De atunci, Letonia, Lituania, Luxemburg și Slovacia au notificat Comisiei implementarea integrala.