.

Internetul de mare viteză este indispensabil pentru toate sectoarele economice și va fi piatra de temelie a pieței unice digitale. Fiecărei creșteri cu 10% a nivelului de penetrare a benzii largi îi corespunde o creștere economică de 1-1,5 %. În acest context, Comisia Europeană dorește să afle opinii cu privire la modul în care ar putea fi reduse costurile de instalare a unor noi rețele de internet de mare viteză în UE. Concret, Comisia dorește să examineze modalități de reducere a costurilor aferente lucrărilor de geniu civil, cum ar fi decopertarea drumurilor și săparea de șanțuri în scopul instalării fibrei optice, care se pot ridica până la 80% din costul total. Comisia consideră că acest lucru ar determina o scădere cu 25% a costurilor aferente investițiilor în banda largă. Consultația este deschisă tuturor părților interesate din sectorul public sau privat, inclusiv societăților de telecomunicații sau de utilități publice, investitorilor, autorităților publice și consumatorilor.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a declarat: „Dacă vrem să introducem banda largă în întreaga Europă, este necesar să reducem costurile aferente lucrărilor de geniu civil necesare în acest scop. Este necesar să testăm idei concrete care vizează reducerea costurilor și facilitarea atât a accesului la această infrastructură, cât și a reutilizării și partajării acesteia. Nimic nu este mai deranjant pentru cetățeni decât decopertarea drumurilor și săparea de șanțuri și nimic nu este mai deranjant pentru întreprinderi decât birocrația inutilă."

Lucrările de infrastructură reprezintă până la 80% din totalul costurilor de investiții în banda largă. Această pondere ridicată se datorează lipsei de coordonare a proiectelor de geniu civil, gradului insuficient de reutilizare a infrastructurii existente și absenței cooperării între diferiții actori. De exemplu, societățile din sectorul apei, al energiei și al căilor ferate dispun adesea de propria infrastructură, astfel încât decopertează drumuri și sapă șanțuri fără să-și coordoneze activitatea cu cea a societăților de telecomunicații. În plus, introducerea mai rapidă a benzii largi este împiedicată de procedurile îndelungate, opace și greoaie care trebuie respectate pentru obținerea drepturilor de trecere și a tuturor autorizațiilor necesare la nivel național sau local.

Sursă: Comisia Europeană