.

România își consolidează resursele pentru a preveni, detecta și gestiona atacurile cibernetice, având în vedere că numărul acestora crește rapid și ar putea perturba furnizarea unor servicii esențiale pentru societate, a declarat pe 26 august ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Delia Popescu, precizează Agerpres. "Numărul incidentelor de securitate cibernetică avansează rapid și ar putea perturba furnizarea unor servicii esențiale precum aprovizionarea cu apă sau energie electrică, asistența medicală sau serviciile de telefonie mobilă. Din acest motiv, România se concentrează din ce în ce mai mult pe consolidarea capacităților și resurselor sale pentru a preveni, detecta și gestiona incidentele de securitate cibernetică", precizează Delia Popescu. Ea a subliniat, în acest context, că România prioritizează consolidarea măsurilor de combatere a criminalității cibernetice și a atacurilor la adresa securității cibernetice, a incidentelor, activităților rău intenționate și a utilizării abuzive.
 
"Mai ales în contextul actual al amenințărilor teroriste fără precedent, devine vitală combaterea amenințărilor în mediul cibernetic, indiferent de natura lor. Actorii statali și non-statali pot folosi atacurile cibernetice în cadrul operațiunilor militare. NATO și aliații săi se bazează pe apărarea puternică în mediul cibernetic pentru a îndeplini sarcinile de bază ale Alianței de apărare colectivă, de gestionare a crizelor și de securitate prin cooperare", a explicat ministrul Comunicațiilor.
 
În plus, oficialul citat este de părere că, la nivelul Uniunii Europene, sunt necesare măsuri urgente și concrete pentru a preveni decalajul digital, izolarea și depopularea zonelor rurale și îndepărtate.
 
"Aceasta va avea o contribuție majoră la dezvoltarea rurală și a unei agriculturi moderne, pentru care conectivitatea este esențială", a mai spus Delia Popescu.
 
Ea recunoaște, însă, că din cauza particularităților României de ordin geografic, demografic, economic și social provocările privind implementarea rețelelor de bandă largă de mare viteză sunt foarte mari.
 
"Cu toate acestea, România este determinată să-și asume obiectivele Strategiei Pieței Digitale Unice și să fie, în continuare, un partener activ, competitiv și strategic al Europei", a mai spus ministrul de resort în cadrul unei conferințe de specialitate.