.

Contrafacerea și pirateria constituie o amenințare tot mai importantă pentru economie. Între 2005 și 2010, numărul cazurilor de mărfuri suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI), înregistrate la frontierele UE, a crescut de la 26 704 la peste 80 000 [1]. În același timp, industria creativă estimează că, din cauza pirateriei, industria europeană a muzicii, a filmului, a televiziunii și a programelor informatice a pierdut, numai în 2008, 10 miliarde EUR și peste 185 000 de locuri de muncă. Pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen, Observatorul european al contrafacerii și al pirateriei a lansat un concurs la nivelul UE intitulat „Hands off my Design" („Nu te atinge de creațiile mele"). Studenții și profesioniștii din domeniul designului au fost invitați să prezinte afișe și materiale video care să sublinieze impactul negativ al contrafacerii și al pirateriei asupra economiei și societății europene.

În discursul său, comisarul Michel Barnier a declarat:

 

"Acest concurs reprezintă un pas important în direcția sensibilizării factorilor de decizie și a societății cu privire la faptul că protecția drepturilor de proprietate intelectuală reprezintă o problemă complexă. Mă bucură foarte mult entuziasmul de care au dat dovadă tinerii designeri participanți. În acest an, voi prezenta propuneri importante în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală: unele dintre ideile exprimate vor constitui o contribuție utilă la procesul nostru de reflecție."

 

Președintele Oficiului UE pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (OAPI), António Campinos, a declarat:

 

„În era digitală, este necesar să găsim un mod corect de a remunera artiștii, muzicienii, autorii și cineaștii. Acest concurs pune în evidență punctele de vedere personale ale designerilor din toate colțurile Europei. Indiferent dacă mesajele transmise sunt împărtășite sau nu, cred că acestea vor juca un rol important prin contribuția la stimularea genului de dezbatere constructivă de care avem nevoie în UE cu privire la această problematică."

 

Concursul „ Hands off my Design", organizat la nivelul UE și desfășurat în cursul anului 2011, a fost destinat atât studenților la design, cât și profesioniștilor în domeniu. Afișele și materialele video trimise din întreaga Europă de ambele categorii de participanți au scos în evidență implicațiile contrafacerii și ale pirateriei asupra economiei și societății europene. Aproape 60 de studenți și designeri profesioniști au prezentat propuneri unui juriu independent.

Premiile acordate de juriu la fiecare categorie au fost de 8 000 EUR (premiul I), 2 500 EUR (premiul II) și 1 500 EUR (premiul III).

Câștigătorii sunt:

 

La categoria studenților la design:

 

Premiul I: Julien Moreau, de la școala ECV Atlantique din Franța

 

Premiul II: Nejc Levstik, de la Academia de teatru, radio, film și televiziune din Slovenia

 

Premiul III: Lauri Särak, Daniel Levi Viinalass și Elmo Soomets, de la Facultatea de arte din Tartu, Estonia

La categoria designerilor profesioniști:

 

Premiul I: Gergely SzÅ‘nyi și Tamás Helényi, Ungaria

 

Premiul II: Christoph Brehme, Italia

 

Premiul III: Dimitris Haidas, Grecia

 

Toți câștigătorii au fost invitați la Bruxelles, unde au primit premiile înmânate de membri ai Parlamentului European implicați în combaterea contrafacerii și a pirateriei (Edit Herzog, Antonio Masip Hidalgo, Andreas Schwab și Bill Newton Dunn), de comisarul pentru piața internă și servicii, Michel Barnier, și de președintele OAPI, António Campinos.