.

Early Game Ventures, un nou fond de investiţii cu capital de risc (venture capital) dedicat companiilor inovative din România a fost lansat pe 18 decembrie. Fondul Early Game Ventures (EGV) este finanțat în majoritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, cu cofinanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Managerul de fond al EGV a fost selectat de către Fondul European de Investiții prin apel pentru expresii de interes pentru instrumentul de capital de risc din cadrul acestui program operațional.
 
Fondul are dimensiunea ţintă de 28 de milioane de euro şi va investi în companii inovative din România, aflate la început de drum. Sunt avute în vedere investiţii în tehnologie şi alte domenii în care proprietatea intelectuală primează. EGV va ţinti întodeauna participaţii minoritare în companiile din portofoliu, iar suma maximă investită va fi de 3,5 milioane euro per companie (mai multe detalii despre strategia fondului sunt disponibile pe earlygame.vc).
 
Early Game Ventures va organiza şi un program de accelerare în care vor fi selectate 5 sau 6 startup-uri pe an. Programul va fi foarte selectiv şi foarte intens, iar fondul va investi până la €200.000 în fiecare startup acceptat în accelerator. Sesiunea de aplicaţii pentru prima ediţie a programului va fi anunţată în curând – sunt încurajate să aplice echipe atât din România, cât şi din afara ţării.
 
Cei trei parteneri ai Early Game Ventures au o experienţă impresionantă în tehnologie şi investiţii. Cristian Munteanu, Managing Partner al EGV, după o carieră de 15 ani în marketing, a înfiinţat startup-uri de tehnologie pe Coasta de Vest din Statele Unite, în Seattle şi San Francisco. Dan Călugăreanu este preşedinte al TechAngels, cea mai mare asociaţie de business angels din ţară, şi a contribuit de-a lungul anilor la crearea ecosistemului de startup-uri din România. Radu Stoicoviciu vine cu o experienţă de 25 de ani în consultanţă, în ultimii 10 ani conducând divizia de Mergers & Acquisitions a PwC în România şi Europa de Sud-Est.
 
“Nu a existat niciodată în istoria României un moment mai favorabil pentru antreprenori să îşi lanseze o afacere.”, a declarat Cristian Munteanu, Managing Partner al EGV. “Sperăm ca existenţa fondului nostru, know how-ul şi conexiunile pe care le aducem din Silicon Valley şi din marile corporaţii cu care lucrăm de atâţia ani să facă posibilă apariţia cât mai multor companii româneşti de succes.”
 
Alături de FEI, un alt investitor important al Early Game Ventures este Globalworth, o companie înființată în România în 2013, listată pe segmentul AIM al Bursei de Valori de la Londra. Cu un portofoliu de 35 de proiecte în Polonia și România și o valoare de 2,1 miliarde de euro, Globalworth este cel mai mare investitor de pe piața de birouri din Europa Centrală și de Est. 
  
„Inovația și noile tehnologii sunt o parte activă atât din viața noastră de zi cu zi, cât și din cea a unei afaceri. În toate proiectele noastre integrăm tehnologia de la faza de dezvoltare până la modul în care oamenii interacționează cu clădirile noastre. De aceea, credem foarte mult în susținerea tinerei generații și în oferirea de suport ca o idee bună să se transforme într-un business viabil. Astfel, am decis să investim în Early Game Ventures, care va aduce un plus valoare pieței din România, precum și pentru investitorii noștri”, a adăugat Mihai Zaharia, Director al Departamentului de Investiții și Piețe de Capital al Globalworth.
 
Fondul European de Investiţii (FEI) este parte a Grupului Băncii Europene de Investiţii şi este principalul finanţator de risc pentru IMM din Europa, prin instrumente de capital de risc, garanţii şi microfinanţare. În România, FEI implementează instrumente financiare cofinanţate prin fonduri structurale şi de investiţii, precum JEREMIE 2007-2013, Iniţiativa pentru IMM, Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Competitivitate, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
 
Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 (POC) susține investiții menite să răspundă nevoilor și provocărilor legate de nivelul redus al competitivității economice, în special în ceea ce privește (a) sprijinul insuficient pentru cercetare, dezvoltare și inovare și (b) infrastructura subdezvoltată de Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor. POC beneficiază de o alocare de 1,33 miliarde euro din Fondul European de Dezvoltare Regională.