.

Studenții români le-au arătat americanilor cum puteau salva victimele la 11 septembrie
În cadrul finalei mondiale a celei de-a III-a ediții a concursului Computer Society International Design Competition '“ CSIDC (20-22 iunie, Statele Unite) la Washington DC, echipa Universității 'Politehnica' București a prezentat un proiect complex, 'BE Secure: Building Surveillance Equipment'. Este vorba despre un sistem de monitorizare și organizare a operațiunilor de salvare din clădiri complexe (zgârie-nori, stadioane, aeroporturi) în caz de dezastre.
Imediat după întoarcerea în țară a laureaților CSIDC, Alcatel România a organizat o conferință de presă în cadrul căreia studenții Facultății de Automatică și Calculatoare din Universitatea 'Politehnica' București: Vlad Panait, Tiberius Pârcălabu și Mihai Mircea, însoțiți de mentorul lor, profesorul Nicolae Țăpuș - au prezentat proiectul câștigător 'BE Secure: Building Surveillance Equipment'. Cu acest proiect românii au obținut locul I peste ocean. Asociația ANIS și compania Alcatel au înmânat echipei cîștigatoare și profesorului Nicolae Țăpuș diplome de excelență, recunoscându-le în acest fel meritele și profesionalismul.
Nici lumea politică nu a ratat ocazia de a marca acest eveniment, la care nu și-a adus nici o contribuție reală: 'Aș dori să adresez, încă o dată, felicitările mele echipei de studenți ai Politehnicii bucureștene pentru reușita lor într-o competiție de acest nivel. De asemenea, este meritorie contribuția ANIS și Alcatel România la reușita proiectului, prin realizarea unei forme de prezentare de înaltă ținută. Personal am avut un sentiment de mândrie la aflarea rezultatelor concursului și am avut plăcerea să îi întâlnesc pe acești tineri minunați la sediul ambasadei României din Washington. Evenimentul confirmă calitatea învățământului superior românesc și se alătură eforturilor noastre de zi cu zi de a proiecta lumii de azi imaginea reală a României. Doresc mult succes tinerilor premianți și sunt încredințat că studenții români vor continua să își demonstreze valoarea și pe viitor', a transmis Sorin Ducaru, ambasadorul României în SUA.

Alcatel cu banii '“
ceilalți cu felicitările
'Ne bucurăm că prin acest succes România a dovedit, din nou, că poate fi un nume de referință pentru învățământul IT&C oriunde în lume. Este cea mai bună modalitate de a ne face cunoscuți și de a crea un capital de încredere față de industria românească de IT. Succesul este datorat atitudinii și valorii excepționale pe care le au Vlad, Tiberiu, Mihai și mentorul lor, profesorul Țăpuș. Industria noastră i-a ajutat doar să demonstreze aceste calități', a comentat Florin Talpeș, președintele Asociației Naționale a Industriei de Software și Servicii. ANIS este una dintre cele mai cunoscute asociații românești dedicată susținerii intereselor producătorilor români de software și recunoașterii României ca lider regional în producția și exportul de produse și servicii software de nivel mondial.
'Doresc să felicit echipa laureată și cadrele didactice care au contribuit la pregătirea studenților. Alcatel România consideră o datorie de onoare sprijinirea învățământului superior românesc și cred că este responsabilitatea noastră ca profesioniști și cetățeni să răsplătim comunitatea pentru calitatea celor peste 750 de ingineri automatiști și electroniști ce lucrează, în prezent, la Alcatel România', a declarat Emil Visloguzov, director comercial Alcatel România.
Alcatel România, 'membru de platină' al ANIS, a derulat în ultimii ani mai multe programe de sprijinire pentru învățământul românesc. Astfel, în octombrie 2001 au fost inaugurate și introduse în circuitul universitar două laboratoare complet amenajate cu echipamente Alcatel. Aflate în incinta Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității 'Politehnica' Timișoara, laboratoarele de Comunicații GSM și Testare Echipamente Electronice fac parte din programul Alcatel România de formare și perfecționare a viitorilor specialiști români în industria telecomunicațiilor.
Laboratorul Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul aceleiași Universități a fost echipat cu 6 stații grafice IBM. Investiția făcută în 2001 se ridică la 2,8 milioane FF. Programul de susținerere a învățământului politehnic a fost inițiat în mai 2000, când Alcatel a donat Universității 'Politehnica' București un sistem modern de transmisie pe fibră optică (SDH) în valoare de 80.000 euro. În același an, Alcatel a donat Universității Tehnice din Timișoara o platformă Alcatel 1000 E10, cu scopul de a forma viitorii specialiști în telecomunicații, suma totală a investiției fiind de 3 milioane FF.