.

În perioada 16 - 25 august școala gimnazială „Nicolae Iorga” din Slatina a desfășurat școala de vară, EDU-ACT. Școala de vară a fost unul dintre cele două proiecte câștigătoare ale concursului „Câstigă cu Metano pentru comunitatea ta”, parte a programului educațional „Întâlnire cu energie” derulat de ENGIE în colaborare cu Ministerul Educației Naționale și Asociația Hands Across Romania. EDU-ACT este un proiect care își propune crearea și dezvoltarea unor ateliere pe durata vacanței pentru elevii școlii, cu scopul de a deprinde abilități pentru o viață independentă și de a-i face pe cei mici să înțeleagă mai bine ce le oferă mediul înconjurător și cum pot contribui la protejarea acestuia. De exemplu, joi, 24 august 2017, elevii au aprofundat cunoștințe despre energie prin învățare experiențială. Ziua a început cu activități sportive, pentru că energia înseamnă mișcare, și a continuat cu atelierul „Lumină, soare, energie...Slatina în culori calde și reci”, în cadrul căruia elevii au pictat pe diverse materiale printre copaci. O zi atât de energizantă nu se putea încheia altfel decât cu un atelier de gătit - „Din fructe ne luâm energia”, prilej pentru elevi să învețe să-și prepare singuri o salată de fructe. 
 
„Școala de vară nu este la prima ediție, însă este primul an în care am beneficiat de resurse financiare, ceea ce ne-a permis să dezvoltăm conceptul în timp ce elevii au putut să beneficieze de cât mai multe activități în urma cărora au dobândit abilități. Mă bucur să remarc că elevii participanți la școala de vară sunt mai dezinvolți, mai comunicativi și cu o mai mare capacitate de absorbție a informațiilor. Părinții sunt foarte încântați si, promovând această inițiativă a creat emulație și în alte instituții de învățământ din comunitate, care acum doresc să organizeze propria școală de vară. Este un mare beneficiu pentru întreaga comunitate, pentru părinți, dar mai ales pentru copii”, precizează Diana Diaconescu, coordonator proiect EDU-ACT.
 
 
Peste 2870 de elevi din clasele a IV-a din mediul rural și urban mic din județele Constanța, Galați, Brăila, Olt, Vâlcea, Vrancea, Dâmbovița, precum și din municipiul București au învațat să folosească resursele de energie, responsabil și în siguranță, conștientizând importanța protejării mediului înconjurător. Aceste cunoștințe au fost dobândite în cadrul proiectului „Întâlnire cu energia”, derulat de ENGIE România în parteneriat cu Asociaţia Hands Across România şi Ministerul Educaţiei Naționale.
 
 
Despre program 
 
„Întâlnire cu energia” este un program tradiţional al ENGIE România care ilustrează preocuparea companiei pentru investiția în educație. Lansat în 2007 și derulat în fiecare an în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, programul s-a adresat unui număr de peste 35.000 de elevi de clasa a IV-a, din toate județele din sudul țării. Peste 120 de voluntari, angajați ai companiei s-au implicat până acum în proiect, investind peste 3000 de ore de voluntariat în această acţiune.
 
Mascota proiectului, denumită Metano, ilustrează într-un mod ludic și creativ molecula de gaz natural și a fost creată, încă de la prima ediție, de o elevă participantă, având rolul de a reprezenta interfața informațiilor transmise elevilor.
 
Despre ENGIE în România
 
Grupul ENGIE (fost GDF SUEZ) este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice. ENGIE Romania este principala filială a Grupului. Aceasta deţine companiile Distrigaz Sud Reţele, ENGIE Servicii, Alizeu Eolian şi Brăila Winds. Compania activează în următoarele domenii: distribuţie şi furnizare de gaze naturale, furnizare de electricitate, servicii tehnice pentru instalaţiile de gaze naturale şi centrale termice şi producţie de electricitate. ENGIE Romania şi filialele sale deservesc un portofoliu de 1,6 milioane de clienţi, operează o reţea de 18.500 km, deţin două parcuri eoliene cu o capacitate totală de 100 MW şi au aproximativ 3.600 de angajaţi. www.engie.ro. 
 
Despre Hands Across România
 
Asociaţia Hands Across România, HAR, (www.handsacross.ro) este o organizaţie non-guvernamentală, membră a Alianţei pentru Sănătate din România şi care acţionează ca un “hub” între societatea civilă şi instituţiile guvernamentale şi/sau sectorul privat. Organizaţie cu caracter apolitic, non-profit, non-discriminatoriu pe criterii sociale, religioase, sexuale, etnice, de naţionalitate sau filosofice, HAR a fost înfiinţată în 2005 ca urmare a participării membrilor fondatori la un schimb de voluntariat european în cadrul unui proiect de prevenire a traficului de persoane în România. În prezent, asociaţia implementează proiecte menite să aducă o valoare adăugată serviciilor sociale, culturale şi educaţionale, contribuind în mod semnificativ la dezvoltarea sustenabilă a comunităţilor în care activează.