.

Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS) a demarat pe 14 iunie la Galați campania de promovare a facilităților acordate prin proiectul național „Dezvoltarea și implementarea unui program - pilot integrat pentru creșterea accesului la învățământul superior pentru persoane cu dizabilități". „Publicul nostru țintă este format din 300 de studenți cu dizabilități care vor fi susținuți prin facilități acordate, printre care utilizarea instrumentelor IT în procesul de învățare cu sprijinul cadrelor didactice, al asistenților și mentorilor educaționali. Prin aceste campanii de promovare ne dorim să informăm atât studenții sau viitorii studenți despre facilitățile care se vor acorda, dar și familiile acestora, consilierii școlari și psihologii care îi pot indruma pentru cooptarea acestora în proiect", precizează Andrei Linu, manager de proiect MECTS.

Evenimentul a fost găzduit de Universitatea Dunărea de Jos din Galați, partener în proiect alături de Universitatea Valahia din Târgoviște, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, The Red Point, Gold Agama Consulting și Uniunea Națională a Studenților din România.

Programe de învățare adaptate, mentori special pregătiți, burse acordate de MECTS, scutirea de la plata taxei de admitere, instrumente IT dedicate și reducerea cu 50% a taxei de cămin, acestea sunt câteva dintre facilitățile oferite prin proiectul „Educație universitară pentru persoane cu dizabilități" de care vor beneficia studenții înscriși în proiect prin cele trei universități partenere.

„Considerăm că un astfel de program-pilot este o șansă unică nu numai pentru universitatea noastră, ci și pentru întreg sistemul de învățământ superior din România. De aceea, Universitatea Dunărea de Jos din Galați își propune să folosească toate resursele disponibile pentru buna-desfășurare a proiectului și pentru îndeplinirea obiectivelor sale. Vom colabora cu ceilalți parteneri pentru a transforma această inițiativă într-un exemplu demn de urmat și pentru alte instituții de învățământ", precizează prof. dr. Daniela Șarpe, reprezentant al Universității Dunărea de Jos din Galați.

Obiectivul proiectului îl constituie crearea de oportunități pentru îmbunătățirea accesului la educație în cadrul învățământului superior de nivel licență și master, prin dezvoltarea și implementarea unui program-pilot integrat pentru asistarea persoanelor cu dizabilități. Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu este una dintre cele trei instituții de învățământ superior care vor beneficia de implementarea programului-pilot prin utilizarea tehnologiei informației.

Proiectul, denumit generic „Educație universitară pentru persoanele cu dizabilități", va contribui la creșterea nivelului de calificare și la îmbunătățirea competențelor studenților și tinerilor absolvenți, promovându-se în acest sens o abordare inovativă cu ajutorul instrumentelor IT. Se urmărește, totodată, și creșterea calității și relevanței programelor de studii universitare pentru integrarea studenților pe piața muncii, ca efect pe termen lung.

Acest proiect este cofinanțat din Fondul Social European prin intermediul Programului Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, 2007-2013, și se înscrie pe Axa prioritară 1 – „Educația și formarea profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștere", Domeniul Major de Intervenție: 1.2 - „Calitate în învățământul superior".