.

Ritmul rapid de dezvoltare a tehnologiei de broadband mobil și apetitul utilizatorilor pentru conținut multimedia, aplicații complexe și o experiență online mai rapidă și mai accesibilă transformă, treptat, modul în care trăim și lucrăm. Operatorii și companiile media caută soluții eficiente pentru a ține sub control rețele și operațiuni tot mai complexe din punct de vedere tehnic, astfel încât ei să își poată concentra atenția pe creșterea valorii de business și pe experiența finală a utilizatorilor. Așa cum s-a întâmplat și cu companiile telecom în urmă cu 10-15 ani, astăzi, companiile de utilități sunt nevoite să își modifice modelele de business pentru a putea face față competiției intense de pe piață.

În următorii 10 ani, toate dispozitivele care pot beneficia de pe urma unei conexiuni la Internet vor avea acces la una, ceea ce înseamnă că tipul de conexiuni M2M (machine-to-machine) va juca un rol important în realizarea viziunii Ericsson de a putea conecta aproximativ 50 de miliarde de dispozitive până în 2020. Comunicațiile M2M transformă radical sectorul utilităților și vor permite soluțiilor de smart grid să ofere instant informații, dându-le gospodăriilor posibilitatea să controleze mai atent modul în care utilizează energia electrică, costurile și emisiile de carbon și orientându-le mai mult către surse regenerabile de energie.

Ca lider mondial în domeniul soluțiilor wireless și datorită experienței vaste în integrarea de sisteme multivendor, Ericsson este partenerul ideal pentru companiile de utilități care vor să își transforme rețelele de distribuție de electricitate cu ajutorul unor soluții de broadband wireless care să ofere viteze de transfer și capacitate de date mai mari. Compania suedeză pune la dispoziția clienților soluții dedicate de smart grid pentru rețele de telecomunicații, oferind resurse de energie sustenabile și sigure prin metode eficiente de integrare a generatoarelor și a utilizatorilor. Ericsson oferă, de asemenea, o soluție completă, flexibilă și robustă care să asigure protecția infrastructurii considerate critice pentru societate, cum sunt cele pentru energie electrică, comunicații sau servicii de urgență. Astfel, propunerea Ericsson Critical Infrastructure Protection este adaptată fiecărui proiect în parte nu doar pentru a respecta reglementările internaționale, ci și pentru a răspunde eficient cerințelor clienților și pentru a permite implementarea cu costuri reduse.

Ericsson își extinde activitatea în sectorul utilităților ca răspuns la cererea tot mai mare de servicii și tehnologie de telecomunicații. Pentru Acea, cel mai mare furnizor de servicii de alimentare cu apă din Italia și al doilea furnizor de energie electrică ca mărime din țară, Ericsson oferă administrare avansată pentru rețeaua internă de electricitate. Soluția pusă la dispoziție în acest proiect include servicii de administrare a rețelei, de transmisie de date referitoare la taxare dinspre abonați, servicii electronice de colectare și optimizare a veniturilor și integrare de sisteme IT.

În Spania, Ericsson administrează întreaga rețea de telecomunicații a companiei Endesa, cel mai mare furnizor local de energie electrică, având un parteneriat vast de servicii de administrare de rețea cu aceasta. Ericsson colaborează, de asemenea, cu una dintre cele mai mari companii de utilități din Ungaria pentru a-i pregăti rețeaua de fibră optică astfel încât să susțină servicii telecom pentru anumiți clienți. Aceste contracte evidențiază nevoia jucătorilor din diferite industrii de a-și uni forțele și de a colabora pentru a valorifica cât mai eficient oportunitățile unei lumi conectate.