.

Oamenii de știință și chirurgii din Franța, Germania, Marea Britanie și Elveția au dezvoltat un "ficat virtual", cu finanțările de cercetare de la UE, care va ajuta chirurgii să trateze tumorile și să asigure recuperarea pacientului mai repede. Proiectul PASSAPORT ( Patient - Specific Simulation and Pre - Operative Realistic Training) crează un "ficat virtual" unic, disponibil cercetătorilor, bazat pe imagini medicale trimise de radiolog la serviciul on-line PASSPORT, ajutând chirurgii să decidă dacă acestea ar trebui să funcționeze sau nu.

Chirurgii pot vedea acum mai bine unde este situată tumora și unde trebuie să opereze pentru a o extrage cu succes.

"Cancerul hepatic afectează sute de mii de vieți în Europa și în lume. Tehnologia dezvoltată în proiectul PASSAPORT este o descoperire care va imbunătăți procesul de diagnosticare și chirurgia și ajută la salvarea vieților", a declarat Neelie Kroes, Vicepreședintele Comisiei Europene.

Ficatul afectează mai mult de 100 de funcții vitale ale corpului uman. Bolile de ficat, inclusiv cancerul și scleroza, ucid mii de oameni în fiecare an. Transplanturile de ficat sunt doar o opțiune pentru un procent foarte mic de pacienți de boli hepatice. O altă opțiune este de a elimina partea infectată și de a permite ficatului să se regenereze. Pentru a face acest lucru, chirurgii trebuie să știe localizarea precisă a tumorii, volumul ficatului funcțional și care rămâne și starea de sănătate a pacientului, în scopul evaluării cu exactitate a șansei unei intervenții de succes.

În conformitate cu practicile actuale, mai puțin de 50% dintre pacienți sunt supuși unei intervenții chirurgicale. "Ficatul virtual" ar putea crește acest procent.