.

Fujitsu a anunțat stabilirea de noi standarde pentru serviciile cloud prin Platforma sa Globală pentru Servicii Cloud – Global Cloud Platform – și introducerea Dynamic Cloud, un nou set de servicii pre-integrate și configurate care simplifică migrația către servicii cloud private sau hibrid. "Finalizarea Global Cloud Platform și introducerea pe piață a Dynamic Cloud reprezintă doi pași uriași care le permit clienților noștri să accelereze adoptarea cloud computing", precizeaza Andre Kiehne (foto), Vice President Services, Fujitsu Technology Solutions. "Indiferent unde vă aflați pe glob, Fujitsu vă pune acum la dispoziție o platformă de livrare pentru servicii cloud la un standard ridicat – la fel cu standardele pe care clienții noștri au ajuns să le aștepte de la produsele noastre hardware. Oferta noastră Dynamic Cloud se bazează pe acest cadru complet și oferă tehnologii care permit livrarea de servicii cloud, aducând combinația ideală de servicii IT tradiționale și pentru medii de tip cloud – precum și garanții de neclintit în materie de portabilitate viitoare."

Oferind o punte între infrastructurile centrelor de date aflate la ora actuală în locațiile companiilor și modelele de livrare ale viitorului, bazate pe servicii cloud, noua Platformă Globală de Servicii Cloud, omogenă, subliniază capabilitatea Fujitsu de a livra servicii la nivel mondial, ca provider IT de încredere.

Fujitsu Dynamic Cloud oferă clienților controlul asupra unor factori esențiali și decisivi pentru adoptarea serviciilor cloud la nivel de corporație. Oferind opțiuni bazate pe cerințele de afaceri și politică a diverselor companii în ceea ce privește factori importanți precum locația și viitoarea portabilitate a datelor, Fujitsu înlătură marile probleme care pot să încetineasca dezvoltarea unei companii și chiar să o oblige să rămână pe loc, în același stadiu.

Introducând un nou standard pentru serviciile sale cloud din întreaga lume, Fujitsu permite clienților săi să își deservească mai bine proprii clienți. Faptul că există în mod garantat hosting local și mirroring de date în puncte strategice din întreaga lume rezolvă problemele de latență pentru serviciile livrate la distanță, permițând obținerea unor servicii bazate pe Internet și disponibile "oriunde și oricând", precum și accesul la diverse aplicații, la cerere.

Prin sincronizarea globală Fujitsu asigură consistență tuturor elementelor cloud, incluzând utilizarea dinamică și alertă, timpi de încărcare, prețuri, facturare și asistență conform Service Level Agreement (SLA) – indiferent în ce loc din lume ar fi livrate aceste servicii.

Fujitsu a finalizat construirea unei rețele globale de centre de date cu eficiență energetică certificată Tier 3+, care oferă cele mai înalte niveluri de protecție de date, fiabilitate a serviciilor și securitate – permițând astfel lansarea Platformei Globale de Servicii Cloud. Trecând la serviciile cloud găzduite de Fujitsu clienții se vor bucura atât de compatibilitate totală cu legislația locală cât și de liniștea asigurată de cele mai bune niveluri de securitate și confidențialitate, precum și de o disponibilitate conform SLA. Se estimează că primele implementări vor intra în funcțiune în aprilie 2011.

Platforma Dynamic Cloud

Platforma Dynamic Cloud de la Fujitsu, cu oferte standardizate și conectate la nivel global, se bazează pe oferta Infrastructure as a Service lansată în Europa Centrală, Orientul Mijlociu, Africa și India (CEMEA&I) în noiembrie 2009. Pe măsură ce marile întreprinderi migrează cu serviciile lor, Dynamic Cloud asigură într-un mod foarte simplu portabilitatea aplicațiilor și suport pentru toate procesele cheie de business.

De asemenea, clienții sunt protejați de riscul unui blocaj al serviciilor cloud. Fujitsu consideră că portabilitatea de date între centrele de date și providerii de servicii găzduite este esențială și, ca urmare, pune la dispoziția clienților Application Programming Interfaces (APIs) deschise. Cum fiecare companie evaluează constant situația curentă a serviciilor sale cloud și în același timp caută în permanență soluții « mai bune, mai rapide și mai ieftine », Dynamic Cloud Platform de la Fujitsu este special concepută astfel încât să asigure cu ușurință accesul la date și portabilitatea acestora.

"Plătind doar pentru serviciile pe care le utilizează, companiile au opțiunea de a "încerca înainte de cumpăra", dar și de a implementa rapid servicii care aduc o valoare reală afacerii lor," precizeaza Kiehne. "Aceste oferte combinate diferențiază Fujitsu de alți provideri de servicii cloud și deschid calea către noi niveluri ale serviciilor cloud pe care intenționăm să le oferim în viitor – cum ar fi platforma ca serviciu."

Fujitsu permite upgradarea sistemelor pentru livrare de servicii cloud

Noua infrastructură permite clienților să facă schimb de date și servicii între medii cloud private și trusted pentru servicii cloud într-un proces cunoscut sub numele de "cloud bursting" – upgradarea resurselor pentru a acoperi noi cerințe legate de serviciile cloud. Permițând schimbul de date și interfața excelentă între servicii cloud private și trusted, dar și între servicii găzduite la distanță sau oferite în locație, clienții pot să descarce infrastructuri întregi de IT în medii cloud – și să înceapă deja să constate beneficiile câștigate prin controlarea costurilor și garantarea disponibilității serviciilor.

Fujitsu prezintă "agriculture cloud" – servicii cloud în domeniul agriculturii - în cadrul VISIT, un eveniment Fujitsu Forum Europe care are loc la München, în Germania, în perioada 24-25 noiembrie. Acesta arată cum fermierii tradiționali pot folosi tehnologia cloud pentru a-și administra cu succes afacerea – și pentru a asigura migrația mai simplă a unor generații succesive de fermieri, prin partajarea de informații și resurse.

Definițiile Fujitsu pentru "cloud"

Fujitsu a identificat patru tipuri distinctive de servicii cloud: Public, Trusted, Private și Hybrid.

Public Cloud (Servicii cloud publice) reprezintă un mediu ‘public’ care poate fi utilizat de oricâte persoane și companii. Sisteme de IT sunt partajate de diverși utilizatori într-o măsură foarte mare, iar întrucât rețelele nu sunt separate, de obicei utilizatorii nu știu unde sunt stocate datele lor. Public Cloud oferă cel mai mare potențial în ceea ce privește eficiența costurilor, dar oferă protecție de date nominală și disponibilitate totală.

Trusted Cloud reprezintă, în accepția Fujitsu și a altor furnizori, un mediu în care un număr limitat de clienți partajează un singur cloud. Prin separarea rețelelor acest cloud poate oferi niveluri superioare de securitate. Fiecare mare companie are propriile servere virtuale și sisteme de stocare accesate în exclusivitate prin LAN. Fujitsu oferă servicii Trusted Clouds administrate doar din propriile sale centre de date. Această formă de furnizare de servicii asigură companiilor-client avantajele economiei de dimensiuni, dar și un nivel ridicat de securitate.

Private Cloud (Servicii cloud private) reprezintă un mediu specific marilor companii, cu sisteme IT dedicate, acces și partajare privată. Cele mai stricte reguli pot fi definite și implementate individual. Un Private Cloud poate fi localizat în cadrul unei companii mari sau externalizat. Fujitsu asigură conectivitate pentru implementări Trusted Cloud în centrele de date Fujitsu ca o caracteristică standard, pentru a oferi în plus funcționalitatea "cloud burst".

Hybrid Cloud (Servicii cloud hibrid) reprezintă o combinație între Serviciile Cloud Private, Trusted și/sau Public. Datele și aplicațiile sunt segmentate în conformitate cu reguli clar definite, în funcție de anumite cerințe de IT sau de afaceri. Este foarte posibil ca acest tip de servicii, Hybrid Cloud, să devină mai răspândit în viitor – în special ca o formă mixtă de servicii IT interne și externe. Fujitsu oferă acest concept pentru a le permite clienților să își conecteze mediul IT existent la serviciile cloud. Serviciile IT externe sunt administrate de Fujitsu, în timp ce serviciile IT interne sunt administrate chiar de client. Ca variantă, clientul poate delega Fujitsu cu responsabilitatea completă a serviciilor de IT, în cadrul Serviciilor Administrate.