.

Europa va plasa pe orbită la 23 000 de kilometri a primii doi sateliți operaționali Galileo, la 12h30 CET din Kourou, Guyana Franceză, cu o rachetă de lansare Soyuz. Acest eveniment reprezintă un pas important în istoria Europei, pentru că se va afla la un pas mai aproape de a avea propriul sistem inteligent de navigație prin satelit care va aduce numeroase beneficii economiilor și vieților noastre de zi cu zi. Industria europeană se află în cea mai bună poziție pentru a beneficia de pe urma programului Galileo, oferind întreprinderilor și cetățenilor acces direct la un semnal de navigație prin satelit generat în Europa.

 

Beneficiile pe care le va oferi noua constelație, începând cu 201 sunt foarte clare: o navigație mai precisă pentru automobile, o gestionare eficientă a transportului rutier, servicii de căutare și salvare, tranzacții bancare mai sigure, precum și furnizare fiabilă de energie electrică, toate puternic dependente, pentru o funcționare eficientă, de tehnologii de navigație prin satelit. Impactul economic total este estimat la aproximativ 90 de miliarde EUR pentru următorii 20 de ani.


 

„Este un moment de mândrie pentru toți europenii; lansarea de astăzi reprezintă dovada performanței europene în domeniul activității spațiale. Îndemn acum industria și IMM-urile europene să profite fără întârziere de oportunitățile economice importante oferite de acest sistem – începeți imediat să inovați! Cetățenii europeni se pot obișnui cu ideea că Galileo este pe punctul de a deveni o parte din viața noastră de zi cu zi", a declarat Vicepreședintele Antonio Tajani, responsabil pentru întreprinderi și industrie.

 

Fără îndoială, sistemul european de navigație prin satelit este pe cale să devină operațional și, prin urmare, atenția trebuie să se îndrepte acum către furnizarea de servicii în beneficiul cetățenilor și economiei europene, în conformitate cu strategia „Europa 2020" a Comisiei. Sistemul sprijină multe sectoare ale economiei europene prin intermediul serviciilor oferite: rețelele de electricitate, companiile de administrare a flotelor, tranzacțiile financiare, industria vapoarelor, operațiunile de salvare, misiunile de menținere a păcii, toate acestea beneficiind de serviciul cu acces liber și gratuit, de serviciul reglementat public și de serviciul caută-și-salvează.

Programul Galileo asigură competența europeană într-un domeniu tehnologic care devine critic, incluzând sectoare precum distribuția electricității și rețelele de telecomunicații. Sistemul instituit în cadrul programului Galileo este așteptat să genereze 90 de miliarde EUR de-a lungul unei perioade de 20 de ani, sub forma unor venituri suplimentare pentru industrie, precum și a avantajelor publice și sociale. EGNOS (Serviciul european geostaționar mixt de navigare) este sistemul european regional de amplificare pentru semnalele GPS. El este precursorul sistemului Galileo. Serviciul EGNOS cu acces liber, este operațional din octombrie 2009, iar Comisia a lansat recent serviciul EGNOS „siguranța vieții" în domeniul aviației.