.

HP anunță că CERN (Centrul European pentru Cercetări Nucleare), una dintre cele mai mari și mai respectate centre de cercetare științifică din lume, a ales soluții de rețelistică HP pentru a îmbunătăți performanța, fiabilitatea și securitatea infrastructurii de rețea necesare pentru a susține proiecte de cercetare la cel mai înalt nivel.

Comunitatea de cercetare a CERN include peste 10.000 de oameni de știință și ingineri care trebuie să poată transmite cantități uriașe de date rapid și sigur cu alți cercetatori și între diferite locații din jurul lumii. Confruntați cu explozia globală de informații și cu cerințele tot mai complexe de analiză, CERN a apelat la HP pentru a-și îmbunătăți infrastructura de rețea.

Infrastructura de rețea din campusul CERN este proiectată pentru a asigura un sistem eficient și robust de comunicare între diferite locații ale organizației. Tocmai de aceea, în curând se va introduce în rețea IPv6 (Internet Protocol Version 6), un protocol care facilitează rutarea de pachete.

Soluțiile HP de rețelistică sunt un element central al Infrastructurii Convergente HP, un concept care reunește servere, soluții de stocare și rețelistică în grupe de resurse interoperabile, cu un sistem de management centralizat.

„Aveam nevoie de o infrastructură de rețea fiabilă și sigură care să poată susține IPv6 pentru a permite servicii rapide de comunicații și capabilități multicast pentru noile aplicații folosite de CERN", precizează Jean-Michel Jouanigot (foto), group leader Communications Systems din cadrul departamentului IT al CERN. „HP ne-a oferit un plan clar de dezvoltare pentru următorii cinci ani, adaptat perfect cerințelor și obiectivelor noastre. HP este un partener de încredere și putem fi siguri că împărtășim aceeași dorință de a dezvolta noi tehnologii prin eforturi susținute de R&D."

Atât HP, cât și CERN au o tradiție îndelungată în domeniul cercetării și dezvoltării de tehnologii avansate de rețelistică. Proiectul CINBAD (CERN Investigation of Network Behaviour and Anomaly Detection), lansat în 2007 în colaborare cu HP, are la bază exclusiv tehnologie HP de rețelistică.

Scopul CINBAD este să înțeleagă comportamentul rețelelor de calculatoare mari în contextul activităților complexe de procesare și a instalărilor complexe în campusuri precum CERN. Cu peste 50.000 de dispozitive active interconectate cu ajutorul a 10.000 de km de cabluri și fibră optică, precum și peste 2.500 de switch-uri și routere, rețeaua din campusul CERN poate să studieze și să testeze o gamă largă de aplicații de rețea.

HP - soluțiile de rețelistică preferate de oamenii de știință

Toate locațiile CERN din regiunea Geneva sunt susținute, în prezent, de switch-uri HP E-series. Aceste locații găzduiesc cele șase acceleratoare de particule ale CERN, inclusiv Large Hadron Collider (LHC), cel mai mare și mai puternic accelerator de particule din lume, dar și proiectul Worldwide LHC Computing Grid (WLCG), cel mai mare serviciu de rețea științifică internațională din lume. WLCG le dă oamenilor de știință posibilitatea să împărtășească, stocheze și analizeze 15 petabytes (15 milioane de gigabytes) de date în fiecare an.

CERN a selectat switch-urile HP E6600, E5412 și E8212, precum și modelul HP E3500 de switch-uri de tip intelligent edge pentru a susține conectivitatea server-edge a tuturor centrelor de date pe care le operează în Geneva. Aceste soluții bazate pe standarde deschise garantează că CERN se bucură de o rețea flexibilă, sigură, ușor de administrat și de dezvoltat, permițându-i astfel organizației să continue să utilizeze IPv6 ușor și eficient din punct de vedere al costurilor.

Portofoliul de produse HP include proprietate intelectuală creată prin parteneriatul său de durată cu CERN.